Denne artikel er sponsoreret

Er din bil sikker? 10 tjekpunkter

Virker bilens lygter optimalt, og er dækmønstret dybt nok? Her er 10 punkter, du selv kan tjekke for at sikre, at din bil fungerer, som den skal. 

Din bil kommer jævnlig til eftersyn, så den kører, som den skal, og motoren, bremserne og lygterne fungerer optimalt. Men det kan stadig være en god idé at tjekke op på lys, støddæmpere, vinduesviskere og andet løbende - især i vintermånederne, hvor vejret tager ekstra hårdt på bilerne. Her er ti punkter, du selv kan tjekke på bilen.  

1) Lygterne

Tjek at alle bilens lygter virker, som de skal. Det er en god idé at være to, så den ene kan tjekke lysene, mens den anden tænder og slukker i bilen. Gå efter pærer af anerkendte fabrikanter, husk rengøring af dine lygter og tjekke justeringen, så du har godt udsyn, uden at genere medtrafikanter. 

2) Sikkerhedsselerne

Gode seler mindsker risikoen for skader med mindst 50 % og er bilens vigtigste sikkerhedsudstyr. Derfor skal de selvfølgelig også tjekkes. Undersøg, om selestrammere fungerer optimalt, og at de sidder, som de skal, hvis de kan justeres.  

3) Vinduesviskerne

Er dine viskerblade helt rene, og bevæger de sig, som de skal, så de fjerner alt skidt på ruden? Slidte viskerblade kan nemlig slide og ridse forruden, hvilket kan give dig dårlige udsyn og ødelægge dine ruder. 

4) Dækkene

Tjek mønsteret på dine dæk. Er de mindre end 1,6 mm? Kravet for personbiler er, at de har en spordybde er 1,6 mm, men mange anbefaler 3 mm, da dækket dermed har bedre vejgreb. Undersøg desuden også, om dækkene er møre eller har synlige skader, og om trykket er korrekt.  

5) Instrumentbrættet

Undersøg, om alle lamperne i bilens instrumentbræt virker. Dine advarselslamper skal lyse, når du starter bilen, men ikke når du kører i bilen. Tjek eventuelt instruktionsbogen, hvis du er i tvivl. 

6) Ruderne

Gå forruden igennem. Er der stenslag eller revner i ruden? Selvom de er små, er det en god idé at få det lavet, da stenslaget ellers kan udvikle sig og i værste fald ødelægge ruden. Dæk det til med klar tape, indtil du får det lavet, så kommer der ikke vand og snavs i det. 

7) Kølervæsken

Kølervæsken er vigtig for bilen, da den sikrer, at motoren ikke bliver overophedet og at bilen kan klare frostvejr. Væsken er samtidig korrosionsbeskyttende for motoren og holder pakninger mm. bløde og tætte. Derfor er det også vigtigt jævnligt at tjekke, om din bil har nok kølervæske på. Desuden er det en god idé at få skiftet din kølervæske engang om året, da tilsætningsstofferne nedbrydes med tiden og kan ødelægge din køler.  

8) Olien

Bilens motorolie er med til at smøre motoren og kan samtidig samle urenheder, som ellers vil sætte sig i motordelene. Når bilen har den helt rette mængde olie, virker den bedst. Tjek om bilen har den optimale mængde – og mangler den, så husk at bruge den olie, som passer til netop din bil.

9) Udstødningen

Tjek om din udstødning er helt tæt ved at lytte til, om bilen støjer mere end normalt. Larmer den mere, så få den undersøgt på et værksted. 

10) Støddæmperne

Støddæmpere sørger for, at dækkene har optimal vejkontakt. Du kan tjekke dine støddæmpere ved at give bilens bagende et godt tryk. Hvis støddæmperne virker, skal bilen hurtig være i ro igen. Hvis den fortsætter med at gynge, så trænger de til at blive undersøgt. 

Skal din bil på værksted?

Lyder udstødningen ikke som den skal, eller trænger dine dæk til at blive skiftet? Besøg AutoPartner, der er en landsdækkende sammenslutning af frie værksteder inden for autobranchen. Hos AutoPartner kan vores mekanikere servicere og reparere alle bilmærker. Se mere på autopartner.dk

 

24. november 2019
Mere om Bilen

Pas på! Fra i dag kan du få klip i kørekortet for dette!

Fra den 10 september 2019 bliver straffen for at bruge mobil og gps ulovligt i bilen skærpet. Se, hvad du skal gøre for at undgå klip i kørekortet her. 

Din bils aircondition kan gør dig syg

Har du haft din aircondition slukket hele vinteren? Så kan den faktisk gøre mere skade end gavn hvis du tænder den nu, hvor graderne begynde...

3 ting du skal tjekke på din bil før foråret

Vinteren er på retræte og dermed er det tid til at gøre bilen klar til foråret. Se hvilke tre ting du skal huske at tjekke, inden det bliver...

3 tegn på at kulden er ved at tage livet af dit bilbatteri

Det kolde vejr kan være meget hårdt for din bils batteri, og nogle batterier ender simpelthen med at bukke under for kulden. Vi viser dig her 3 tegn på, at dit bilbatteri er ved at sige stop!

Så let fjerner du vejsalts-pletter fra måtterne i din bil

Har vinteren også sat sine spor på dine bilmåtter? Så se her hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne de grimme saltpletter med en enkelt...

Bank: Det er billigere end nogensinde før at blive bilejer

En beregning foretaget af Spar Nord sammen med Bilbasen viser, at det aldrig har været billigere at være bilejer end i dag.

FDM bekymrede over ny parkeringsregel

1. januar 2018 trådte en ny parkeringsregel i kraft, og den er dårligt nyt for uheldige bilister.

3 fejl du ALDRIG må lave, når du bygger carport til din bil

Der er mange ting at tage højde for, hvis du selv skal bygge en carport. Her er tre ting der er vigtige at huske, før du går i gang med...

Nye bøder kan ramme bilejere

Klip i kørekortet og dyre dagsbøder... Fra 2019 træder flere nye love og regler for bilister i kraft - og der er især to nye love, der kan...

Frosten aflader bilbatteriet: Sådan får du let gang i din bil

Vinterens kolde dage kan for nogle mennesker betyde, at bilen ikke vil starte. Men frygt ej! Prøv dette nemme trick til at få gang i din bil, inden du ringer efter hjælp. 

Politiet advarer: Din bil kan selvantænde i varmen

Den lange periode med tørke gør, at der er høj risiko for brand i det danske land. Det betyder også, at politiet nu advarer mod hvor du...

Sådan undgår du “garage-buler” når du parkerer din bil

Din garage skal beskytte din bil, men oftest er det faktisk stedet hvor din bil får flest buler og skrammer. Se her hvilke to ting du skal...

Geniale tricks: Sådan får du bilen sikkert gennem sne og frost

Is på ruderne, frosne døre og en bil der ikke vil starte… Frostvejr og bilproblemer følges ofte ad, men der er heldigvis mange måder at gøre vinterhalvåret lettere at komme igennem – både for dig og din bil. Derfor har vi lavet den ultimative guide med geniale bil-tricks til vinteren her.

Sådan forbereder du dig på dit næste bilkøb

Gør du dig umage, FØR du går ud og forelsker dig i en bil, bliver resten af processen billigere og bilglæden større.

Sådan gør du bilen vinterklar

Skal olien skiftes? Hvornår skal du gå over til vinterdæk, er det overhovedet nødvendigt, og hvordan er det nu med kølervæsken og sprinklerv...