Foto: iStock

Tre ting du ALDRIG må gøre i en bil med automatgear

Vi har alle vores helt egen måde at køre bil på, men hvis du har en tendens til at gøre disse tre ting så skal du ændre dine vaner med det samme! 

Af: Ditte Krogh Fischer, AutoOffer, 8. maj 2018

Sætter du bilen i Neutral når du kører ned af bakke?

Mange har en tendens til at sætte bilen i Neutral når de kører ned af bakke for at spare brændstof. Men det er der ikke nogen grund til, da du faktisk sparer endnu mere brændstof ved at have bilen i Drive ned af bakke.

Derfor skal du have bilen i Drive ned af bakke

Hvis du har bilen i Drive og kører ned af bakke vil der i alle nyere biler med automatgear bliver lukket for brændstofstilførelsen til motoren, så du kun bruger hjulene. Du bruger dermed ikke noget brændstof, når du kører ned af bakken hvis du har gearet i Drive.

Læs også: Vinduespudsning uden striber - sådan gør du

Det er jo ikke nogen katastrofe hvis dit brændstofforbrug stiger, men det er en rigtig dårlig idé at have bilen i Neutral mens bilen kører ned af bakke, da du ikke længere har den optimale kontrol over bilen. Du vil dermed ikke kunne bremse eller accelerere hvis du kommer ud i en situation der kræver det. Ender du en farlig situation hvor du ikke har mulighed for at reagere kan det derfor have alvorlige konsekvenser.

Sætter du bilen i Park mens den triller?

Nu bliver der måske lidt bilnørdet, men hvis du har en vane med at sætte bilen i Park mens den stadig triller, så er det vigtigt at du stopper med det samme!

Derfor skal du holde HELT stille når du sætter bilen i Park

Når du sætter bilen i ”Park”, trykker du nemlig en parkeringspal ind i et gear som er forbundet med gearkassens drivaksel. Det forhindrer drivakslen i at dreje rundt, og da hjulene er forbundet med denne aksel kan bilen ikke længere bevæge sig.

Læs mere: Lav et udekøkken - det her skal du overveje før anskaffelse

Men sætter du bilen i ”Park” mens den triller, ville du trykke parkeringspalen ind i gearet mens det stadig drejer rundt, og du risikerer dermed at parkeringspalen i værste tilfælde knækker, da den vil forsøge at stoppe en bil i bevægelse.

Knækker din parkeringspal, så virker Park funktionen på dit automatgear ikke længere. Heldigvis er det i de fleste nyere biler med automatgear slet ikke muligt at sætte bilen i Park mens den stadig triller. 

Skifter du fra Reverse til Drive mens bilen bevæger sig?

Du er ved at lave en trepunktsvending og sætter bilen i Reverse for at bakke tilbage. Du sætter bilen i Drive mens bilen stadig triller tilbage og kører. Du gør det sikkert for hurtigt at komme videre og for ikke at være til gene for andre trafikanter, men pas på for det kan slide din automatiske gearkasse, og det kan blive en dyr fornøjelse.

Derfor slider det din automatiske gearkasse

Hvis du skifter fra Reverse til Drive, mens bilen stadig triller bruger du den automatiske gearkasse til at bremse bilen, hvilket den bestemt ikke har godt af. Den simple forklaring på det er, at når du skifter gear eksempelvis fra Reverse til Drive, så klemmes en rem i gearkassen ind imod gearene, så gearet skifter, og remmen løsner sit greb når bilen er i gear. Dette skal gøres når bilen holder stille. Hvis du skifter gear mens bilen stadig triller, bruger du nemlig remmen til at bremse bilen, hvilket forårsager unødvendigt slid på remmen da den dermed filer på gearet.

Læs mere: Byggetilladelse - hvornår skal du søge?

Hvis du først har fået ødelagt remmen står du tilbage med en meget stor reparationsregning, da den bestemt ikke er billig at udskifte. 

Hvis du kan vende dig af med disse tre dårlige vaner, vil du gøre din bils gearkasse og i sidste ende også din pengepung en kæmpe tjeneste.

Find flere gode råd og bilguides på AutoOffer - Danmarks største online forhandler af nye biler.

 

8. maj 2018 Ditte Krogh Fischer, AutoOffer
Mere om Bilen

Pas på! Denne vinterfejl kan koste dig kørekortet

De iskolde morgener er kommet og nattefrosten sætter sit præg på vores bilruder. Det kan hurtigt blive lidt af en tidsrøver på de travle morgener, når man igen skal skrabe ruderne fri. Dog kan det koste dig kørekortet, hvis du sløser med det.

Pas på! Fra i dag kan du få klip i kørekortet for dette!

Fra den 10 september 2019 bliver straffen for at bruge mobil og gps ulovligt i bilen skærpet. Se, hvad du skal gøre for at undgå klip i...

Din bils aircondition kan gør dig syg

Har du haft din aircondition slukket hele vinteren? Så kan den faktisk gøre mere skade end gavn hvis du tænder den nu, hvor graderne begynde...

3 ting du skal tjekke på din bil før foråret

Vinteren er på retræte og dermed er det tid til at gøre bilen klar til foråret. Se hvilke tre ting du skal huske at tjekke, inden det bliver rigtig forår.

3 tegn på at kulden er ved at tage livet af dit bilbatteri

Det kolde vejr kan være meget hårdt for din bils batteri, og nogle batterier ender simpelthen med at bukke under for kulden. Vi viser dig...

Så let fjerner du vejsalts-pletter fra måtterne i din bil

Har vinteren også sat sine spor på dine bilmåtter? Så se her hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne de grimme saltpletter med en enkelt...

Bank: Det er billigere end nogensinde før at blive bilejer

En beregning foretaget af Spar Nord sammen med Bilbasen viser, at det aldrig har været billigere at være bilejer end i dag.

FDM bekymrede over ny parkeringsregel

1. januar 2018 trådte en ny parkeringsregel i kraft, og den er dårligt nyt for uheldige bilister.

3 fejl du ALDRIG må lave, når du bygger carport til din bil

Der er mange ting at tage højde for, hvis du selv skal bygge en carport. Her er tre ting der er vigtige at huske, før du går i gang med...

Nye bøder kan ramme bilejere

Klip i kørekortet og dyre dagsbøder... Fra 2019 træder flere nye love og regler for bilister i kraft - og der er især to nye love, der kan have stor betydning for dig som almindelig bilejer. 

Frosten aflader bilbatteriet: Sådan får du let gang i din bil

Vinterens kolde dage kan for nogle mennesker betyde, at bilen ikke vil starte. Men frygt ej! Prøv dette nemme trick til at få gang i din...

Politiet advarer: Din bil kan selvantænde i varmen

Den lange periode med tørke gør, at der er høj risiko for brand i det danske land. Det betyder også, at politiet nu advarer mod hvor du...

Sådan undgår du “garage-buler” når du parkerer din bil

Din garage skal beskytte din bil, men oftest er det faktisk stedet hvor din bil får flest buler og skrammer. Se her hvilke to ting du skal bruge for at "bule-sikre" din garage.

Geniale tricks: Sådan får du bilen sikkert gennem sne og frost

Is på ruderne, frosne døre og en bil der ikke vil starte… Frostvejr og bilproblemer følges ofte ad, men der er heldigvis mange måder at...

Sådan forbereder du dig på dit næste bilkøb

Gør du dig umage, FØR du går ud og forelsker dig i en bil, bliver resten af processen billigere og bilglæden større.