Brug gran i madlavningen – ny bog giver dig opskrifterne

”Mad med gran” indeholder opskrifter med forskellige sorter af gran. Fælles for dem er, at gran er en råvare, der findes overalt og altså er meget nem selv at samle. Hvis du har lyst til at prøve den utraditionelle råvare, får du her opskriften på granmarineret svinemørbrad fra bogen.


Foto: Morten HoltumFra granskoven til køkkenbordet

Gran vil nok for de fleste lyde som en noget utraditionel og eksotisk ingrediens i madlavningen. Ikke desto mindre findes det overalt i Danmark og er nemt selv at samle. Udover opskrifter indeholder bogen også gode råd til, hvor, hvornår og hvordan du samler – eller sanker – gran.

Nåle, skud og kogler

Bogen har en fin gennemgang af forskellene på nåle, skud og kogler, og med fotos af hver enkelt er det svært at gå helt galt i jagten på sine ingredienser fra granskoven. De friske skud holder kun nogle dage, men i bogen får du en række metoder til at gemme dem længe ved fx at sylte dem eller lave dem til sirup.

Opskrifter til årstiderne

Opskrifterne i bogen er inddelt efter, hvad der passer bedst til forår-sommer og til efterår-vinter. Opskrifterne er både med friske skud, sirup, gelé, eddike, snaps og olie, og her er alt fra snacks, suppe og hovedretter til sorbet, te og koldskål. Og julegodterne er heller ikke blevet overset – når den tid kommer, kan du bl.a. prøve konfekt med syltede granskud.

Johanne S. Bjørndahl & Julie A. Swane
Mad med gran
Forlaget Vingefang
48 sider
Vejl. pris: 100,00 kr.

Bogen kan købes på Dansk Hjemmeproduktions hjemmeside eller hos boghandleren.

Få opskriften på granmarineret svinemørbrad fra bogen
#br

Foto: Morten HoltumGranmarineret svinemørbrad

Til 6 pers.

1 svinemørbrad
15 kviste gran/fyr/lærk
1 citron (skal og saft
3 fed hvidløg
1 dl olivenolie
salt og peber

Puds mørbraden. Pil nålene af kvistene. Riv skallen af citronen og hak hvidløg fint. Rør olie, citronsaft og skal, hvidløg og grannåle til en mariande og smag til med salt og peber. Smør mørbraden godt ind i marinaden og pak den ind i husholdningsfilm. Lad den trække på køl mindst 4 timer – gerne længere.

Mørbraden brunes på panden og steges færdig i ovn ved 200 grader  i ca. 30 min. Lad kødet hvile lidt, inden du skærer det ud.

Læs også: Disse danske træer er i fare for at uddø

 

Mest læste artikler