Det er en god idé allerede nu at finde dine sommerdæk frem og tjekke, om de kan klare en sæson mere.
Det er en god idé allerede nu at finde dine sommerdæk frem og tjekke, om de kan klare en sæson mere.

Sådan ser du om dine sommerdæk skal udskiftes

Det er en god idé allerede nu at finde dine sommerdæk frem og tjekke, om de kan klare en sæson mere, eller om det er tid til en udskiftning.

Tjek hvor gamle dine sommerdæk er

Der er ikke nogen regler for, hvor gamle dine sommerdæk må være før de skal udskiftes, men efter nogle år slides dækkets mønster og gummi dog så meget, at de ikke vil være forsvarlige at køre med.

Vi har nedenfor opstillet nogle tommefingerregler, som du kan gå ud fra:

  • Hvis dine sommerdæk er under fem år, og du har husket at skifte til vinterdæk da graderne begyndte at falde, så vil dine sommerdæk typisk stadig være i god stand og dermed forsvarlige at køre med.
  • Hvis dine dæk er over fem år, bør du få dem tjekket af sikkerhedsmæssige årsager. Efter fem år vil dine dæk nemlig begynde at vise tegn på slid som f.eks. sprækker eller revner i gummiets overflade.
  • Hvis dine sommerdæk er ti år gamle, bør du under alle omstændigheder skifter dem ud med et nyt sæt, da de vil være uforsvarlige at køre med. 

Hvordan ser jeg, hvor gamle mine sommerdæk er?

Hvis du ikke ved, hvor gamle dine sommerdæk er, kan du altid finde produktionsdatoen på dækket. På siden af dine sommerdæk står der nemlig et serienummer, og de fire sidste cifre i serienummeret refererer til dækkets produktionsdato.  Et serienummer kan f.eks. se således ud: HW5A D622 0717

I eksemplet er den firecifrede kode: 0717, hvor de to første tal er produktionsugen og de to sidste tal, angiver produktionsåret. I dette eksempel betyder det, at dækket er fremstillet uge 07 i 2017.

Du finder typisk dit serienummer ved at kigge efter ”DOT” mærkningen.

Tjek hvor slidte dine sommerdæk er

Hvis alderen på dine dæk er ok, er det næste du skal tjekke deres stand. Selvom de aldersmæssigt er ok, kan de nemlig være så slidte, at det ikke er forsvarligt at køre med dem. 

Dine sommerdæk kan være slidt på to måder:

  1. Hvis dækkets gummi har tydelige revner eller sprækker i overfladen
  2. Hvis dækkets mønsterdybde er mindre end de lovlige 1,6 mm.

Hvordan ser jeg hvad dækkets mønsterdybde er?

Den nemmeste måde at tjekke om dine sommerdæks dækmønster er inden for den lovlige grænse, er ved at kigge efter dækkets slidindikatoren. Du finder slidindikatoren ved at kigge efter et af følgende mærker, som står på siden af dækket: TWI, en trekant eller dækproducentens logo.

Når det har fundet mærket, kan du i dækkets rille, ud fra mærket, se en 1,6 mm. høj gummiklods, som er dækkets slidindikator. Hvis dit dækmønster ikke er slidt ned til indikatoren, vil dit dækmønster være over 1,6 mm. og dermed inden for den lovlige slidgrænse. Hvis dækkets mønster derimod er slidt ned, så det er plant med gummiklodsen, så er det tid til at købe et sæt nye sommerdæk. 
Tip:
Hvis du ikke kan finde en slidindikator finder der et internationalt trick du i stedet kan bruge.Tag en 1-euromønt og placer den i rillen. Hvis stjernerne på kanten er synlige, så er dit dækmønster under den lovlige slidgrænse.

Find flere gode råd og guides på AutoOffer – Danmarks største online forhandler af nye biler. 

22. marts 2018
Mere om Bilen

Din bils aircondition kan gør dig syg

Har du haft din aircondition slukket hele vinteren? Så kan den faktisk gøre mere skade end gavn hvis du tænder den nu, hvor graderne begynder at stige.

3 ting du skal tjekke på din bil før foråret

Vinteren er på retræte og dermed er det tid til at gøre bilen klar til foråret. Se hvilke tre ting du skal huske at tjekke, inden det bliver...

3 tegn på at kulden er ved at tage livet af dit bilbatteri

Det kolde vejr kan være meget hårdt for din bils batteri, og nogle batterier ender simpelthen med at bukke under for kulden. Vi viser dig...

Så let fjerner du vejsalts-pletter fra måtterne i din bil

Har vinteren også sat sine spor på dine bilmåtter? Så se her hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne de grimme saltpletter med en enkelt ingrediens som du helt sikkert har derhjemme.

Bank: Det er billigere end nogensinde før at blive bilejer

En beregning foretaget af Spar Nord sammen med Bilbasen viser, at det aldrig har været billigere at være bilejer end i dag.

FDM bekymrede over ny parkeringsregel

1. januar 2018 trådte en ny parkeringsregel i kraft, og den er dårligt nyt for uheldige bilister.

3 fejl du ALDRIG må lave, når du bygger carport til din bil

Der er mange ting at tage højde for, hvis du selv skal bygge en carport. Her er tre ting der er vigtige at huske, før du går i gang med byggeriet.

Nye bøder kan ramme bilejere

Klip i kørekortet og dyre dagsbøder... Fra 2019 træder flere nye love og regler for bilister i kraft - og der er især to nye love, der kan...

Frosten aflader bilbatteriet: Sådan får du let gang i din bil

Vinterens kolde dage kan for nogle mennesker betyde, at bilen ikke vil starte. Men frygt ej! Prøv dette nemme trick til at få gang i din...

Politiet advarer: Din bil kan selvantænde i varmen

Den lange periode med tørke gør, at der er høj risiko for brand i det danske land. Det betyder også, at politiet nu advarer mod hvor du parkerer din bil. 

Sådan undgår du “garage-buler” når du parkerer din bil

Din garage skal beskytte din bil, men oftest er det faktisk stedet hvor din bil får flest buler og skrammer. Se her hvilke to ting du skal...

Geniale tricks: Sådan får du bilen sikkert gennem sne og frost

Is på ruderne, frosne døre og en bil der ikke vil starte… Frostvejr og bilproblemer følges ofte ad, men der er heldigvis mange måder at...

Sådan forbereder du dig på dit næste bilkøb

Gør du dig umage, FØR du går ud og forelsker dig i en bil, bliver resten af processen billigere og bilglæden større.

Sådan gør du bilen vinterklar

Skal olien skiftes? Hvornår skal du gå over til vinterdæk, er det overhovedet nødvendigt, og hvordan er det nu med kølervæsken og sprinklerv...

3 geniale bil-tricks, der effektivt løser dine frostproblemer

Frostgrader og bilproblemer går typisk hånd i hånd. Prøv derfor disse tre effektive tricks til bilen, der gør det nemmere for dig at komme...