Mulighed for fastgørelse af autosædet bagudvendt giver mange point i svensk test.
Mulighed for fastgørelse af autosædet bagudvendt giver mange point i svensk test. Foto: iStock

Sådan finder du ud af om din næste bil er børnesikker

Pladsen til autosædet er afgørende for sikkerheden for børn i biler. Det peger svenske undersøgelse på, hvor mange Volvoer ikke underligt er i top. Få et tip her til, hvordan du tjekker om en bil er børnevenlig, inden du køber den.

Af: Mikkel Hede, 16. februar 2017

Tips til børnesikre biler

Er du en af de mange forældre, der prioriterer børns sikkerhed i bilen højt, når du skal købe ny bil? Så kan du her finde gode links til websteder, hvor du kan tjekke sikkerhedsstandarden på din egen bil eller på den bil, du overvejer at købe.

Efter driftomkostninger og pris er sikkerheden den vigtigste faktor ved køb af familiebiler. Det betoner det svenske forsikringsselskab, Folksam, i en præsentaton af en undersøgelse af sikkerheden i familiebiler, som virksomheden har stået for.

Større biler er sikrere for børn

Der er mange faktorer, der har spillet ind i bedømmelse af de i alt 90 familiebiler, der indgår i undersøgelsen. En af dem er bilens størrrelse. Det er nemlig generelt de større biler, der har klaret sig bedst i undersøgelsen. Den afgørende faktor er her, at en stor kabine gør det lettere at placere auossædet bagudvendt. I Folksams undersøgelse af børnesikkerheden i biler har man helt bevidst fokuseret på dette.

Trafiksikkerhedsforskeren hos Folksam, Anders Ydenu, anbefaler således at vente lidt længere, end de fleste er tilbøjelige til, med at vende autosædet om fra bagudvendt til forudvendt.

”... børn, indtil de er omkring fire år, sidder sikrest i bagudvendte autostole. Vender man børnene om, så de allerede fra to-treårs alderen sidder fremadvendt, øges risikoen for alvorlige skader i tilfælde af en frontalkollision med op til fem gange" siger Anders Ydenius til FDM.

Sådan blev bilerne bedømt

I alt 623 modeller indgår i Folksams test. Bilerne blev bedømt på mange andre kriterier end rummelighed og muligheden for montering af bagudvendt autosæde. Her er nogle af de øvrige kriterier: 

 • Performance i crash tests
 • Aktive nakkestøtter
 • Kvaliteten af bilens antiudskridningsprogram
 • Kvaliteten af sikkerhedsudstyret på bagsædet herunder selestrammere og selekraftbegrænsere
 • Tilstedeværelse af airbags under sideruden

Volvo - den børnesikre bil

I den svenske undersøgelse klarer bilmærket Volvo sig generelt godt. Selvom det tidligere svenske bilmærke nu er solgt til kineserne, så skyldes dette næppe nostalgisk, svensk patriotisme, men derimod ikke mindst at der som regel er rigelig med plads i en Volvo.

De 12 mest børnesikre biler

I alt 90 familiebiler bestod grundkravene i Folksams test. Der var dog kun 12 biler, der klarede de allerskrappeste krav til familiebiler i testen, og som dermed opnåede den fineste betegnelse: "utmärkt" (med udmærkelse). Det drejer sig om disse 12 biler:

 • Mercedes GLA 14
 • Mercedes A-Klass 15
 • Mercedes B-Klass 15
 • Mercedes C-Klass 14
 • Mercedes E-Klass 15-16
 • Skoda Superb 15
 • Toyota Avensis 15
 • Volvo V40 12
 • Volvo S60/V60 10
 • Volvo XC60 08
 • Volvo S80 11
 • Volvo V70 11

8 andre børnesikrede biler

8 andre biler opnåede kvalitetsudmærkelsen "mycket bra" (meget god) i Folksams test.

 • Ford S-Max 09-15
 • Lexus Ct 200h 09
 • Lexus NX 15
 • Mercedes C-Klass 11-13
 • Mercedes E-Klass 09-14
 • Renault Espace 15
 • Volvo S80 09-10
 • Volvo V70 09-10

Vil du se alle testresultaterne for familiebillederne i Folksams undersøgelse, så finder du den her

Andre tests af bilers børnesikkerhed

Finder du kke din bil i den svenske undersøgelse, eller vil du gerne tjekke bedømmelsen med andre kilder, så kan du altid gå på jagt efter din egen bil eller den bil, du har i kikkerten til dit næste bilkøb, på det internationale biltestnings-website euroncap.com

16. februar 2017 Mikkel Hede
Mere om Bilen

Pas på! Denne vinterfejl kan koste dig kørekortet

De iskolde morgener er kommet og nattefrosten sætter sit præg på vores bilruder. Det kan hurtigt blive lidt af en tidsrøver på de travle morgener, når man igen skal skrabe ruderne fri. Dog kan det koste dig kørekortet, hvis du sløser med det.

Pas på! Fra i dag kan du få klip i kørekortet for dette!

Fra den 10 september 2019 bliver straffen for at bruge mobil og gps ulovligt i bilen skærpet. Se, hvad du skal gøre for at undgå klip i...

Din bils aircondition kan gør dig syg

Har du haft din aircondition slukket hele vinteren? Så kan den faktisk gøre mere skade end gavn hvis du tænder den nu, hvor graderne begynde...

3 ting du skal tjekke på din bil før foråret

Vinteren er på retræte og dermed er det tid til at gøre bilen klar til foråret. Se hvilke tre ting du skal huske at tjekke, inden det bliver rigtig forår.

3 tegn på at kulden er ved at tage livet af dit bilbatteri

Det kolde vejr kan være meget hårdt for din bils batteri, og nogle batterier ender simpelthen med at bukke under for kulden. Vi viser dig...

Så let fjerner du vejsalts-pletter fra måtterne i din bil

Har vinteren også sat sine spor på dine bilmåtter? Så se her hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne de grimme saltpletter med en enkelt...

Bank: Det er billigere end nogensinde før at blive bilejer

En beregning foretaget af Spar Nord sammen med Bilbasen viser, at det aldrig har været billigere at være bilejer end i dag.

FDM bekymrede over ny parkeringsregel

1. januar 2018 trådte en ny parkeringsregel i kraft, og den er dårligt nyt for uheldige bilister.

3 fejl du ALDRIG må lave, når du bygger carport til din bil

Der er mange ting at tage højde for, hvis du selv skal bygge en carport. Her er tre ting der er vigtige at huske, før du går i gang med...

Nye bøder kan ramme bilejere

Klip i kørekortet og dyre dagsbøder... Fra 2019 træder flere nye love og regler for bilister i kraft - og der er især to nye love, der kan have stor betydning for dig som almindelig bilejer. 

Frosten aflader bilbatteriet: Sådan får du let gang i din bil

Vinterens kolde dage kan for nogle mennesker betyde, at bilen ikke vil starte. Men frygt ej! Prøv dette nemme trick til at få gang i din...

Politiet advarer: Din bil kan selvantænde i varmen

Den lange periode med tørke gør, at der er høj risiko for brand i det danske land. Det betyder også, at politiet nu advarer mod hvor du...

Sådan undgår du “garage-buler” når du parkerer din bil

Din garage skal beskytte din bil, men oftest er det faktisk stedet hvor din bil får flest buler og skrammer. Se her hvilke to ting du skal bruge for at "bule-sikre" din garage.

Geniale tricks: Sådan får du bilen sikkert gennem sne og frost

Is på ruderne, frosne døre og en bil der ikke vil starte… Frostvejr og bilproblemer følges ofte ad, men der er heldigvis mange måder at...

Sådan forbereder du dig på dit næste bilkøb

Gør du dig umage, FØR du går ud og forelsker dig i en bil, bliver resten af processen billigere og bilglæden større.