Foto: iStock

Din bils aircondition kan gør dig syg

Har du haft din aircondition slukket hele vinteren? Så kan den faktisk gøre mere skade end gavn hvis du tænder den nu, hvor graderne begynder at stige.

Af: Ditte Krogh Fischer, AutoOffer, 8. maj 2018

Hvorfor skal jeg tjekke min aircondition?

Når temperaturen begynder at stige, er det guld værd at have aircondition i bilen, men har du ikke brugt din aircondition i løbet af vinteren, så skal du tænke dig om en ekstra gang, før du tænder den. Det kan nemlig være direkte sundhedsskadeligt for dig!

Hvis du ikke har brugt din aircondition i løbet af vinteren vil der, på grund af det fugtige vejr og mangel på tørring, nemlig kunne ophobe sig fugtdannelser i dens system, og når forårssolen varmer fugten op skabes den perfekte grobund for svamp og bakterier.

Læs mere: Beskyt dit hjem mod skimmelsvamp

Hvis der kommer svampesporer og bakterier i din aircondition, vil det blive blæst ud i bilen hver gang du tænder den, og er du rigtig uheldig kan det resultere i, at du får allergi, astma eller bliver utilpas.

Hvis du ikke har brugt din aircondition i løbet af vinteren, er det derfor en rigtig god idé at få tjekke om den stadig er i tip top stand, eller om den trænger til en hjælpende hånd. 

Sådan tjekker du om din aircondition er en bakteriebombe

Du kan faktisk nemt tjekke om din aircondition trænger til en hjælpende hånd ved at snuse til luften, der kommer ud af den:

  • Dufter luften ren og frisk er der ingen grund til bekymring
  • Lugter luften derimod lidt af jordslået vasketøj så skal alarmklokkerne ringe.

Læs mere: Få styr på fugten i dit hus

Hvis luften lugter jordslået skyldes det nemlig højst sandsynligt ophobninger af bakterier eller svampespore, og så er det vigtigt, at du får gjort noget ved det hurtigst muligt.

Hvordan renser man bilens aircondition

Du kan rengøre din aircondition på to måder: Du kan ringe ned til dit lokale værksted, som vil elske at få lov til at rense din aircondition, eller du kan selv prøve at komme de farlige bakterier til livs. 

Hvis du har mod på at prøve selv, så tag ned i en butik som sælger biltilbehør og køb en ”air condition cleaner”. En air condition cleaner er en spray som du stiller i bilen, hvilket i løbet af kun 10 minutter fjerner dårlig lugt, mug, svamp og bakterier fra bilens aircondition system.

Sådan bruger du en aircondition cleaner:

  • Fjern alle måtter og løse genstande fra bilen, og sørg for at alle vinduer er lukket
  • Tænd bilens aircondition
  • Stil aircondition cleaner dåsen i bunden af bilen og aktivér den.
  • Forlad bilen og lad sprayen virke i cirka 10 minutter 

Nu vil bilens airconditionsystem være helt fri for bakterier og svampespore, og der vil endda være en dejlig frisk duft i hele kabinen - Så nemt er det og det koster ikke mange penge!

Læs mere: Forlystelsesparker - idényts ultimative guide 

Hvis du vil forebygge, at der ophober sig bakterier i din aircondition, er det en god idé at få serviceret din aircondition en gang om året og husker at tænde for kølingen minimum én gang om ugen - ligegyldigt hvor koldt det er udenfor. 

Find flere gode råd og bilguides på AutoOffer - Danmarks største online forhandler af nye biler.

8. maj 2018 Ditte Krogh Fischer, AutoOffer
Mere om Bilen

Pas på! Denne vinterfejl kan koste dig kørekortet

De iskolde morgener er kommet og nattefrosten sætter sit præg på vores bilruder. Det kan hurtigt blive lidt af en tidsrøver på de travle morgener, når man igen skal skrabe ruderne fri. Dog kan det koste dig kørekortet, hvis du sløser med det.

Pas på! Fra i dag kan du få klip i kørekortet for dette!

Fra den 10 september 2019 bliver straffen for at bruge mobil og gps ulovligt i bilen skærpet. Se, hvad du skal gøre for at undgå klip i...

3 ting du skal tjekke på din bil før foråret

Vinteren er på retræte og dermed er det tid til at gøre bilen klar til foråret. Se hvilke tre ting du skal huske at tjekke, inden det bliver...

3 tegn på at kulden er ved at tage livet af dit bilbatteri

Det kolde vejr kan være meget hårdt for din bils batteri, og nogle batterier ender simpelthen med at bukke under for kulden. Vi viser dig her 3 tegn på, at dit bilbatteri er ved at sige stop!

Så let fjerner du vejsalts-pletter fra måtterne i din bil

Har vinteren også sat sine spor på dine bilmåtter? Så se her hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne de grimme saltpletter med en enkelt...

Bank: Det er billigere end nogensinde før at blive bilejer

En beregning foretaget af Spar Nord sammen med Bilbasen viser, at det aldrig har været billigere at være bilejer end i dag.

FDM bekymrede over ny parkeringsregel

1. januar 2018 trådte en ny parkeringsregel i kraft, og den er dårligt nyt for uheldige bilister.

3 fejl du ALDRIG må lave, når du bygger carport til din bil

Der er mange ting at tage højde for, hvis du selv skal bygge en carport. Her er tre ting der er vigtige at huske, før du går i gang med...

Nye bøder kan ramme bilejere

Klip i kørekortet og dyre dagsbøder... Fra 2019 træder flere nye love og regler for bilister i kraft - og der er især to nye love, der kan...

Frosten aflader bilbatteriet: Sådan får du let gang i din bil

Vinterens kolde dage kan for nogle mennesker betyde, at bilen ikke vil starte. Men frygt ej! Prøv dette nemme trick til at få gang i din bil, inden du ringer efter hjælp. 

Politiet advarer: Din bil kan selvantænde i varmen

Den lange periode med tørke gør, at der er høj risiko for brand i det danske land. Det betyder også, at politiet nu advarer mod hvor du...

Sådan undgår du “garage-buler” når du parkerer din bil

Din garage skal beskytte din bil, men oftest er det faktisk stedet hvor din bil får flest buler og skrammer. Se her hvilke to ting du skal...

Geniale tricks: Sådan får du bilen sikkert gennem sne og frost

Is på ruderne, frosne døre og en bil der ikke vil starte… Frostvejr og bilproblemer følges ofte ad, men der er heldigvis mange måder at gøre vinterhalvåret lettere at komme igennem – både for dig og din bil. Derfor har vi lavet den ultimative guide med geniale bil-tricks til vinteren her.

Sådan forbereder du dig på dit næste bilkøb

Gør du dig umage, FØR du går ud og forelsker dig i en bil, bliver resten af processen billigere og bilglæden større.

Sådan gør du bilen vinterklar

Skal olien skiftes? Hvornår skal du gå over til vinterdæk, er det overhovedet nødvendigt, og hvordan er det nu med kølervæsken og sprinklerv...