Der skal bestemt også være plads til drømme, når du skal købe bil.
Der skal bestemt også være plads til drømme, når du skal købe bil. Foto: iStock

Sådan forbereder du dig på dit næste bilkøb

Gør du dig umage, FØR du går ud og forelsker dig i en bil, bliver resten af processen billigere og bilglæden større.

Af: A. Aaen, 25. april 2018

Køb bil med fornuften

Dét at handle bil er meget mere end økonomi, fornuft og grundige overvejelser. Der skal bestemt også være plads til drømme om fedt udstyr, duften af benzin, køreglæde og frihed til at køre, hvorhen du vil, når du vil.

– Men det kan altså betale sig at forberede sig på et bilkøb – så bliver glæden, når handlen er gennemført på den gode måde, så meget større, siger Anders Richter, der er redaktionschef på Bilmagasinet.

Ny eller brugt bil?

Først skal du beslutte, om du skal have en ny eller en brugt bil. Har du luft i økonomien og trives bedst med ultimativ sikkerhed i forhold til dit månedlige budget, så er en ny bil det gode valg.

– Men maksimal bil for pengene får du i en nyere brugt bil, der har taget sine første afskrivninger. Du skal så huske, at en brugt bil ALTID betyder en risiko. Du ved ikke, hvad der gemmer sig i motoren eller andre steder, understreger Anders, og
han fortsætter:

– Køb den DYRESTE brugte bil, du har råd til. Ofte vælger man den billigste model i mærket, men hvis du vælger den dyreste, får du simpelthen en bedre bil – og dermed langt større køreglæde i mange år.  

Hvis du køber en brugt bil

  • Vælg en større forhandler, og undersøg fx via Trustpilot, om folk er tilfredse med forhandleren.
  • Er du i tvivl, er udgiften til en test hos fx FDM en god investering.
  • Tjek kilometertælleren og bliv væk, hvis der står mere end 200.000 km.
  • Servicebogen skal være til stede, og der skal helst være stempler fra et autoriseret værksted.
  • Tjek standen: Ridser, buler og en slidt kabine bør give rabat.

Hvis du køber en ny bil

  • Du får nyvognsgaranti, der dækker stort set alt.
  • Du får det nyeste sikkerhedsudstyr.
  • Størst sikkerhed for at der ikke opstår uventede udgifter.
  • Du får den nyeste brændstoføkonomi.

Vælg forhandler med omhu

Og når den beslutning er truffet, så skal du tale med din bank, så du ved, hvad de kan tilbyde dig, hvis du skal låne penge. Brug gerne et par timer på nettet, så du kender niveauet for de mærker eller modeller, du er interesseret i. Og så skal du vælge forhandler.

– Besøg en større forhandler, så får du størst sikkerhed i dit køb, mener den erfarne bilentusiast. 

Kast dig ud i en forhandling

Endelig: Nu skal der handles! Den pris, der fremgår af skiltet, er ikke nødvendigvis det, bilen koster.  Den største rabat kan du opnå, hvis du handler kontant. Den sværeste situation er, når din gamle bil skal indgå i handlen:

– Det ender som regel med, at du betaler for meget for den nye eller får for lidt for den gamle. Jeg anbefaler, at du sælger den gamle privat, på fx bilbasen.dk eller via DBA. Og husk så, at rabat kan du få på alt lige fra bilens farve, over buler og til et manglende stempel i servicebogen.

Råd til finansiering

Og når prisen er på plads, så er det tid til finansieringen:

– Vælger du at låne gennem forhandleren, så åbner du mulighed for en ny forhandling. Der kan trækkes lidt fra bilens pris, fordi det er i forhandlerens interesse, at du finansierer gennem ham. Det tjener han mest på.

Bil til det stramme budget

Vælg at lease en bil. Den er nok lidt dyrere pr. måned, men du kan blive løst af aftalen næsten fra måned til måned. Og der er ingen uforudsete udgifter.

Der findes flere forskellige leasingformer på bilmarkedet, bl.a. splitleasing og flexleasing. Du kan læse mere om, hvordan en bileasing foregår og om de forskellige måder, man kan lease en bil på her. Det vil sandsynligvis vise sig, at et bilkøb er det rette for dig, men derfor kan det alligevel være en god idé at tjekke alternativerne.

25. april 2018 A. Aaen
Mere om Bilen

Pas på! Denne vinterfejl kan koste dig kørekortet

De iskolde morgener er kommet og nattefrosten sætter sit præg på vores bilruder. Det kan hurtigt blive lidt af en tidsrøver på de travle morgener, når man igen skal skrabe ruderne fri. Dog kan det koste dig kørekortet, hvis du sløser med det.

Pas på! Fra i dag kan du få klip i kørekortet for dette!

Fra den 10 september 2019 bliver straffen for at bruge mobil og gps ulovligt i bilen skærpet. Se, hvad du skal gøre for at undgå klip i...

Din bils aircondition kan gør dig syg

Har du haft din aircondition slukket hele vinteren? Så kan den faktisk gøre mere skade end gavn hvis du tænder den nu, hvor graderne begynde...

3 ting du skal tjekke på din bil før foråret

Vinteren er på retræte og dermed er det tid til at gøre bilen klar til foråret. Se hvilke tre ting du skal huske at tjekke, inden det bliver rigtig forår.

3 tegn på at kulden er ved at tage livet af dit bilbatteri

Det kolde vejr kan være meget hårdt for din bils batteri, og nogle batterier ender simpelthen med at bukke under for kulden. Vi viser dig...

Så let fjerner du vejsalts-pletter fra måtterne i din bil

Har vinteren også sat sine spor på dine bilmåtter? Så se her hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne de grimme saltpletter med en enkelt...

Bank: Det er billigere end nogensinde før at blive bilejer

En beregning foretaget af Spar Nord sammen med Bilbasen viser, at det aldrig har været billigere at være bilejer end i dag.

FDM bekymrede over ny parkeringsregel

1. januar 2018 trådte en ny parkeringsregel i kraft, og den er dårligt nyt for uheldige bilister.

3 fejl du ALDRIG må lave, når du bygger carport til din bil

Der er mange ting at tage højde for, hvis du selv skal bygge en carport. Her er tre ting der er vigtige at huske, før du går i gang med...

Nye bøder kan ramme bilejere

Klip i kørekortet og dyre dagsbøder... Fra 2019 træder flere nye love og regler for bilister i kraft - og der er især to nye love, der kan have stor betydning for dig som almindelig bilejer. 

Frosten aflader bilbatteriet: Sådan får du let gang i din bil

Vinterens kolde dage kan for nogle mennesker betyde, at bilen ikke vil starte. Men frygt ej! Prøv dette nemme trick til at få gang i din...

Politiet advarer: Din bil kan selvantænde i varmen

Den lange periode med tørke gør, at der er høj risiko for brand i det danske land. Det betyder også, at politiet nu advarer mod hvor du...

Sådan undgår du “garage-buler” når du parkerer din bil

Din garage skal beskytte din bil, men oftest er det faktisk stedet hvor din bil får flest buler og skrammer. Se her hvilke to ting du skal bruge for at "bule-sikre" din garage.

Geniale tricks: Sådan får du bilen sikkert gennem sne og frost

Is på ruderne, frosne døre og en bil der ikke vil starte… Frostvejr og bilproblemer følges ofte ad, men der er heldigvis mange måder at...

Sådan gør du bilen vinterklar

Skal olien skiftes? Hvornår skal du gå over til vinterdæk, er det overhovedet nødvendigt, og hvordan er det nu med kølervæsken og sprinklerv...