3 ting du ALDRIG må gøre i en bil med manuel gearkasse

Bilen

Vi har alle vores helt egne kørevaner, men hvis du har for vane at gøre disse 3 ting, så skal du ændre det med det samme.

Afskaf dig vaner, der kan skade din bils manuelle gearkasse.
Afskaf dig vaner, der kan skade din bils manuelle gearkasse. Foto: iStock

1. Plejer du at hvile hånden på gearstangen?

Du skifter fra tredje til fjerde gear, men det er dejligt at have et sted af hvile hånden, så du lader hånden hvile på gearstangen. Det kan godt være at det er dejligt, men hviler du hånden for meget på gearstangen, risikerer du at slide skiftemekanismen i det manuelle gear unødvendigt meget.

Derfor slides det manuelle gears skiftemekanisme

Når du skifter gear med en manuel gearkasse, trykker du på koblingen og flytter gearstangen op i det ønskede gear. Det er meget simpelt, men for at forstå hvorfor man slider skiftemekanismen, bliver du nødt til at forstå, hvad der sker inde i selve gearkassen, når man skifter gear.

Spar en formue – byg din egen trappe.

Når du flytter gearstangen til et gear, presser du en statisk skiftemekanisme inde i gearkassen op af et roterende tandhjul, som derefter klikker sig sammen med det gear, du har valgt at sætte den i. Når tandhjulet har klikket sig sammen med gearet, stopper skiftemekanismen med at presse på tandhjulet. MEN, hvis du hviler hånden på gearstangen, efter du har skiftet gear, vil den statiske skiftemekanisme blive ved med at blive presset op mod det roterende tandhjulet, hvilket dermed vil file lidt på skiftemekanismen og forårsage unødvendigt slid.

Hvis du vil skåne din manuelle gearkasse for unødvendigt slid, så husk at flytte hånden tilbage til rattet, efter du har skiftet gear. 

2. Plejer du at holde koblingen nede når du holder for rødt?

Du holder for rødt i et lyskryds, holder koblingen nede og skifter til første gear, så du er klar til at køre, når der bliver grønt. Du gør det sikkert for at komme hurtigt afsted når lyset skifter, men holder du koblingen nede når du holder stille, slider du på koblingens udrykkerleje.

Ny udestue? Få gode råd og tips til hvad du skal tænke over, når du skal vælge en udestue.

Derfor slider det på udrykkerlejet

Der er risiko for, at det bliver lidt bilnørdet nu, men når du trykker koblingen ned for at skifte gear, trykker du et udrykkerleje imod midten af en koblingsplade og når midten trykkes ind, presses ydersiden af koblingspladen ud. Dette resulterer i at en plade, der er hæftet fast på koblingspladens ydresider, bliver løftet væk fra koblingsskiven, hvilket frigør koblingen fra motoren. Det er som sagt lidt nørdet, men det der er vigtigt for dig at forstå er, at hvis du holder koblingen nede, når du holder for rødt, presser du udrykkerlejet op imod koblingspladen hvilket gør at lejet bliver slidt unødvendigt meget. 

Hvis du vil skåne din kobling for unødvendigt slid så husk at sætte bilen i frigear, når du holder for rødt. Det tager jo alligevel ikke mere end et sekund at sætte den i første gear, og har du virkelig så travlt? 

Få hjælp til at fjerne pletter fra dine møbler med denne guide.

3. Plejer du at hvile foden på koblingen?

Du kører på landevejen, og udsigten til at skifte gear er langt ude i horisonten, men alligevel hviler du foden på koblingen. Din kørelærer sagde det til dig og du ved det godt selv, men alligevel glemmer du at fjerne foden fra koblingen, når du har brugt den. Der er rigtig mange, der har denne dårlige vane og som vi allerede har beskrevet, vil du slide på koblingen og dens udrykkerleje da den konstant presses ned mod koblingspladen. Selv hvis du bare hviler foden på koblingen og presset derved er meget let, vil du stadig forårsage unødvendig slid.

Så vend dig af med disse tre dårlige vaner og gør din manuelle gearkasse og i sidste ende også din pengepung en tjeneste.

Få flere gode råd på AutoOffer - Danmarks største online forhandler af nye biler. 

15. juni 2018
Mere om Bilen

Din bils aircondition kan gør dig syg

Bilen Har du haft din aircondition slukket hele vinteren? Så kan den faktisk gøre mere skade end gavn hvis du tænder den nu, hvor graderne begynder at stige.

3 ting du skal tjekke på din bil før foråret

Bilen Vinteren er på retræte og dermed er det tid til at gøre bilen klar til foråret. Se hvilke tre ting du skal huske at tjekke, inden det bliver...

3 tegn på at kulden er ved at tage livet af dit bilbatteri

Bilen Det kolde vejr kan være meget hårdt for din bils batteri, og nogle batterier ender simpelthen med at bukke under for kulden. Vi viser dig...

Så let fjerner du vejsalts-pletter fra måtterne i din bil

Bilen Har vinteren også sat sine spor på dine bilmåtter? Så se her hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne de grimme saltpletter med en enkelt ingrediens som du helt sikkert har derhjemme.

Bank: Det er billigere end nogensinde før at blive bilejer

Bilen En beregning foretaget af Spar Nord sammen med Bilbasen viser, at det aldrig har været billigere at være bilejer end i dag.

FDM bekymrede over ny parkeringsregel

Bilen 1. januar 2018 trådte en ny parkeringsregel i kraft, og den er dårligt nyt for uheldige bilister.

3 fejl du ALDRIG må lave, når du bygger carport til din bil

Bilen Der er mange ting at tage højde for, hvis du selv skal bygge en carport. Her er tre ting der er vigtige at huske, før du går i gang med byggeriet.

Frosten aflader bilbatteriet: Sådan får du let gang i din bil

Bilen Vinterens kolde dage kan for nogle mennesker betyde, at bilen ikke vil starte. Men frygt ej! Prøv dette nemme trick til at få gang i din...

Politiet advarer: Din bil kan selvantænde i varmen

Bilen Den lange periode med tørke gør, at der er høj risiko for brand i det danske land. Det betyder også, at politiet nu advarer mod hvor du...

Sådan undgår du “garage-buler” når du parkerer din bil

Bilen Din garage skal beskytte din bil, men oftest er det faktisk stedet hvor din bil får flest buler og skrammer. Se her hvilke to ting du skal bruge for at "bule-sikre" din garage.

Sådan forbereder du dig på dit næste bilkøb

Bilen Gør du dig umage, FØR du går ud og forelsker dig i en bil, bliver resten af processen billigere og bilglæden større.

Sådan gør du bilen vinterklar

Bilen Skal olien skiftes? Hvornår skal du gå over til vinterdæk, er det overhovedet nødvendigt, og hvordan er det nu med kølervæsken og sprinklerv...

Tre ting du ALDRIG må gøre i en bil med automatgear

Bilen Vi har alle vores helt egen måde at køre bil på, men hvis du har en tendens til at gøre disse tre ting så skal du ændre dine vaner med det samme! 

Sådan kører du sikkert med din trailer

Bilen Haveaktivitet betyder masser af affald, der skal videre på genbrugspladsen. Bruger du en trailer, så tjek den op, før du kører af sted.

3 geniale bil-tricks, der effektivt løser dine frostproblemer

Bilen Frostgrader og bilproblemer går typisk hånd i hånd. Prøv derfor disse tre effektive tricks til bilen, der gør det nemmere for dig at komme...