Nye skrappe synsregler: Sådan sikrer du at din bil ikke sendes til omsyn

Der er kommet nye skrappere synsregler, der resulterer i, at det bliver sværere at få sin bil igennem syn i første forsøg. Vi viser dig her, hvad du skal huske at tjekke, hvis du vil mindske risikoen for et omsyn.

Hver tredje bil går ikke igennem syn i første omgang

Fra d. 20 maj trådte de nye synsregler i kraft, hvilket har gjort det meget sværere at få din bil igennem syn første gang. Tidligere kunne du nemlig slippe med anmærkningen ”Betinget godkendt” hvis der var småting galt med bilens lygter eller dæk, men med de nye synsregler går den ikke længere, og man vil nu skulle tilbage til et omsyn, som koster cirka 300 kr.

Applus Bilsyn vurderer, at antallet af omsyn kommer til at stige med cirka 30 procent, og det er derfor vigtigt, at du ved hvilke ting du skal få tjekket inden næste syn.   

Guide: Tilbring en skøn dag med familien i en af dsse 10 danske forlystelseparker 

5 ting du skal tjekke inden næste syn

Ifølge Færdselsstyrelsen er det en rigtig god idé at tjekke disse fem ting inden din bil skal til syn næste gang, så du mindsker risikoen for et omsyn.

1. Tjek om alle bilens lygter virker

2 ud af 3 biler som bliver indkaldt til syn har fejl på lygterne, og på normal vis vil det resultere i anmærkningen ”Betinget godkendt”. Men med de nye synsregler vil fejl på lygterne nu resultere i et omsyn, og det er derfor vigtigt at du får dem tjekket inden synet. Heldigvis er det noget du nemt selv kan gøre.

Du skal tjekke bilens nærlys, fjernlys, parkeringslys, baklys, tågelys, blinklys, nummerpladelys, bremselys og baglygterne.

Det er især vigtigt at du tjekker dit bremselys, som skal lyse kraftigere end baglygterne. Virker bremselyset ikke optimalt, vil det med de nye synsregler nemlig resultere i et omsyn med køreforbud.

Gør et godt kup! Tilbring en hyggelig dag på et af disse 15 kræmmermarkeder i Danmark.

2. Tjek om bilens horn virker

Det virker måske som en lille ting, men hvis dit horn ikke virker eller ikke lyder som det skal kan du risikere at bilen skal til omsyn, da det dermed ikke kan advare andre som færdes i trafikken.

Hvis dit horn har en klar og konstant tone når du trykker er det godkendt. Hvis det derimod falder eller stiger i lydstyrke eller tone er der en fejl på hornet, og det vil være en god idé at få det tjekket inden næste bilsyn.

4. Tjek for advarselslamper i instrumentbrættet

Når du tænder din bil lyser bilens advarsels- og kontrollamper i instrumentbrættet typisk op, men hvis lamperne fortsætter med at lyse under kørsel skal du reagere. 

Hvis lamperne lyser betyder det nemlig at bilens computer har registrerer en fejlkode, og så skal bilen lige en tur forbi værkstedet inden den skal til syn. På værkstedet laver de en fejlkodelæsning, og alt efter hvad årsagen til fejlen er sørger de for at udbedre, nulstille, eller slette fejlen. 

5. Tjek om bilen drypper olie

En anden ting du skal huske at tjekke for er oliespild. Oliespild opstår på grund af utætheder i motoren, og ses typisk på biler som har en del år på bagen. Hvis din bil har et stort oliespild fra motoren kan den ikke gå igennem syn. 

Det er heldigvis super nemt at se om din bils motor er utæt. Det eneste du skal gøre er at kigge om der er oliepletter eller dryp på jorden under din bil. Hvis der ligger olie på jorden er det en god idé at køre forbi dit nærmeste værksted, hvis du ikke vil risikere et omsyn.

Her får du din kommende husopskrift på frikadeller.

6. Tjek dine dæk

Selvom din bil kører som en drøm og alt lige fra bremser, styretøj og horn virker optimalt kan du stadig risikere at den dumper synet, hvis dine dæk ikke er som de skal være.

Ifølge loven skal dine dæk have mindst 1,6 mm dækmønster samtidig med at de ikke må have synlige skader eller være møre. Det er meget vigtigt at du får kigget alle fire dæk efter i sømmene, for hvis de ikke lever op til reglerne vil det ud over et omsyn også medfører et køreforbud. 

Find flere gode råd og bilguides på AutoOffer – Danmarks største online forhandler af nye biler.

Læs også: Tjek nummerplade – find oplysninger om bilen her

Mest læste artikler