Der venter natur- og smagsoplevelser forude med bogen "Naturens køkken"
Der venter natur- og smagsoplevelser forude med bogen "Naturens køkken" Foto: Lars Norman

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Bøger

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og opskrifter i den nye bog "Naturens køkken". Her er inspiration til både spise og drikke til sommerens - og vinterens - måltider. Få opskriften på rejesalat med strandarve sidst i artiklen.

En overskuelig håndbog med opskrifter

Foto: Lars NormanMed "Naturens køkken" i hånden er du godt rustet til turen i den danske natur for at finde bær og urter. Bogen er enkelt bygget op med et afsnit til hver af ingredienserne i naturens spisekammer. Hvert afsnit begynder med fakta om botanik, forvekslingsmuligheder, navn og anvendelse. Herefter følger en række opskrifter - bogen indeholder mere end 100 af dem.

Både spise og drikke

Opskrifterne er meget varierede - frokost- og middagsretter, sorbet og snaps. Du kan gå på opdagelse i naturen og vende hjem og smage på den det meste af året, og nogle af de vilde delikatesser kan du gemme til vinterens frokoster. Så forskellige steder som strand, hede og skov er gode steder at indsamle smagsindtryk. Og det er en god idé at tage børnene med derud og hjælpe.

Bogen skal være en øjenåbner

"Naturens køkken" er skrevet af Birgit Kristiansen, som er amatørbotaniker, redaktør og forfatter og billederne taget af Lars Norman, forfatter og fotograf. Deres håb med bogen er, at den skal være inspiration til at smage på naturen og en øjenåbner for, at der er så mange spiselige muligheder i den danske natur.

Birgit Kristiansen og Lars Norman
Naturens køkken - find og spis de lækreste bær og urter
Gyldendal
240 sider, vejl. pris 299,95

Få opskriften på rejesalat med strandarve på næste side.




#br

Rejesalat med strandarve

Foto: Lars NormanStrandarve smager dejligt af salt og egner sig især godt til salater og middagsretter med fisk. I denne opskrift får strandarven selskab af rejer, agurk, radiser og citronpesto.

Til 6 personer
Rejesalat
1 kg dybhavsrejer (gerne nordsørejer)
500 g strandarve (topskuddene, dvs. de 3-4 øverste cm)
1 bundt radiser
1/2 agurk

Kog rejerne 3-4 min i letsaltet vand. Pil dem, når de er kølet lidt af. Skyl strandarven grundigt, og blancher den i 5 min. Køl den ned i koldt vand, og lad den dryppe af. Bland den afdryppede strandarve med radiser, skåret i tynde skiver,  agurk skåret i stave og pillede rejer
Server rejesalaten på et stykke groft brød, og dryp citronpesto henover.

Foto: Lars NormanCitronpesto
1 madæble
1 økologisk citron
1 spsk koldpresset olivenolie
5-6 hasselnødder (el. 1 spsk bog)
1 knivspids rørsukker
Revet fastost
Salt og peber

Riv citronskallen, skræl citronen med en kniv, og skær citronkødet ud i fileter uden hinder. Skær æblet i både, og fjern kernehuset. Flæk nødderne, og rist dem på en tør pande.
Blend revet citronskal, citronfileter, æble, olivenolie, hasselnødder og fastost. Tilsæt ekstra olivenolie, hvis pestoen bliver for tyk. Smag til med sukker, salt og peber.

Læs også:

Ny bog tager dig med til Umbrien - Italiens grønne hjerte

Hvis du som parret Lise og Kristian Septimius Krogh, er forelsket i Italien og italiensk mad, vil du helt sikkert synes om den nye bog...

12. juni 2012
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

Bøger I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

Bøger I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem uden gluten, mælk og sukker. I stedet bruger hun fx tørret frugt og kokos- og mandelmel. Der er opskrifter til alle fire årstider, og du kan afprøve to af dem her; karameltærte med banan og biscotti med mandler og citron.

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

Bøger En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

Bøger "SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæringens kunst? Så er der gode råd og tips at hente i to nye bøger i serien Grønne fingre.

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

Bøger At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Bøger Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra forretter til desserter og små retter til fester og højtider. Få opskriften på lemon meringue og spinatomelet her.

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

Bøger I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er...

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

Bøger "Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det kærlige køkken"

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...

Start året med sundt mad

Bøger Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.