Gode bøger til haveelskeren

Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Den naturlige have

Længslen efter det stille liv i pagt med naturen er større end nogen sinde før, og der er en stor interesse for at dyrke sin have naturligt uden brug af for meget gødning og ukrudtsbekæmpelse. Samtidig lever mange af os tæt på de store byer og har ret små haver.

Noel Kingsbury viser, hvordan du skaber og beplanter din have på en nutidig måde, hvor du bringer naturen ind i haven og benytter de seneste tendenser inden for havedesign. En have med et naturligt udtryk og med respekt  for både miljø og dyreliv. 

Vælg mellem de mere end 300 planter, som forfatteren anbefaler til mindre haver. 

Bogen er kommet på Gyldendal til ca 270 kr.

 

Cottagehave  

I denne bog handler det om at slippe fantasien og kreativiteten løs og nyde nogle intense og selvforglemmende stunder på sin grønne legeplads = haven.

– Med visioner og fantasi kan vi alle skabe os et lille malerisk haveunivers, hvor bierne summer og syrenerne bidrager til den romantiske stemning. En uhøjtidelig og lidt nostalgisk have, som nogen gange bliver kaldt for mormorhave og andre gange med et engelsk udtryk for cottagehave, hedder det om bogen.

Forfatter Jytte Aggerholm Justesen er bedre kendt som havebloggeren Tante Grøn. 

I bogen fortæller hun om sin egen have, giver gode råd til typiske cottagehaveplanter og krydrer teksten med historiske kapitler om havestilen og personlige fortællinger samt ikke mindst stemningsmættede og poetiske fotos. 

Fås på forlaget Klematis til ca. 220 kr.

 

Kom videre med dit drivhus 

Nogle mennesker har deres drivhus fyldt med gamle cykler, brænde eller havemøbler, andre mistede lysten, dengang drivhuset blæste omkuld, eller dyrkningen bare ikke lykkedes. Bogen her tager fat på  at grave drivhusglæden frem på ny.

Lars Lund er Haveselskabets drivhusekspert, og i bogen øser han af sin viden om dyrkningsmåder, gødning, vandings-anlæg, indretning, stormsikring og meget andet.  

Forlaget Gyldendal, 250 kr.

 

Ud i haven

Haveentusiast og forfatter til en række havebøger, Jørn Dannesboe, har tilbragt oceaner af timer i sin egen store have ved Buresø nær Slangerup på Sjælland.

Og da han samtidig er en ivrig fotograf, har han nu begået en flot og stemningsfyldt ny havebog med billeder fra sin egen have.

Bogen kan være til stor inspiration for alle med grønne fingre og lyst til at skabe en smuk have.  

Ud i haven er kommet på Skriverforlaget og koster ca. 300 kr. 

 

Lêlês urtekøkken

– Den indre ro er at så og spise, siger Anh Lê, i sin tredje kogebog, LêLês urtekøkken. 

Krydderurter og grøntsager har  hovedrollen i de mange opskrifter på saucer, salater, fingermad, simreretter, middags-menuer og supper. Samtidig har den en introduktion til at dyrke sine egen krydderurter – også de mere eksotiske. 

Gyldendal har bogen til ca. 300 kr.

 

Snit og skær

Snit og skær henvender sig til både mænd og kvinder, der leder efter et kreativt afløb fra hverdagen. Træskæring kan give dig en forbindelse med naturen og den minimalistiske livsstil, hvad enten du bor i byen eller på landet. 

Med Max Bainbridges letforståelige trin for trin-guider bliver det  terapeutisk, tilfredsstillende og ikke mindst nemt at skære dine egne køkkenredskaber. 

Du får detaljerede informationer om redskaber, teknikker og materialer, og med bogens flotte fotografier kan du trygt gå i gang med projekterne.  

Efter de første projekter, som er grundopskrifter på skeer og spateler, kan du gå videre til smørknive og skærebrætter og selv små skåle formes helt uden drejebænk. 

Derudover indeholder bogen forslag og råd til, hvordan du skaber den rette finish på dine projekter– sliber, brænder og efterbehandler kreationerne.

Hvad enten du er novice eller erfaren snitter, vil denne bog inspirere dig til at skabe noget, du er stolt af. Brugbare, simple og smukke køkkenredskaber skabt med omtanke og fordybelse.

Bogen koster ca. 250 kr. hos Turbine. 

 

Havehåndbogen

Her følges filosofien, at du skal planlægge din have, efter de forhold du har. Således skal du ikke plante fugtelskende planter i en jord, der er meget tør. Med andre ord: Brug den jord, du har. Forfatterne hedder Jens Thejsen og Mia Stockholm. 

Bogen er kommet på Gyldendal til ca. 300 kr.

 

Apotekerhaven

Apotekerhaven hjælper dig med at udvælge de bedste og lettest dyrkelige medicinske planter, som du kan dyrke i baghaven,kolonihaven eller i krukkehaven.

Til  de udvalgte lægeplanter er der en beskrivelse af urten, og ikke mindst, hvad urten gennem tiderne har været anvendt til. 

Samtidig er der gode tips, små opskrifter og  information om, hvordan man dyrker urten.

Vi kiggede lidt dybere i siderne om basilikum og fandt blandt andet dette gode råd:

"Knus tørre blade (af basilikum) i en morter, og tilsæt pulveret til tandpasta for at give frisk ånde og mindske bakterievækst."

Bag i bogen findes et godt stikordregister, så bogen også  i et vist omfang kan bruges som opslagsværk.

Bogen er skrevet af den anerkendte forskerpå området, amerikanske Elizabeth Millard, og er tilpasset danske forhold og planter tilgængelige på det danske marked af oversætter og forfatter JulieSwane. 

Med mere end 200 fotogra-fier er der ikke kun fokus på planterne men her er også skridt for skridt-instruktioner til såning og plantning,dyrkning og høst, så læseren får mest mulig udbytte af sine medicinske planter i egen have. 

Pris 250 kr. på forlaget Turbine.

8. august 2017
Mere om Bøger

Grøn viden og nyt syrnet grønt

idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på syrnede chilier.

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig en grundig vejledning i, hvordan du etablerer din halmballehave og efterfølgende dyrker din køkkenhave i den.

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæringens kunst? Så er der gode råd og tips at hente i to nye bøger i serien Grønne fingre.

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra...

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er der både mad til hverdag og til de dage med lidt bedre tid i køkkenet. Opskrifterne er inddelt efter årstid, og du kan selv prøve en vinteropskrift på unghane med bagte rodfrugter og syltede jordskokker.

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

"Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

Opskrifter til alle årets dage med Claus Meyer

Almanakken giver en opskrift til hver dag i ugen - året rundt. Vi kickstarter året med en af opskrifterne fra bogen - vegetarcurry og naanbr...

Sund mad

Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det kærlige køkken"

Moderne italiensk køkken

"Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...

Start året med sundt mad

Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.