Foto: iStock

Politiet advarer: Din bil kan selvantænde i varmen

Den lange periode med tørke gør, at der er høj risiko for brand i det danske land. Det betyder også, at politiet nu advarer mod hvor du parkerer din bil. 

Af: Louise Ankerstjerne Olsen, 23. juli 2018

Din bil kan selvantænde hvis du parkerer forkert

Natten til søndag modtag Nordjyllands politi en anmeldelse om en bil i brand ved Brønderslev i Nordjylland. Branden viste sig ikke at være påsat, men bilen var derimod selvantændt.

Selvantændelse skyldtes antageligt, at bilen holdt parkeret ved høj beplantning og græs.

Fordi bilens katalysator og udstødningsrør bliver varmt efter kørsel, kan parkering tæt ved høj beplantning resultere i en selvantændelse af bilen, når det er så tørt og varmt som vi oplever det i øjeblikket.

Læs også: Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grill og ovn?

Parkér ikke for tæt på beplantning

Branden i Nordjylland blev holdt inden for et begrænset område og blev hurtigt slukket. Bilen udbrændte fuldstændigt, og heldigvis kom ingen til skade.

Det var dog rent held at branden ikke bredte sig, da den nemt kunne have spredt sig i den tørre beplantning i området, og dermed skabt langt større skader.

Politiet opfordrer derfor til, at man er særligt opmærksom på hvor man parkerer sin bil, og at man ikke parkerer tæt på beplantning.  Antallet af brande er generelt meget højt i øjeblikket, da den danske natur stort set er tørret helt ud, og risikoen er derfor meget stor for at der udbryder brand. 

Læs også: Sådan bliver de gamle havemøbler som nye med maling og pensel

Rekordhøjt antal af naturbrande

Antallet af brande er generelt meget højt i øjeblikket, da den danske natur stort set er tørret helt ud, og risikoen er derfor meget stor for at der udbryder brand. Vi har allerede i 2018 haft langt flere brande end hvad vi har oplevet tidligere år. Alene i maj måned oplevede vi over dobbelt så mange naturbrande end hvad vi i gennemsnit har oplevet de sidste 5 år. 

Eftersom vejret ikke ser ud til at ændre sig det næste stykke tid, er der stor risiko for at vi fortsat vil opleve et højt antal naturbrande i Danmark. 

Læs også: Sådan bekæmper du jordhvepse, og sådan fjerner du deres bo

Den tørre natur er også grunden til, at der fortsat er afbrændingsforbud over hele landet. Det betyder, at du hverken må tænde bål, afbrænde haveaffald, eller bruge åben ild på anden vis. Reglerne for hvad afbrændingsforbuddet omfatter kan varierer fra kommune til kommune, så tjek din kommunes hjemmeside for at se, hvad der er tilladt hvor du bor.

Her kan du læse mere om reglerne for afbrændigsforbud

Kilde: Ekstra Bladet & Beredskabsstyrelsen 

23. juli 2018 Louise Ankerstjerne Olsen
Mere om Bilen

Pas på! Denne vinterfejl kan koste dig kørekortet

De iskolde morgener er kommet og nattefrosten sætter sit præg på vores bilruder. Det kan hurtigt blive lidt af en tidsrøver på de travle morgener, når man igen skal skrabe ruderne fri. Dog kan det koste dig kørekortet, hvis du sløser med det.

Pas på! Fra i dag kan du få klip i kørekortet for dette!

Fra den 10 september 2019 bliver straffen for at bruge mobil og gps ulovligt i bilen skærpet. Se, hvad du skal gøre for at undgå klip i...

Din bils aircondition kan gør dig syg

Har du haft din aircondition slukket hele vinteren? Så kan den faktisk gøre mere skade end gavn hvis du tænder den nu, hvor graderne begynde...

3 ting du skal tjekke på din bil før foråret

Vinteren er på retræte og dermed er det tid til at gøre bilen klar til foråret. Se hvilke tre ting du skal huske at tjekke, inden det bliver rigtig forår.

3 tegn på at kulden er ved at tage livet af dit bilbatteri

Det kolde vejr kan være meget hårdt for din bils batteri, og nogle batterier ender simpelthen med at bukke under for kulden. Vi viser dig...

Så let fjerner du vejsalts-pletter fra måtterne i din bil

Har vinteren også sat sine spor på dine bilmåtter? Så se her hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne de grimme saltpletter med en enkelt...

Bank: Det er billigere end nogensinde før at blive bilejer

En beregning foretaget af Spar Nord sammen med Bilbasen viser, at det aldrig har været billigere at være bilejer end i dag.

FDM bekymrede over ny parkeringsregel

1. januar 2018 trådte en ny parkeringsregel i kraft, og den er dårligt nyt for uheldige bilister.

3 fejl du ALDRIG må lave, når du bygger carport til din bil

Der er mange ting at tage højde for, hvis du selv skal bygge en carport. Her er tre ting der er vigtige at huske, før du går i gang med...

Nye bøder kan ramme bilejere

Klip i kørekortet og dyre dagsbøder... Fra 2019 træder flere nye love og regler for bilister i kraft - og der er især to nye love, der kan have stor betydning for dig som almindelig bilejer. 

Frosten aflader bilbatteriet: Sådan får du let gang i din bil

Vinterens kolde dage kan for nogle mennesker betyde, at bilen ikke vil starte. Men frygt ej! Prøv dette nemme trick til at få gang i din...

Sådan undgår du “garage-buler” når du parkerer din bil

Din garage skal beskytte din bil, men oftest er det faktisk stedet hvor din bil får flest buler og skrammer. Se her hvilke to ting du skal...

Geniale tricks: Sådan får du bilen sikkert gennem sne og frost

Is på ruderne, frosne døre og en bil der ikke vil starte… Frostvejr og bilproblemer følges ofte ad, men der er heldigvis mange måder at gøre vinterhalvåret lettere at komme igennem – både for dig og din bil. Derfor har vi lavet den ultimative guide med geniale bil-tricks til vinteren her.

Sådan forbereder du dig på dit næste bilkøb

Gør du dig umage, FØR du går ud og forelsker dig i en bil, bliver resten af processen billigere og bilglæden større.

Sådan gør du bilen vinterklar

Skal olien skiftes? Hvornår skal du gå over til vinterdæk, er det overhovedet nødvendigt, og hvordan er det nu med kølervæsken og sprinklerv...