Bogen til alle chokoladeelskere: ”Lykken er chokolade”

Bøger

To chokoladebloggere er gået sammen i denne nye bog med 68 søde opskrifter, hvori chokolade udgør en vigtig bestanddel. Udover de meget indbydende opskrifter bliver du også lidt klogere på chokoladen og dens historie. Prøv selv to af opskrifterne fra bogen her; cookies med hasselnødder og mælkechokolade og chokoladeballade og skyris med hindbær.

De fine pistaciekager med hvid chokolade og jordbær er en af opskrifterne i "Lykken er chokolade".
De fine pistaciekager med hvid chokolade og jordbær er en af opskrifterne i "Lykken er chokolade". Foto: Columbus Leth

34 forskellige ingredienser kombineret med chokolade

Foto_ Columbus LethDe to forfattere Maja Ambeck Vase og Anne Moltke Hansen har til hverdag hver deres blog, hvor det primære omdrejningspunkt er chokolade. Nu er de gået sammen om ”Lykken er chokolade”, som tager udgangspunkt i 34 forskellige ingredienser, som de hver har lavet en chokoladeopskrift ud fra. Der er opskrifter med frugt og bær, karamel, nødder og krydderier, og der er både klassikere og nye inspirerende opskrifter.

Forskellene på chokolade

Der er stor smagsforskel på forskellig chokolade, og i bogen får du en lynguide til chokoladesmagning – hvordan du skal se, lugte, lytte til den og lade den smelte på tungen for at få den fulde oplevelse ud af den. Og så synes de to forfattere sagtens, at man kan spise chokolade hver dag, så længe det er af en høj kvalitet – og med måde. Chokoladen i opskrifterne er både mørk, lys og hvid, og bloggerne giver dig en lille guide til de forskellige typer chokolade, og hvilke de anbefaler at bruge.

”Lykken er chokolade” er en bog, hvor man som chokoladeelsker får lyst til at begynde fra en ende af og prøve alle opskrifterne på kager, mousser, is, cookies, morgenmad og meget mere.

Chokoladeballade og skyr-is med brombær

Foto: Columbus Leth10 personer

Balladen SKAL bages dagen før, så den har tid til at sætte sig ordentligt, inden den nydes.

Chokoladeballade
200 g mørk chokolade 200 g smør
250 g sukker
5 æg
1 spsk hvedemel

Skyr-is med hindbær
1 dl piskefløde
80 g vaniljesukker
400 g skyr
250 g friske hindbær
rund kageform (22 cm)

Chokoladeballade
Hak chokoladen groft. Smelt smørret stille og roligt i en gryde og tilsæt den hakkede chokolade. Rør rundt, til chokoladen er smeltet. Tag gryden af varmen og tilsæt sukkeret.

Rør rundt, til sukkeret er opløst. Køl lidt af. Pisk æggene let sammen og tilsæt dem lidt ad gangen i chokolade-smørblandingen. Vend til sidst melet i.

Forvarm ovnen til 180 grader ved varmluft. For formen med bagepapir, hæld balladen i formen, sæt den i ovnen og bag den i ca. 25 minutter. Kagen skal føles lidt ubagt, men den sætter sig. Afkøl kagen i formen.

Skyr-is med hindbær
Kom fløde og vaniljesukker i en gryde og lad det koge op. Tag gryden af varmen, tilsæt skyr og pisk det til en homogen masse med et piskeris. Køl cremen helt ned og frys den på ismaskinen. Tilsæt hindbærrene, lige inden isen er færdig.

Kom et stykke chokoladeballade på hver tallerken og placér en kugle skyr-is med hindbær ovenpå chokoladeballaden eller ved siden af.

Cookies med hasselnødder og chokolade

Foto: Columbus Leth15 stk

100 g blødt smør
75 g brun farin
75 g sukker
1 æg
125 g hvedemel
75 g havregryn
1⁄2 tsk bagepulver
1/3 tsk salt
100 g hasselnødder
100 g mælkechokolade

Hvis du ønsker mere sejhed, kan du med fordel tilsætte rosiner, dadler eller dine foretrukne tørrede frugter.

Rør smør, brun farin og sukker godt sammen i en skål til en cremet og let luftig konsistens. Tilsæt ægget. Rør mel, havregryn, bagepulver og salt i. Hak nødderne og mælke- chokoladen og vend begge dele i dejen.

Forvarm ovnen til 180 grader ved varmluft. Form dejen til 15 kugler. Læg dem på en bageplade med bagepapir med god afstand imellem. Tryk dem let flade. Bag i ca. 13-15 minutter, til de er gyldne.

Lad dem køle af på en bagerist.

Maja Ambeck Vase & Anne Moltke Hansen
Lykken er chokolade
Politikens Forlag
174 sider
Vejl. pris: 250 kroner

28. februar 2014
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

Bøger I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

Bøger I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem uden gluten, mælk og sukker. I stedet bruger hun fx tørret frugt og kokos- og mandelmel. Der er opskrifter til alle fire årstider, og du kan afprøve to af dem her; karameltærte med banan og biscotti med mandler og citron.

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

Bøger En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

Bøger "SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæringens kunst? Så er der gode råd og tips at hente i to nye bøger i serien Grønne fingre.

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

Bøger At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Bøger Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra forretter til desserter og små retter til fester og højtider. Få opskriften på lemon meringue og spinatomelet her.

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

Bøger I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er...

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

Bøger "Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det kærlige køkken"

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...

Start året med sundt mad

Bøger Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.