Bliv klog på the - og det man spiser til den

Bøger

Med bogen "Afternoon Tea" kan du dække op som i en overdådig thesalon hjemme hos dig selv. Heri får du nemlig de bedste opskrifter fra Perch's Tea Room - den eksklusive thesalon i hjertet af København. Udover opskrifterne giver bogen et overblik over theens og the-kulturens oprindelse og udvikling. Få et par af opskrifterne her.

The er den anden mest udbredte drik i verden efter vand. Bogen giver dig masser af fakta og opskrifter.
The er den anden mest udbredte drik i verden efter vand. Bogen giver dig masser af fakta og opskrifter. Foto: Helle Schjønning

 

Foto: Helle SchønningKager og fingernemme sandwiches

Mange af bogens opskrifter er på mere eller mindre sødt bagværk, som mange nok vil mene hører thebordet til. Men the kan også sagtens drikkes til mindre søde sager som fx wraps med skaldyr, ostemuffins eller sandwich med agurk - faktisk var sidstnævnte obligatorisk på de små opsatser man brugte under afternoon tea i 1800-tallets England, som man kan læse om i bogens afsnit om thekulturens historie.

The og spise til hver af årstiderne

Opskrifterne er inddelt efter, hvordan de passer bedst i forhold til årstiderne. Som indledning til hver af de fire afsnit kommer bogens forfatter Stine Hinceldey Alwén med fire bud på thetyper, der passer godt til årstiden. Så følger alle de gode opskrifter med fx sommerens gode bær og julens krydderier. The-drikke er der selvfølgelig også, som latte med grøn the, smoothies og forskellige slags isthe.

Forfatteren er femte generation

Stine Hinceldey Alwén har alle forudsætninger for at skrive en bog om the, og hvad dertil hører. Hun er femte generation i A.C. Perch's Thehandel, er med i den daglige drift og er vokset op med the i sutteflasken, som hun selv formulerer det i forordet. Forretningen er 177 år gammel, og for nogle år siden kom thesalonen til. Sammen med opskrifterne giver hun dig også opskriften på den perfekt bryggede kop the og fakta om forskellige thetyper.

Thebrød

Foto: Helle SchjønningDette brød smager fantastisk med koldt smør.
Det kan holde sig meget længe og kan sagtens laves et par dage inden, man skal bruge det.

125 g tørrede abrikoser
125 g rosiner
75 g sukat
3 dl varm kraftig Assamthe
275 g mel
2½ tsk bagepulver
150 g sukker
1 tsk kanel
1 æg

Abrikoserne skæres i små stykker. Alle de tørrede frugter kommes i en skål, og den varme the hældes over. Lad dem stå og trække i mindst 3 timer eller natten over.

Mel, bagepulver, sukker og kanel blandes sammen og vendes ned til de tørrede frugter. Ægget tilsættes, og alt blandes godt. Dejen hældes i en gerne aflang form, der er smurt eller foret med bagepapir. Brødet bages ved 160 grader i ca. 1 time.

Thepunch

Foto: Helle SchjønningPunch hører den kolde tid til. Den varme the med rom varmer hele kroppen, helt ud i storetåen. Den kan laves med mange theer, men sort the er nu bedst til punch.

Server den som et alternativ til glögg.
1 glas
1 tsk orangethe
1¼ dl kogende vand
1 tsk rørsukker
3 cl rom
1 skive citron
1 nellike


Orangetheen brygges i en thepotte med si, sukkeret tilsættes, og theen trækker i 8 minutter, hvorefter bladene fjernes.
Theen hældes op i et glas – sæt en sølv- eller glasske i glasset, så det ikke springer – og rommen hældes i. Thepunch skal altid serveres rygende varm.

6. december 2012
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

Bøger I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

Bøger I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem uden gluten, mælk og sukker. I stedet bruger hun fx tørret frugt og kokos- og mandelmel. Der er opskrifter til alle fire årstider, og du kan afprøve to af dem her; karameltærte med banan og biscotti med mandler og citron.

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

Bøger En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

Bøger "SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæringens kunst? Så er der gode råd og tips at hente i to nye bøger i serien Grønne fingre.

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

Bøger At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Bøger Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra forretter til desserter og små retter til fester og højtider. Få opskriften på lemon meringue og spinatomelet her.

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

Bøger I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er...

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

Bøger "Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det kærlige køkken"

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...

Start året med sundt mad

Bøger Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.