Foto: Per Ranung, Jane Schul m.fl.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på syrnede chilier.

Jeg er ikke bleg for at indrømme, at det grønne min have byder på mere skyldes tilfældigheder, held og svingende arbejdsindsats end en egentlig overordnet plan med klare mål om design og planteviden.

Og fred med det. Haven overrasker mig positivt – selv når jeg øjner nyt ukrudt der, hvor jeg jo liiiige fjernede det.

Den viden, jeg har om haven, har jeg arvet fra min mor og mine svigerforældre – og så selvfølgelig den erfaring jeg har fået med "alt det grønne" via mit arbejde med idényt. Men fra tid til anden snubler jeg dog over bøger, som pirrer min nysgerrighed. "Hvilken plante hvor" af Jane Schul er en af dem.

Pileurt er perfekt til lerjord - og ærteblomsten er giftig

Her er et "opslagsværk" efter min smag. I tydelige afsnit kan jeg søge viden om dyrkningsvilkår, blomster- og bærfarver og egenskaber. Herunder igen tydeligt afgrænsede afsnit om fx gode planter til ler eller kalkholdig jord, forslag til duftende planter, blomsterengen, giftige planter eller gode planter til afskæring. Ved blot en smule bladren blev jeg klogere: Pileurt er perfekt til lerjord – som jeg har meget af, og en af mine yndlinge: ærteblomsten – er giftig!

Nu skal du syrne det grønne

En af glæderne ved min have er, når det lykkes at frembringe noget spiseligt i et eller andet omfang. Derfor var det helt naturligt straks at bladre i bogen "Syrn selv" af Karin Bojs.

"Sund konservering og forædling med mælkesyrebakterier" lover bogen, og flotte billeder af sylteglas med skivede skrig-orange gulerødder, hvidløg, agurker og kål toner frem. Der var langt fra min indre forestilling om mælkesyrebakterier og til de klare glas med fristende grøntsager på bogens sider.

Det viser sig, at mælkesyrning er en af de ædste og mest enkle metoder til at konservere med – som forædler grøntsagernes smagstoner undervejs og også bevarer næringsstoffer og vitaminer. Det må prøves.

Bogen giver en grundig trin for trin-forklaring på, hvordan du gør derhjemme. Det virker ikke specielt indviklet – og de fleste processer kan klares med det udstyr, de fleste af os har derhjemme. Og hvordan kommer de mælkesyrer så ind i sylteglasset? Løsningen må du selv læse dig til. Til gengæld giver jeg dig her en opskrift på syrnede chilier.

Opskrift på syrnede chilier

Du skal bruge

  • 1 sylteglas (1/2 l)
  • 3 dl vand
  • 1,5 tsk. jodfrit salt (vigtigt)
  • 300 g chilier

Sådan gør du

Kog vandet, tilsæt salt, og lad afkøle til stuetemperatur. Vask chilierne. Skær området omkring stilken væk, og kom chilierne i glasset. Hæld lage over, så de er dækket. Sæt låg på. Lad stå ved stuetemperatur i 10 dage, og opbevar efterfølgende i køleskabet.

Læs mere

Hvilken plante hvor, Jane Schul, Politikens forlag, Vejl. pris 300 kr.

Syrn Selv, Karin Bojs, Turbine. Vejl. pris 250 kr.

4. september 2015
Mere om Bøger

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretningen og i madlavningen. Der er ideer til alle fire årstider, og her får du to opskrifter fra bogen: Kvædebrød (som ikke er brød men frugtkonfekt) og havtornsirup.

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har arbejdet i Snapsetinget på Christiansborg og været gastronomisk rådgiver for Claus Meyer. Her får du hans opskrifter på grillet fennikel med basilikum og chorizo og kylling med krydderurter.

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller køkkenhave. I denne bog bliver du grundigt guidet og får alle de gode råd til, hvordan du dyrker afgrøderne i krukker, små bede og ampler på altanen, i gårdhaven eller vindueskarmen.

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra...

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er...

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

"Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggelig eller personlig. Og det behøver ikke at koste alverden. Nogle gange skal der ikke mere til end at hænge det rette op på væggen eller skifte puderne i sofaen ud.

Opskrifter til alle årets dage med Claus Meyer

Almanakken giver en opskrift til hver dag i ugen - året rundt. Vi kickstarter året med en af opskrifterne fra bogen - vegetarcurry og naanbr...

Sund mad

Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det...

Moderne italiensk køkken

"Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste italienske restauranter "Locanda Locatelli".

Start året med sundt mad

Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.

Slankedessert fra Lena Hansson

Få Lene Hanssons opskrift på en slankedessert med lækkert "flødeskum".