Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

Bøger

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har arbejdet i Snapsetinget på Christiansborg og været gastronomisk rådgiver for Claus Meyer. Her får du hans opskrifter på grillet fennikel med basilikum og chorizo og kylling med krydderurter.

Foto: Anders Schønnemann

Inspiration fra mange køkkener

"SPIS" er en enkel og æstetisk flot kogebog, hvor der virkelig er tænkt over udseendet. Ideerne til kogebogens opskrifter har Mikkel Karstad fået gennem sine 20 år som kok flere forskellige steder - på restauranter, i storkøkkener, udekøkkener og hjemme i folks private køkkener. Hans opskrifter har tidligere fundet vej til andres kogebøger, men nu er der altså nye opskrifter i hans egen kogebog. Sammensat af hans store erfaring med råvarer, og hvad der passer godt sammen.

Udvalgte råvarer udgør grundlaget

Bogen er inddelt i afsnit med hver deres råvare. Nogle af dem vil for mange nok være nogen, man ikke bruger så ofte – eller måske aldrig har prøvet før, og der er både simple og lidt mere komplicerede retter. Tanken med opskrifterne er, at man alt efter årstid og sæson for råvarerne kan bytte dem i opskrifterne ud med andre – fx kan broccoli erstattes af grønkål. Prøv dig frem med råvarer som vildt, lam, blæksprutte, græskar, bær, fennikel og krydderurter.

Grillet fennikel

- med basilikum og chorizo
4 personer

1 rødløg
3-4 spsk æbleeddike
1 tsk akaciehonning
havsalt
friskkværnet peber
2 fennikel
3-4 spsk god olivenolie
4 friske stegechorizo
1/2 bundt basilikum

Pil rødløget, halvér det, og snit det i helt fine strimler.
Kom løgstrimlerne i en skål, og marinér dem med eddike, honning, lidt salt og friskkværnet peber. Lad dem stå i 15-20 minutter, så de falder lidt sammen og taber den skarpeste løgsmag, men stadig beholder lidt sprødhed.

Skær toppen og det nederste af rodenden af fenniklerne - det er vigtigt, at der stadig sidder lidt af roden tilbage og holder sammen på fenniklen, når den skæres ud.

Læs også:

Lækker topping til de hjemmebagte cupcakes

Et cupcake starter-kit med en opskriftsbog og 12 silikoneforme. Det er ideen bag en ny opskriftsbog. Her får du tre lækre opskrifter på...

Del fenniklen på langs i otte stykker, så der sidder lidt rod på alle stykkerne. Vend fenniklerne i lidt olivenolie, salt og peber, og grill dem på
en varm grill/grillpande i ca. 2-3 minutter på hver side, så de får nogle flotte grillstriber og en let branket overflade.

Grill pølserne i et par minutter, så de også får en flot grillet overflade og bliver stegt igennem.

Tag fennikel og pølser af grillen, og servér dem på et fad eller en tallerken med de syltede rødløg og masser af grofthakket basilikum på toppen.

Server den grilede fennikel som en let frokostret, som en del af et større grillmåltid eller som tilbehør til grillet kylling.

Retten kan også laves uden pølserne, som en grøntsags-grillting eller med courgette, aubergine, peberfrugt eller tomat i stedet for fennikel.

Kylling proppet med krydderurter

4-6 personer

2 store håndfulde krydderurter (timian, salvie, rosmarin, estragon eller persille)
1 god dansk kylling
1 usprøjtet citron
havsalt
friskkværnet peber
1/2 dl god olivenolie

Læs også:

Opskrift: Simpel og velsmagende Pasta al Pomodoro

Spaghetti-kødsovs er en klassiker hos de fleste. Her er en pastaret, som italienerne sværger til, og som kan gøre kødsovsen rangen stridig...

Pluk halvdelen af kydderurterne af stilke og kviste (men gem disse), og kom de plukkede urter ind under brystskindet på kyllingen, ved at løsne det med et par fingre, så der bliver en lomme mellem skind og brystkød.

Kom kyllingen i et ovnfast fad, og prop nogle af urtestilkene og -kvistene ind i måsen på den sammen med halvdelen af citronen i grove stykker. Dæk kyllingen godt til med resten af stilkene og kvistene, den anden halvdel af citronen i grove stykker og salt og friskkværnet peber. Dryp til sidst med olivenolie.

Sæt kyllingen ved 180 grader, og steg den i 50-60 minutter, så den får en flot gylden overflade, sprødt skind og er færdigtilberedt samtidig med, at den stadig er dejlig saftig. Overtilbereder du, bliver kyllingen tør og kedelig.

Tag kyllingen ud af ovnen, og lad den trække i 10-15 minutter, inden du skærer den ud i mindre stykker. Server kyllingen med en god salat, godt brød, nogle kogte eller stegte kartofler/rodfrugter, eller hvad der nu findes i sæson og i køleskab.

Mikkel Karstad
SPIS
Lindhardt og Ringhof
224 sider
Vejl. pris 349,95 kroner

 

1. april 2014
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

Bøger I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

Bøger I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem uden gluten, mælk og sukker. I stedet bruger hun fx tørret frugt og kokos- og mandelmel. Der er opskrifter til alle fire årstider, og du kan afprøve to af dem her; karameltærte med banan og biscotti med mandler og citron.

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

Bøger En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæringens kunst? Så er der gode råd og tips at hente i to nye bøger i serien Grønne fingre.

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

Bøger At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Bøger Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra...

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

Bøger I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er der både mad til hverdag og til de dage med lidt bedre tid i køkkenet. Opskrifterne er inddelt efter årstid, og du kan selv prøve en vinteropskrift på unghane med bagte rodfrugter og syltede jordskokker.

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

Bøger "Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

Opskrifter til alle årets dage med Claus Meyer

Bøger Almanakken giver en opskrift til hver dag i ugen - året rundt. Vi kickstarter året med en af opskrifterne fra bogen - vegetarcurry og naanbr...

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det kærlige køkken"

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...

Start året med sundt mad

Bøger Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.