Du kan fx som her plukke spæde skud fra en rødgran.
Du kan fx som her plukke spæde skud fra en rødgran. Foto: Morten Holtum

Brug gran i madlavningen – ny bog giver dig opskrifterne

Bøger

”Mad med gran” indeholder opskrifter med forskellige sorter af gran. Fælles for dem er, at gran er en råvare, der findes overalt og altså er meget nem selv at samle. Hvis du har lyst til at prøve den utraditionelle råvare, får du her opskriften på granmarineret svinemørbrad fra bogen.

 

Foto: Morten HoltumFra granskoven til køkkenbordet

Gran vil nok for de fleste lyde som en noget utraditionel og eksotisk ingrediens i madlavningen. Ikke desto mindre findes det overalt i Danmark og er nemt selv at samle. Udover opskrifter indeholder bogen også gode råd til, hvor, hvornår og hvordan du samler – eller sanker – gran.

Nåle, skud og kogler

Bogen har en fin gennemgang af forskellene på nåle, skud og kogler, og med fotos af hver enkelt er det svært at gå helt galt i jagten på sine ingredienser fra granskoven. De friske skud holder kun nogle dage, men i bogen får du en række metoder til at gemme dem længe ved fx at sylte dem eller lave dem til sirup.

Opskrifter til årstiderne

Opskrifterne i bogen er inddelt efter, hvad der passer bedst til forår-sommer og til efterår-vinter. Opskrifterne er både med friske skud, sirup, gelé, eddike, snaps og olie, og her er alt fra snacks, suppe og hovedretter til sorbet, te og koldskål. Og julegodterne er heller ikke blevet overset – når den tid kommer, kan du bl.a. prøve konfekt med syltede granskud.

Johanne S. Bjørndahl & Julie A. Swane
Mad med gran
Forlaget Vingefang
48 sider
Vejl. pris: 100,00 kr.

Bogen kan købes på Dansk Hjemmeproduktions hjemmeside eller hos boghandleren.

Få opskriften på granmarineret svinemørbrad fra bogen
#br

Læs også:

En tidlig iris

Foto: Morten HoltumGranmarineret svinemørbrad

Til 6 pers.

1 svinemørbrad
15 kviste gran/fyr/lærk
1 citron (skal og saft
3 fed hvidløg
1 dl olivenolie
salt og peber

Puds mørbraden. Pil nålene af kvistene. Riv skallen af citronen og hak hvidløg fint. Rør olie, citronsaft og skal, hvidløg og grannåle til en mariande og smag til med salt og peber. Smør mørbraden godt ind i marinaden og pak den ind i husholdningsfilm. Lad den trække på køl mindst 4 timer - gerne længere.

Mørbraden brunes på panden og steges færdig i ovn ved 200 grader  i ca. 30 min. Lad kødet hvile lidt, inden du skærer det ud.

 

 

26. februar 2013
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

Bøger I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

Bøger I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem uden gluten, mælk og sukker. I stedet bruger hun fx tørret frugt og kokos- og mandelmel. Der er opskrifter til alle fire årstider, og du kan afprøve to af dem her; karameltærte med banan og biscotti med mandler og citron.

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

Bøger En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

Bøger "SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæringens kunst? Så er der gode råd og tips at hente i to nye bøger i serien Grønne fingre.

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

Bøger At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Bøger Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra forretter til desserter og små retter til fester og højtider. Få opskriften på lemon meringue og spinatomelet her.

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

Bøger I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er...

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

Bøger "Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det kærlige køkken"

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...

Start året med sundt mad

Bøger Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.