Nye skrappe synsregler: Sådan sikrer du at din bil ikke sendes til omsyn

Bilen

Der er kommet nye skrappere synsregler, der resulterer i, at det bliver sværere at få sin bil igennem syn i første forsøg. Vi viser dig her, hvad du skal huske at tjekke, hvis du vil mindske risikoen for et omsyn.

Kør sommeren i møde.
Kør sommeren i møde. Foto: iStock

Hver tredje bil går ikke igennem syn i første omgang

Fra d. 20 maj trådte de nye synsregler i kraft, hvilket har gjort det meget sværere at få din bil igennem syn første gang. Tidligere kunne du nemlig slippe med anmærkningen ”Betinget godkendt” hvis der var småting galt med bilens lygter eller dæk, men med de nye synsregler går den ikke længere, og man vil nu skulle tilbage til et omsyn, som koster cirka 300 kr.

Applus Bilsyn vurderer, at antallet af omsyn kommer til at stige med cirka 30 procent, og det er derfor vigtigt, at du ved hvilke ting du skal få tjekket inden næste syn.   

Guide: Tilbring en skøn dag med familien i en af dsse 10 danske forlystelseparker 

5 ting du skal tjekke inden næste syn

Ifølge Færdselsstyrelsen er det en rigtig god idé at tjekke disse fem ting inden din bil skal til syn næste gang, så du mindsker risikoen for et omsyn.

1. Tjek om alle bilens lygter virker

2 ud af 3 biler som bliver indkaldt til syn har fejl på lygterne, og på normal vis vil det resultere i anmærkningen ”Betinget godkendt”. Men med de nye synsregler vil fejl på lygterne nu resultere i et omsyn, og det er derfor vigtigt at du får dem tjekket inden synet. Heldigvis er det noget du nemt selv kan gøre.

Du skal tjekke bilens nærlys, fjernlys, parkeringslys, baklys, tågelys, blinklys, nummerpladelys, bremselys og baglygterne.

Det er især vigtigt at du tjekker dit bremselys, som skal lyse kraftigere end baglygterne. Virker bremselyset ikke optimalt, vil det med de nye synsregler nemlig resultere i et omsyn med køreforbud.

Gør et godt kup! Tilbring en hyggelig dag på et af disse 15 kræmmermarkeder i Danmark.

2. Tjek om bilens horn virker

Det virker måske som en lille ting, men hvis dit horn ikke virker eller ikke lyder som det skal kan du risikere at bilen skal til omsyn, da det dermed ikke kan advare andre som færdes i trafikken.

Hvis dit horn har en klar og konstant tone når du trykker er det godkendt. Hvis det derimod falder eller stiger i lydstyrke eller tone er der en fejl på hornet, og det vil være en god idé at få det tjekket inden næste bilsyn.

4. Tjek for advarselslamper i instrumentbrættet

Når du tænder din bil lyser bilens advarsels- og kontrollamper i instrumentbrættet typisk op, men hvis lamperne fortsætter med at lyse under kørsel skal du reagere. 

Hvis lamperne lyser betyder det nemlig at bilens computer har registrerer en fejlkode, og så skal bilen lige en tur forbi værkstedet inden den skal til syn. På værkstedet laver de en fejlkodelæsning, og alt efter hvad årsagen til fejlen er sørger de for at udbedre, nulstille, eller slette fejlen. 

5. Tjek om bilen drypper olie

En anden ting du skal huske at tjekke for er oliespild. Oliespild opstår på grund af utætheder i motoren, og ses typisk på biler som har en del år på bagen. Hvis din bil har et stort oliespild fra motoren kan den ikke gå igennem syn. 

Det er heldigvis super nemt at se om din bils motor er utæt. Det eneste du skal gøre er at kigge om der er oliepletter eller dryp på jorden under din bil. Hvis der ligger olie på jorden er det en god idé at køre forbi dit nærmeste værksted, hvis du ikke vil risikere et omsyn.

Her får du din kommende husopskrift på frikadeller.

6. Tjek dine dæk

Selvom din bil kører som en drøm og alt lige fra bremser, styretøj og horn virker optimalt kan du stadig risikere at den dumper synet, hvis dine dæk ikke er som de skal være.

Ifølge loven skal dine dæk have mindst 1,6 mm dækmønster samtidig med at de ikke må have synlige skader eller være møre. Det er meget vigtigt at du får kigget alle fire dæk efter i sømmene, for hvis de ikke lever op til reglerne vil det ud over et omsyn også medfører et køreforbud. 

Find flere gode råd og bilguides på AutoOffer - Danmarks største online forhandler af nye biler.

29. maj 2018
Mere om Bilen

Din bils aircondition kan gør dig syg

Bilen Har du haft din aircondition slukket hele vinteren? Så kan den faktisk gøre mere skade end gavn hvis du tænder den nu, hvor graderne begynder at stige.

3 ting du skal tjekke på din bil før foråret

Bilen Vinteren er på retræte og dermed er det tid til at gøre bilen klar til foråret. Se hvilke tre ting du skal huske at tjekke, inden det bliver...

3 tegn på at kulden er ved at tage livet af dit bilbatteri

Bilen Det kolde vejr kan være meget hårdt for din bils batteri, og nogle batterier ender simpelthen med at bukke under for kulden. Vi viser dig...

Så let fjerner du vejsalts-pletter fra måtterne i din bil

Bilen Har vinteren også sat sine spor på dine bilmåtter? Så se her hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne de grimme saltpletter med en enkelt ingrediens som du helt sikkert har derhjemme.

Bank: Det er billigere end nogensinde før at blive bilejer

Bilen En beregning foretaget af Spar Nord sammen med Bilbasen viser, at det aldrig har været billigere at være bilejer end i dag.

FDM bekymrede over ny parkeringsregel

Bilen 1. januar 2018 trådte en ny parkeringsregel i kraft, og den er dårligt nyt for uheldige bilister.

3 fejl du ALDRIG må lave, når du bygger carport til din bil

Bilen Der er mange ting at tage højde for, hvis du selv skal bygge en carport. Her er tre ting der er vigtige at huske, før du går i gang med byggeriet.

Frosten aflader bilbatteriet: Sådan får du let gang i din bil

Bilen Vinterens kolde dage kan for nogle mennesker betyde, at bilen ikke vil starte. Men frygt ej! Prøv dette nemme trick til at få gang i din...

Politiet advarer: Din bil kan selvantænde i varmen

Bilen Den lange periode med tørke gør, at der er høj risiko for brand i det danske land. Det betyder også, at politiet nu advarer mod hvor du...

Sådan undgår du “garage-buler” når du parkerer din bil

Bilen Din garage skal beskytte din bil, men oftest er det faktisk stedet hvor din bil får flest buler og skrammer. Se her hvilke to ting du skal bruge for at "bule-sikre" din garage.

Sådan forbereder du dig på dit næste bilkøb

Bilen Gør du dig umage, FØR du går ud og forelsker dig i en bil, bliver resten af processen billigere og bilglæden større.

Sådan gør du bilen vinterklar

Bilen Skal olien skiftes? Hvornår skal du gå over til vinterdæk, er det overhovedet nødvendigt, og hvordan er det nu med kølervæsken og sprinklerv...

Tre ting du ALDRIG må gøre i en bil med automatgear

Bilen Vi har alle vores helt egen måde at køre bil på, men hvis du har en tendens til at gøre disse tre ting så skal du ændre dine vaner med det samme! 

Sådan kører du sikkert med din trailer

Bilen Haveaktivitet betyder masser af affald, der skal videre på genbrugspladsen. Bruger du en trailer, så tjek den op, før du kører af sted.

3 geniale bil-tricks, der effektivt løser dine frostproblemer

Bilen Frostgrader og bilproblemer går typisk hånd i hånd. Prøv derfor disse tre effektive tricks til bilen, der gør det nemmere for dig at komme...