Bag forskellige typer brød med rug

Rugmel kan bruges til meget andet end blot rugbrød. I den overskuelige bagebog ”Vi bager med rug” af Line Friis får du opskrifter med udgangspunkt i forskellige hævemidler, og du kan bage kager, boller, pumpernickel og selvfølgelig det klassiske rugbrød – i forskellige variationer. Prøv opskriften på dansk honningkage.


Foto: Sofie MeedomRug er en alsidig kornart

Forfatterens formål med bogen er først og fremmest at få folks øjne op for, hvor alsidig en kornsort rug er. Den kan bruges til meget andet end det traditionelle rugbrød, og der findes et væld af forskellige sorter af rug. Mange kender nok bedst rug fra supermarkedets pakker med rugbrød, men hvis du gerne selv vil i gang med at bage, er der masser af inspiration at hente i bogen.

Bag med forskellige hævemidler

Bogen er meget enkelt delt op i afsnit med forskellige hævemidler, du kan bage rugen med. Fælles for hævemidlerne er, at de udvikler kuldioxid, forskellen er hvordan hævemidlerne bidrager til bagværkets smag og struktur. Hvert afsnit indledes med lidt fakta om de enkelte hævemidlers kendetegn.

Bliv klogere på rugens egenskaber

Opskrifter er ikke det eneste bogen giver dig. Der er også et temmelig fyldestgørende afsnit om rugens mange gode og sunde egenskaber – både som råvare, som afgrøde og næringsstof. Du kan bl.a. læse om, gluten- og stivelsesindholdet i rug og om kulhydrater, proteiner og vitaminer og mineraler i kornsorten.

Line Friis
Vi bager med rug
Forlaget Vingefang
48 sider
Vejl. pris: 100 kr.

Bogen kan købes i boghandlere og i forlagets netbutik

Opskrift på dansk honningkage
#br

Dansk honningkage

Foto: Sofie Meedom2 stk. (2 sandkageforme)

Honningkage holder sig lækker meget længe og kan sagtens bages hele året og spises med fx ost på!

375 g honning
375 g brunt farin
125 g smør
1 økologisk appelsin (skal)
250 ml kærnemælk
1 tsk. stødt nellike
1 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt ingefær
10 g natron
350 g hvedemel
400 g rugmel

Honning, sukker og smør lunes i en gryde. Afkøles. Appelsinskal, kærnemælk og krydderier blandes i.

Natron og de to meltyper blandes. Røres i honning-krydderi¬blandingen.
Smør 2 forme, og hæld dejen i. Bages ved 160° i 1,5 time.

Mest læste artikler