Én af de nye regler skal gøre bilister mere opmærksomme, mens de kører.
Én af de nye regler skal gøre bilister mere opmærksomme, mens de kører. Foto: Getty Images

Nye bøder kan ramme bilejere

Klip i kørekortet og dyre dagsbøder... Fra 2019 træder flere nye love og regler for bilister i kraft - og der er især to nye love, der kan have stor betydning for dig som almindelig bilejer. 

Af: Nanna Aamand, 10. januar 2019

Kalenderen siger 2019, og med årsskiftet er en håndfuld nye love og regler for bilister trådt i kraft.  

Blandt andet er skrotpræmien for gamle dieselbiler steget, registreringsafgiften på elbiler er udskudt og styrthjelmen er blevet obligatorisk for alle. 

FDM har lavet en oversigt over de nye love og regler, hvor der især er to, der kan ramme dig som almindelig bilejer:

Klip i kørekortet

Én af de nye regler skal gøre bilister mere opmærksomme, mens de kører. Derfor kommer det i løbet af 2019 til at koste dig et klip i kørekortet, hvis du bruger en håndholdt mobiltelefon under kørslen – oven i den nuværende bøde på 1500 kroner.  

Håndholdt elektronik

Det er ikke kun mobiltelefoner, der udgør et opmærksomhedsproblem i bilen. Reglerne gælder derfor også andre former for elektronik og kommunikationsapparater såsom håndholdte GPS’er, iPads og Smartwatches. 

Reglen om at du ikke må benytte fastmonteret elektronik, hvis det kan forstyrre din kørsel, kommer fortsat til at gælde. Hvis det ikke er muligt at koble din mobiltelefon til bilen, så du kan benytte den håndfrit, skal du derfor være opmærksom på, ikke at bruge den mens du kører.   

Hver anden dødsulykke

Det står klart, at brugen af håndholdt mobiltelefon under kørslen udgør en trafiksikkerhedsmæssig risiko. Ifølge FDMs oversigt er uopmærksomhed i trafikken en af de væsentligste årsager til, at ulykker sker - og en medvirkende årsag til op mod hver anden dødsulykke. 

Derfor strammes reglerne i 2019. Den endelige dato for, hvornår klip i kørekortet indføres, er endnu ikke sat. 

Manglende ansvarsforsikring koster

Samtidig kommer det til at det koste meget mere end klippede nummerplader, hvis du ikke har en lovlig ansvarsforsikring på din bil.  

Fra den 1. januar 2019 vil brugeren af en bil uden lovpligtig forsikring nemlig få pålagt 250 kroner om dagen i dagsgebyr. 

Gebyret vil blive pålagt fra den dag, køretøjet anses som uforsikret. Det kan ske tidligst otte uger efter, at brugeren ikke har betalt for sin forsikring.

45 millioner kroner i skader

Det er lovpligtigt at have en ansvarsforsikring på din bil, som dækker skader på andres ting og køretøjer i forbindelse med uheld. Alligevel kører omkring 50.000 køretøjer rundt uden at have tegnet en forsikring. 

Det koster årligt omkring 45 millioner kroner i skader, som de bilister, der overholder loven og har tegnet ansvarsforsikring, ender med at betale. Truslen om dagsgebyrer skal derfor få flere til at huske at tegne en ansvarsforsikring.

Udover dagsgebyret får politiet stadigvæk mulighed for at klippe pladerne på bilen, og udstede bøde for manglende ansvarsforsikring.

10. januar 2019 Nanna Aamand
Mere om Bilen

Pas på! Denne vinterfejl kan koste dig kørekortet

De iskolde morgener er kommet og nattefrosten sætter sit præg på vores bilruder. Det kan hurtigt blive lidt af en tidsrøver på de travle morgener, når man igen skal skrabe ruderne fri. Dog kan det koste dig kørekortet, hvis du sløser med det.

Pas på! Fra i dag kan du få klip i kørekortet for dette!

Fra den 10 september 2019 bliver straffen for at bruge mobil og gps ulovligt i bilen skærpet. Se, hvad du skal gøre for at undgå klip i...

Din bils aircondition kan gør dig syg

Har du haft din aircondition slukket hele vinteren? Så kan den faktisk gøre mere skade end gavn hvis du tænder den nu, hvor graderne begynde...

3 ting du skal tjekke på din bil før foråret

Vinteren er på retræte og dermed er det tid til at gøre bilen klar til foråret. Se hvilke tre ting du skal huske at tjekke, inden det bliver rigtig forår.

3 tegn på at kulden er ved at tage livet af dit bilbatteri

Det kolde vejr kan være meget hårdt for din bils batteri, og nogle batterier ender simpelthen med at bukke under for kulden. Vi viser dig...

Så let fjerner du vejsalts-pletter fra måtterne i din bil

Har vinteren også sat sine spor på dine bilmåtter? Så se her hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne de grimme saltpletter med en enkelt...

Bank: Det er billigere end nogensinde før at blive bilejer

En beregning foretaget af Spar Nord sammen med Bilbasen viser, at det aldrig har været billigere at være bilejer end i dag.

FDM bekymrede over ny parkeringsregel

1. januar 2018 trådte en ny parkeringsregel i kraft, og den er dårligt nyt for uheldige bilister.

3 fejl du ALDRIG må lave, når du bygger carport til din bil

Der er mange ting at tage højde for, hvis du selv skal bygge en carport. Her er tre ting der er vigtige at huske, før du går i gang med...

Frosten aflader bilbatteriet: Sådan får du let gang i din bil

Vinterens kolde dage kan for nogle mennesker betyde, at bilen ikke vil starte. Men frygt ej! Prøv dette nemme trick til at få gang i din bil, inden du ringer efter hjælp. 

Politiet advarer: Din bil kan selvantænde i varmen

Den lange periode med tørke gør, at der er høj risiko for brand i det danske land. Det betyder også, at politiet nu advarer mod hvor du...

Sådan undgår du “garage-buler” når du parkerer din bil

Din garage skal beskytte din bil, men oftest er det faktisk stedet hvor din bil får flest buler og skrammer. Se her hvilke to ting du skal...

Geniale tricks: Sådan får du bilen sikkert gennem sne og frost

Is på ruderne, frosne døre og en bil der ikke vil starte… Frostvejr og bilproblemer følges ofte ad, men der er heldigvis mange måder at gøre vinterhalvåret lettere at komme igennem – både for dig og din bil. Derfor har vi lavet den ultimative guide med geniale bil-tricks til vinteren her.

Sådan forbereder du dig på dit næste bilkøb

Gør du dig umage, FØR du går ud og forelsker dig i en bil, bliver resten af processen billigere og bilglæden større.

Sådan gør du bilen vinterklar

Skal olien skiftes? Hvornår skal du gå over til vinterdæk, er det overhovedet nødvendigt, og hvordan er det nu med kølervæsken og sprinklerv...