Sprinklervæske, kølervæske, vinterdæk, vinterpolering - der er mange ting, man skal have styr på.
Sprinklervæske, kølervæske, vinterdæk, vinterpolering - der er mange ting, man skal have styr på. Foto: iStock

Sådan gør du bilen vinterklar

Skal olien skiftes? Hvornår skal du gå over til vinterdæk, er det overhovedet nødvendigt, og hvordan er det nu med kølervæsken og sprinklervæsken? Her er 9 tips fra bileksperterne til, hvordan du gør bilen vinterklar.

Af: Einar Vestheim, 17. oktober 2016

Polér også bilen om efteråret

De fleste polerer bilen om foråret, men det er ligeså vigtigt at gøre det om efteråret. Hvis lakken føles ru, når du stryger den med hånden nederst på bildøren, så er tid for en polering. 

- Polering om efteråret er lige så vigtig som om foråret, selv om de fleste nøjes med at gøre det i april eller maj. Vejsaltet sætter sig fast på de steder, hvor der er små ujævnheder i lakken. Selv små lakskader bør også fikses. Ubeskyttet stål er mere udsat for rustangreb, siger bilmekaniker Moeen Shanzad Mughal til nyhedsbureauet Newswire. Han er fagansvarlig for den biltekniske gruppe i forsikringsselskabet If.

Hvis temperaturen er lavere end 7-8 grader, bør poleringen udføres i en opvarmet garage. Det giver det bedste resultat. 

Pas på batteriet

Der er adskillige ting, man skal huske, når man skal klargøre sin bil til vinteren. Noget af det allervigtigste er at tjekke batteriet. 

- Hvis du ved, at din vinterkørsel mest kommer til at bestå at småture, så vil du gøre tilværelsen lettere for dig selv ved at tage dig dine forholdsregler med batteriet. Et batteri, som fungerer upåklageligt om sommeren, kan være helt dødt, når man kommer ud til det en morgen, hvor der har været ekstra kulde, siger Mughal.

Den vigtigste indsats ligger i en vedligeholdelses-opladning, umiddelbart før vinteren sætter ind. Anskaf dig en batterioplader til ca. en tusindelap, tag batteriet ind og og sæt det til at lade op over natten. For et par hundrede kroner kan du desuden få et ret simpelt apparat, som kan teste om spændingen i batteriet er ok. 

Hold øje med mønsterdybden på dækkene

Forsikringsselskaberne er meget optaget af standarden på bildækkene i vinterhalvåret. 

- En god del af ulykkerne om vinteren sker, fordi dækkene ikke er er i orden. Mange holder ikke øje med dyben på mønstret i dækken. Mindstekravet til pigfri vinterdæk er tre millimeter, men hav gerne fire, siger teknisk chef i If til Newswire. Mindstekravet til mønsterdybden er i øvrigt 1,6 mm.

Se hvad du ellers skal være opmærksom på angående vinterdæk her.

Skift olie, hvis du har en ældre bil

Et standardtips før vinteren er at skifte motorolie. Men det kommer dog an på et par ting, hvordan man skal gribe det an. 

De fleste nyere biler bruger en syntetisk olie, som fint kan klare vinteren. Nye bilejere følger som regel de serviceintervaller, der angives, og her finder de nødvendige olieskift sted. Men har du en bil, som er 8-10 år eller ældre, så er du måske begndt at tage lidt lettere på det med serviceeftersynene.

Olie, som ikke bliver byttet i årevis, og som i tilgift måske også er billig, kan ikke undgå at forvolde skade på motoren. Det bliver tungere at starte motoren, og det slider mere på den, når den er i gang. Ældre biler bør derfor skifte til en tyndere form for olie, inden vinteren kommer. 

- Det hjælper lidt at have et fuldt opladet batteri, hvis motorolien er tyk som sirup, siger Mughal fra If.

Vil du helst helt slippe for at forholde dig til vinterklargørelse af bilen, tilbyder dit autoværksted sandsynligvis deres helt egen ti-punkts service med henblik på at gøre bilen klar til vinteren. 

Læs også: 9 tips til at holde din bil ren og ryddelig

9 tips til en vinterklar bil

1. Grundig vask og polering

Lakken skal beskyttes mod salt og sjap. Det vil gøre det lettere at vaske bilen i løbet af vinteren. Polering beskytter også mod rustangreb på karrosseriet. 

2. Batteriet

Kontrollér spændingen på batteriet. Batteriet har normalt en levetid på mellem 3 og 5 år, afhængig af kørselsmønster. Forhandlere af autoreservedele sælger batteritestere for et par hundrede kroner og derover. Mange autoværksteder udfører også test på stedet for dig, uden at det behøver at koste så meget. At investere i en helt enkel billader er også smart. Lader du batteriet op én til to gange i løbet af året, vil du undgå du, at batteriet pludselig går dødt.

3. Olie

Hvis du ikke længere følger de faste serviceintervaller med en noget aldrende bil, så bør du skifte til en tyndere olie. Med en sådan vil motoren starte meget lettere, når der er kuldegrader. En vinterolie til streng kulde går normalt under betegnelsen 5W - 40.

4. Silikonestift, silikonespray og låseolie

Smør dørlisterne med en silikonestft, så undgår du, at gummilisterne går i stykker i kulden. Det bør gøres, før temperaturen nærmer sig minusgrader, eventuelt i et varmt garageanlæg. De fleste har i dag fjernstyret lås, men hvis du stadig låser bilen op manuelt, kan det betale sig at bruge lidt låseolie for at undgå, at låsen fryser til.

5. Vinterudstyr i bilen

En lille spade, snekæder og slæbetov kan lige pludselig vise sig at være nyttige. Det sammen kan startkabler, men sørg for, at de er udstyret med spændingsværn

6. Vinduesviskere

Er det på tide at udskifte vinduesviskerne? Efteråret og vinteren er en tung tid for gummien i viskerbladene. Slitagen afhænger meget af saltning, snemængde og andre vinterforhold, og ikke mindst af hvor mange gange vinduesviskerne har været frosset helt fast i løbet af vinteren.

7. Sprinklervæske

Sprinklervæske skal kunne tåle kulde. På færdigblandede poser eller kander med sprinklervæske står der, hvilken temperatur den kan tåle. Skal du køre bilen til skiresorter, hvor det er meget koldt, skal du bruge sprinklervæske, hvor der udtrykkeligt står, at den kan anvendes ved lave frostgrader.

8. Kølervæske 

Er det længe siden, at kølervæsken er blevet skiftet, så kan frysepunktet godt være blevet for lavt på en kold vinterdag. Følger du bilens serviceintervallter nøje, er alt sandsynligvis i orden. Kølervæsken cirkulerer i et lukket system, men der bliver alligevel i mange biler lidt mindre af den over tid. Sørg for at have nok, niveauet skal ligge mellem minimums- og maksimumsmærket på kølervæskeballonen i motorrummet. Der findes flere typer kølervæske i biler i dag. I bilens instruktionshæfte står der, hvilken type kølervæske du skal bruge. Det er meget vigtigt, at du vælger den rigtige type væske for at undgå at skade motoren. 

9. Skift til vinterdæk eller pigdæk

FDM anbefaler at skifte til vinterdæk om vinteren. Vinterdæk har meget kortere bremselængde end almindelige dæk i vinterføre. På våd vej er bremselængden cirka den samme. På tør vej er bremselængden dog lidt længere på vinterdæk. Man kan også skifte til pigdæk. Det er dog kun tilladt at køre med pigdæk i Danmark fra d. 1. november til d. 15. april.

17. oktober 2016 Einar Vestheim
Mere om Bilen

Pas på! Denne vinterfejl kan koste dig kørekortet

De iskolde morgener er kommet og nattefrosten sætter sit præg på vores bilruder. Det kan hurtigt blive lidt af en tidsrøver på de travle morgener, når man igen skal skrabe ruderne fri. Dog kan det koste dig kørekortet, hvis du sløser med det.

Pas på! Fra i dag kan du få klip i kørekortet for dette!

Fra den 10 september 2019 bliver straffen for at bruge mobil og gps ulovligt i bilen skærpet. Se, hvad du skal gøre for at undgå klip i...

Din bils aircondition kan gør dig syg

Har du haft din aircondition slukket hele vinteren? Så kan den faktisk gøre mere skade end gavn hvis du tænder den nu, hvor graderne begynde...

3 ting du skal tjekke på din bil før foråret

Vinteren er på retræte og dermed er det tid til at gøre bilen klar til foråret. Se hvilke tre ting du skal huske at tjekke, inden det bliver rigtig forår.

3 tegn på at kulden er ved at tage livet af dit bilbatteri

Det kolde vejr kan være meget hårdt for din bils batteri, og nogle batterier ender simpelthen med at bukke under for kulden. Vi viser dig...

Så let fjerner du vejsalts-pletter fra måtterne i din bil

Har vinteren også sat sine spor på dine bilmåtter? Så se her hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne de grimme saltpletter med en enkelt...

Bank: Det er billigere end nogensinde før at blive bilejer

En beregning foretaget af Spar Nord sammen med Bilbasen viser, at det aldrig har været billigere at være bilejer end i dag.

FDM bekymrede over ny parkeringsregel

1. januar 2018 trådte en ny parkeringsregel i kraft, og den er dårligt nyt for uheldige bilister.

3 fejl du ALDRIG må lave, når du bygger carport til din bil

Der er mange ting at tage højde for, hvis du selv skal bygge en carport. Her er tre ting der er vigtige at huske, før du går i gang med...

Nye bøder kan ramme bilejere

Klip i kørekortet og dyre dagsbøder... Fra 2019 træder flere nye love og regler for bilister i kraft - og der er især to nye love, der kan have stor betydning for dig som almindelig bilejer. 

Frosten aflader bilbatteriet: Sådan får du let gang i din bil

Vinterens kolde dage kan for nogle mennesker betyde, at bilen ikke vil starte. Men frygt ej! Prøv dette nemme trick til at få gang i din...

Politiet advarer: Din bil kan selvantænde i varmen

Den lange periode med tørke gør, at der er høj risiko for brand i det danske land. Det betyder også, at politiet nu advarer mod hvor du...

Sådan undgår du “garage-buler” når du parkerer din bil

Din garage skal beskytte din bil, men oftest er det faktisk stedet hvor din bil får flest buler og skrammer. Se her hvilke to ting du skal bruge for at "bule-sikre" din garage.

Geniale tricks: Sådan får du bilen sikkert gennem sne og frost

Is på ruderne, frosne døre og en bil der ikke vil starte… Frostvejr og bilproblemer følges ofte ad, men der er heldigvis mange måder at...

Sådan forbereder du dig på dit næste bilkøb

Gør du dig umage, FØR du går ud og forelsker dig i en bil, bliver resten af processen billigere og bilglæden større.