Vinterdæk eller ej?
Vinterdæk eller ej? Foto: iStock

Vinterdæk - hvornår, hvad og hvorfor?

Hvornår er det helt præcist, at man skal skifte til vinterdæk? Og hvorfor skal man i det hele taget skifte til vinterdæk i et land, hvor det sammenlagt kun sner 4-5 dage om året?

Af: Mikkel Hede, 7. november 2019

Vinterdæk eller ej?

Skal - skal ikke?

Der er sikkert mange bilejere, der i løbet af efteråret overvejer, om de skal skifte til vinterdæk? Eller om de skal skifte til helårsdæk og helt slippe for det sæsonbetingede besvær. Der er slutteligt også dem, der overvejer at køre vinteren igennem på sommerdæk.

Hvorfor skifte til vinterdæk?

Man skal selvfølgelig skifte til vinterdæk for at få et bedre vejgreb, når vejene bliver fedtede, isede og fyldt med sne.

Vejgrebet bliver bedre, risikoen for udskridning begrænses, og bremselængden reduceres dramatisk på vinterdæk i forhold til på sommerdæk. Man skal ikke lade sig narre af, at landet måske kun iklædes vinterkåbe 4-5 dage i vinterhalvåret. Temperaturen er hvert eneste år meget ofte nede omkring frysepunktet. Med lidt morgenrim og lidt fugtighed i luften kan det gøre vejbanen ekstrem glat, selvom der igen sne er faldet.

Ikke lovkrav om at skifte til dæk om vinteren

Et dækskifte ved vintertide er i dag ikke så indlysende klart, som det var for få årtier siden. Dækteknologien har udviklet sig så markant, at man i dag kan købe helårsdæk, der er meget tæt på at have den samme ydeevne om vinteren, som vinterdæk har.

Der er i Danmark i modsætning til visse andre lande ikke noget lovkrav om at skifte til vinterdæk, når vejret skifter. 

Det er fuldt ud lovligt selv at foretage et vinterdækskifte. Her handler det udelukkende om, hvorvidt man føler sig kompetent nok til det. Et dækskifte på et værksted koster et sted mellem 200 og 700 kroner. Hertil skal lægges udgifter til eventuel opbevaring af dine vinterdæk på værkstedet.

Hvad er et vinterdæk?

Et godt sted at gå til, hvis man leder efter en definition af et vinterdæk er Bilmagasinet:

  • "Et vinterdæk er grundlæggende blødere og mere fleksibelt end et sommerdæk, når det bliver koldt. Dermed bliver vejgrebet langt bedre, så sandsynligheden for udskridning mindskes, og standselængden bliver kortere."
  • "Vinterdækket er opbygget af en stor mængde lameller, der giver mange kanter, som griber fat i vejoverfladen. Omvendt er sommerdækket mere enkelt opbygget med større ensartede overflader, der giver mere vejgreb og kørselskomfort i varmt vejr."

Sådan kan du se om dækket er et vinterdæk

Du kan genkende et vinterdæk på, at det på siden har fået indpræget to bogstaver og to ikoner i gummiet.

  • Bogstaverne skal være M+S. Det er forkortelser af ordene mud og snow - altså mudder og sne.
  • Ikonerne skal være et bjerg og et snefnug

Mønsterdybden på et vinterdæk er dybere end på et sommerdæk. FDM og Færdselsstyren anbefaler 3,0 mm mønsterdybde på et sommerdæk (lovkravet er dog her kun 1,6 mm). Anbefalingen til et vinterdæk er 4,0 mm.

Hvornår skal man skifte til vinterdæk? 

Her handler det om at tjekke de aktuelle vejrmeldinger.

Er der udsigt til slud og snefald - så er der nu! Er føret meget vådt, men ikke frysende endnu, så har det ikke den store betydning, om du kører på vinterdæk eller på sommerdæk. Vinterdæk er i hvert fald i dag stort set på højde med sommerdæk, hvad angår bremselængden.

Snefald plejer i Danmark først at indtræffe fra og med november måned. Så i løbet af november måned bør dækkene være udskiftede. Er dine sommerdæk nedslidte, er det en god idé at foretage dækskiftet allerede i oktober måned. 

Indflydelse på bremselængden

På et tidspunkt skal vinterdækkene også af. De egner sig ikke til sommerkørsel. Det skyldes ikke mindst, at bremselængden er betydeligt længere om sommeren på et vinterdæk. April måned er typisk en god skæringsdato til afmontering af vinterdækkene. Her begynder temperaturen nemlig som oftest at ligge stabilt over 5 grader. 

7. november 2019 Mikkel Hede
Mere om Bilen

Pas på! Denne vinterfejl kan koste dig kørekortet

De iskolde morgener er kommet og nattefrosten sætter sit præg på vores bilruder. Det kan hurtigt blive lidt af en tidsrøver på de travle morgener, når man igen skal skrabe ruderne fri. Dog kan det koste dig kørekortet, hvis du sløser med det.

Pas på! Fra i dag kan du få klip i kørekortet for dette!

Fra den 10 september 2019 bliver straffen for at bruge mobil og gps ulovligt i bilen skærpet. Se, hvad du skal gøre for at undgå klip i...

Din bils aircondition kan gør dig syg

Har du haft din aircondition slukket hele vinteren? Så kan den faktisk gøre mere skade end gavn hvis du tænder den nu, hvor graderne begynde...

3 ting du skal tjekke på din bil før foråret

Vinteren er på retræte og dermed er det tid til at gøre bilen klar til foråret. Se hvilke tre ting du skal huske at tjekke, inden det bliver rigtig forår.

3 tegn på at kulden er ved at tage livet af dit bilbatteri

Det kolde vejr kan være meget hårdt for din bils batteri, og nogle batterier ender simpelthen med at bukke under for kulden. Vi viser dig...

Så let fjerner du vejsalts-pletter fra måtterne i din bil

Har vinteren også sat sine spor på dine bilmåtter? Så se her hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne de grimme saltpletter med en enkelt...

Bank: Det er billigere end nogensinde før at blive bilejer

En beregning foretaget af Spar Nord sammen med Bilbasen viser, at det aldrig har været billigere at være bilejer end i dag.

FDM bekymrede over ny parkeringsregel

1. januar 2018 trådte en ny parkeringsregel i kraft, og den er dårligt nyt for uheldige bilister.

3 fejl du ALDRIG må lave, når du bygger carport til din bil

Der er mange ting at tage højde for, hvis du selv skal bygge en carport. Her er tre ting der er vigtige at huske, før du går i gang med...

Nye bøder kan ramme bilejere

Klip i kørekortet og dyre dagsbøder... Fra 2019 træder flere nye love og regler for bilister i kraft - og der er især to nye love, der kan have stor betydning for dig som almindelig bilejer. 

Frosten aflader bilbatteriet: Sådan får du let gang i din bil

Vinterens kolde dage kan for nogle mennesker betyde, at bilen ikke vil starte. Men frygt ej! Prøv dette nemme trick til at få gang i din...

Politiet advarer: Din bil kan selvantænde i varmen

Den lange periode med tørke gør, at der er høj risiko for brand i det danske land. Det betyder også, at politiet nu advarer mod hvor du...

Sådan undgår du “garage-buler” når du parkerer din bil

Din garage skal beskytte din bil, men oftest er det faktisk stedet hvor din bil får flest buler og skrammer. Se her hvilke to ting du skal bruge for at "bule-sikre" din garage.

Geniale tricks: Sådan får du bilen sikkert gennem sne og frost

Is på ruderne, frosne døre og en bil der ikke vil starte… Frostvejr og bilproblemer følges ofte ad, men der er heldigvis mange måder at...

Sådan forbereder du dig på dit næste bilkøb

Gør du dig umage, FØR du går ud og forelsker dig i en bil, bliver resten af processen billigere og bilglæden større.