Ved du, hvordan du må bruge mobilen i bilen?
Ved du, hvordan du må bruge mobilen i bilen? Foto: GettyImages

Pas på! Fra i dag kan du få klip i kørekortet for dette!

Fra den 10 september 2019 bliver straffen for at bruge mobil og gps ulovligt i bilen skærpet. Se, hvad du skal gøre for at undgå klip i kørekortet her. 

Når vi skal finde vej i trafikken, er der mange ting, der kan distrahere os. Bilen er ofte fyldt med smart udstyr, der har brug for betjening for at fungere optimalt, og det kan være svært at holde fingrene fra apparaterne, når mobilen ringer, gps’en siger noget uforståeligt eller playlisten igen spiller en dårlig sang. Men nu får det store konsekvenser at bryde færdselslovens § 55a.

Fra den 10. september 2019 koster det nemlig et klip i kørekortet at bruge håndholdt teleudstyr og andre håndholdte kommunikationsapparater, mens du kører. 

Det skriver Rådet for Sikker Trafik.

Klippet i kørekortet kommer oven i bøden på 1500 kroner samt 500 kroner til Offerfonden, der tidligere har været straffen for at benytte håndholdt mobiltelefon, gps, tablets, computere og lignende udstyr under kørslen. 

Hvad gælder loven for?  

Forbuddet mod brug af håndholdt udstyr omfatter både brug af mobiltelefoner, tablets, gps’er, computere, smartwatches, walkie-talkier og lignende.

Eller sagt med andre ord: Alle former elektronisk udstyr, som kan udsende/modtage radiobølger til kommunikation – også hvis du bruger dem til at gå på internettet eller til at finde vej.

Sådan kan du bruge din mobil lovligt i trafikken

For at det er lovligt at bruge teleudstyr som mobiltelefon, gps og tablet under kørslen, kræver det ifølge Rådet for Sikker Trafik, at:

1. Du bruger udstyret uden fysisk berøring af dets egne knapper eller display.

Du må altså gerne kigge på det, bruge stemmestyring, betjene eftermonterede knapper/display på fx køretøjets instrumentbræt, eller betjene headset.

2. Mobiltelefon/gps/tablet er anbragt i en holder, der er fastgjort i/på køretøjet.

Hvis udstyret er anbragt i en fastgjort holder, må du gerne trykke på knapper/display.

Husk altid at være opmærksom og vis hensyn til andre i trafikken, så brug altid mobiltelefonen med omtanke. 

10. september 2019
Mere om Bilen

Din bils aircondition kan gør dig syg

Har du haft din aircondition slukket hele vinteren? Så kan den faktisk gøre mere skade end gavn hvis du tænder den nu, hvor graderne begynder at stige.

3 ting du skal tjekke på din bil før foråret

Vinteren er på retræte og dermed er det tid til at gøre bilen klar til foråret. Se hvilke tre ting du skal huske at tjekke, inden det bliver...

3 tegn på at kulden er ved at tage livet af dit bilbatteri

Det kolde vejr kan være meget hårdt for din bils batteri, og nogle batterier ender simpelthen med at bukke under for kulden. Vi viser dig...

Så let fjerner du vejsalts-pletter fra måtterne i din bil

Har vinteren også sat sine spor på dine bilmåtter? Så se her hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne de grimme saltpletter med en enkelt ingrediens som du helt sikkert har derhjemme.

Bank: Det er billigere end nogensinde før at blive bilejer

En beregning foretaget af Spar Nord sammen med Bilbasen viser, at det aldrig har været billigere at være bilejer end i dag.

Denne artikel er sponsoreret

Er din bil sikker? 10 tjekpunkter

Virker bilens lygter optimalt og er dækmønstret dybt nok? Her er 10 punker, du selv kan tjekke for at sikre, at din bil fungerer, som den...

FDM bekymrede over ny parkeringsregel

1. januar 2018 trådte en ny parkeringsregel i kraft, og den er dårligt nyt for uheldige bilister.

Denne artikel er sponsoreret

7 ting, du selv kan ordne på din bil

Reparér tætningsliste og fiks små ridser i lakken. Du kan sagtens spare både tid og penge hos en mekaniker ved at ordne de små skader på...

3 fejl du ALDRIG må lave, når du bygger carport til din bil

Der er mange ting at tage højde for, hvis du selv skal bygge en carport. Her er tre ting der er vigtige at huske, før du går i gang med...

Nye bøder kan ramme bilejere

Klip i kørekortet og dyre dagsbøder... Fra 2019 træder flere nye love og regler for bilister i kraft - og der er især to nye love, der kan have stor betydning for dig som almindelig bilejer. 

Frosten aflader bilbatteriet: Sådan får du let gang i din bil

Vinterens kolde dage kan for nogle mennesker betyde, at bilen ikke vil starte. Men frygt ej! Prøv dette nemme trick til at få gang i din...

Politiet advarer: Din bil kan selvantænde i varmen

Den lange periode med tørke gør, at der er høj risiko for brand i det danske land. Det betyder også, at politiet nu advarer mod hvor du...

Sådan undgår du “garage-buler” når du parkerer din bil

Din garage skal beskytte din bil, men oftest er det faktisk stedet hvor din bil får flest buler og skrammer. Se her hvilke to ting du skal bruge for at "bule-sikre" din garage.

Geniale tricks: Sådan får du bilen sikkert gennem sne og frost

Is på ruderne, frosne døre og en bil der ikke vil starte… Frostvejr og bilproblemer følges ofte ad, men der er heldigvis mange måder at...

Sådan forbereder du dig på dit næste bilkøb

Gør du dig umage, FØR du går ud og forelsker dig i en bil, bliver resten af processen billigere og bilglæden større.