I den ene af de fire bøger bliver du helt sikkert klogere på æbler.
I den ene af de fire bøger bliver du helt sikkert klogere på æbler. Foto: Kirsten Tind

Fire små bøger om honning, frugter og naturens apotek

Bøger

”Små bøger med stort indhold” er, hvad forlaget som har udgivet de fire nye bøger selv kalder dem. De er i et lille, praktisk format, som gør dem gode som gavebøger eller som samlerobjekter. Bøgerne giver masser af information og indeholder samtidig enkle og anvendelige opskrifter. Prøv fyldte foreller og Rosie´s apple pie her.

Tegning: Peter NielsenSmagen af honning

Honning er langt fra bare honning. Der findes mange forskellige slags, og de adskiller sig ved smag, aroma og konsistens – nogle er flydende og nogle er faste. Forfatteren Karin Gutfelt tager dig med igennem honningbiernes liv, hvordan honningen dannes og slynges, og fortæller om de forskellige slags, der findes. Som i de tre andre bøger får du en række gode opskrifter.



Tegning: Kirsten TindÆbler – sorter der smager

I denne bog får du først en kort indføring i, hvordan en æblesort fødes. Herefter følger gode råd til dyrkning af æbler i egen have og opbevaring af dem efter høst. Forfatteren er en kender, der har smagt sig igennem 300 forskellige æblesorter og udvalgt 24, som hun i bogen beskriver i forhold til sæson, robusthed, smag og historie.


Tegning: Kirsten TindMit grønne apotek – naturens lægeurter

Lægeplanter har været kendt og dyrket i tusindvis af år. Anemette Olesen - som også er skribent på idényt - skriver om de nutidige lægeplanter, og hvad de kan bruges til, bl.a. te, salater og salver. Bogen er en gennemgang af en lang række lægeplanter, herunder også hvad man brugte dem til tidligere. Med hver beskrivelse følger enkle opskrifter, så du kan udnytte de lægeplanter, du finder i naturen eller dyrker i haven.


Tegning: Kirsten TindNaturens spiselige frugter

Bogen er en god lille guide til dem, der gerne vil udnytte naturens spisekammer og selv gå på jagt efter de spiselige sager. Og lige meget hvor i landet du bor, er der mulighed for at finde noget forskelligt. I denne bog får du en fin beskrivelse af en lang række frugter, bær og nødder og opskrifter på fx agernsmåkager, havtornsyltetøj og hasselnøddecreme.



Karin Gutfelt
Smagen af honning

Maren Korsgaard
Æbler - sorter der smager

Anemette Olesen
Mit grønne apotek - naturens lægeurter

Bente Halkjær
Naturens spiselige frugter


Forlaget Koustrup & Co.
96 sider
Vejl. pris: 99 kr.
Bøgerne måler 12 x 16,5 cm

Få opskriften på fyldte foreller og Rosie´s apple pie
#br

Fyldte foreller

Foto: Torben Overgaard
Foto: Torben Overgaard

4 personer

4 foreller
1 dl hakkede, tørrede dadler
2 dl kogt ris
1 finthakket løg
1 tsk revet, frisk ingefærrod
1/2 dl grofthakede mandler
3 spsk hakkede friske korianderblade
1/2 dl tandoori marsala
1/2 tsk stødt peber
50 g smeltet smør
3 tsk mild eller let aromatisk honning, fx kløver eller raps

Opvarm ovnen til 175 grader.
Rens, skyl og tør forellerne. Rør dadler, ris, løg, mandler, koriander, ingefær, peber og tandoori marsala sammen og fyld det i bugen på fiskene. Luk med en kødnål og læg dem i et ovnfast fad.

Smør og honning røres sammen og fiskene pensles med blandingen. Steges i ovnen i ca. 20 minutter til fiskene er gyldne. Server med kogte ris.

Rosie´s apple pie

Foto: Maren Korsgaard
Foto: Maren Korsgaard

Dej:
200 g mel
100 g smør
ca. 1/2 dl vand

Fyld:
1 kg syrlige æbler, 1,5 dl sukker, 2 spsk. mel, 1 spsk. kanel, 1 spsk. smør

Smuldr smørret i mlete og saml dejen med vand, den skal ikke æltes! Sæt den koldt. Del dejen i to. Rul den ene tyndt ud og beklæd bund og sider af en 28 cm tærteform. Del æblerne med en æbledeler. Hæld skiverne i en skål og vend dem rundt med sukker, mel og kanel.

Fordel æbler og sukker i tærteformen, og læg et par klatter smør på toppen. Rul et låg af dejen og læg over. Knib dejkanterne sammen og snit et mønster i låget, så dampen kan slippe ud. Bages i ca. 55 min. ved 175 grader.

Creme fraiche eller flødeskum er lækkert til.

2. april 2013
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

Bøger I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

Bøger I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem uden gluten, mælk og sukker. I stedet bruger hun fx tørret frugt og kokos- og mandelmel. Der er opskrifter til alle fire årstider, og du kan afprøve to af dem her; karameltærte med banan og biscotti med mandler og citron.

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

Bøger En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

Bøger "SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæringens kunst? Så er der gode råd og tips at hente i to nye bøger i serien Grønne fingre.

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

Bøger At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Bøger Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra forretter til desserter og små retter til fester og højtider. Få opskriften på lemon meringue og spinatomelet her.

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

Bøger I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er...

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

Bøger "Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det kærlige køkken"

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...

Start året med sundt mad

Bøger Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.