Pumper ved benzinstationen - den sorte plejer at være diesel.
Pumper ved benzinstationen - den sorte plejer at være diesel. Foto: iStock

Det sker der, når du forveksler diesel med benzin

Det sker dagligt for mange danske bilister, at de hælder det forkerte brændstof i tanken. Ser her, hvordan du undgår at forveksle diesel med benzin - eller omvendt. Og dette SKAL du gøre, hvis det alligevel sker.

Af: Mikkel Hede, 25. juli 2017

Det kan ske for den bedste

Du tænker måske - hvor dum kan man være?!

På mange moderne benzinbiler kan de slet ikke lade sig gøre at få pistolen fra benzinstationen dieseltank maget med studsen på benzinbilen. Det samme gælder med benzinpumpen for de fleste nyere dieselbiler af forskellige mærker som Ford, Volvo og BMW.  

Alligevel sker det forbavsende ofte, at bilister tanker forkert. For et par år siden angav SOS Dansk Autohjælp ifølge Politiken, at tjenesten på et år var rykket ud til 3.634 bilister, der havde fejltanket. Man må formode, at konkurrenten, Falck, kan diske op med lignende høje tal.

Det er faktisk uhyggeligt mange bilister, der dagligt forveklser de to brændstoffer. Hvordan kan det i det hele taget lade sig gøre? Og endnu vigtigere: hvordan kan man undgå, at det sker for én selv?

Årsager til at forveksle benzin og diesel

De forskellige pumper er, som alle ved, visuelt forskelligt markeret på benzinstationerne. Som regel er diesel kendetegnet ved, at pistolen på en eller anden måde er markeret med sort. Men ikke altid. Det kan sikkert i nogle tilfælde skabe forvirring.

En mental kortslutning kan i andre tilfælde være årsagen. Det kan for eksempel ske for bilister med to biler i husstanden. Hvis det forholder sig sådan, er der nogle gange ikke langt til at glemme, hvilken en af bilerne man egentlig er ude at rulle i. 

Det kan også være tankstationen, der har bygget om, og derfor kommer bilisten på grund af indgroet vane til at benytte den forkerte pumpe på sin vante plads.

... og hundrede andre mere eller mindre besynderligere forklaringer. Shit happens - for at sige det brutalt og nøgternt.

Hvordan kende forskel på benzin og diesel?

Hvis du er i tvivl om, hvad du har hældt i bilen, så prøv at erindre dig LUGTEN. Benzin lugter bare "bedre". Det er den stærke, sprittede lugt, bilnørder bliver afhængige af. Diesel lugter mere olieagtigt og med en snert af råddenskab. 

Diesel er desuden mere fedtet end benzin. Ofte bruger man plastikhandsker, når man tanker diesel. Hvis man ikke gør det, vil grebet på pumpen ofte føles fedtet. Konklusion: kend dieselpumpen på plastikhandskerne i nærheden den.

Hvad sker der, når du fejltanker?

En benzinmotor sætter i gang ved hjælp af små gnister i en cylinder. En dieselmotor starter ved, at dieselolien sendes ind i en cylinder med højt tryk og høj varme. Hverken den ene eller den anden forudsætning er til stede, hvis man han fejltanket. 

En ældre dieselbil kan i nødstilfælde køre med en lille smule benzin i tanken. Hvis du fylder en dieselmotor helt op med benzin, vil den derimod ikke kunne komme ud af stedet. Forsøger du at starte en fejltanket dieselbil, kan det gå helt galt, når benzinen begynder at fordele sig i rørene. Det kan i værste fald resultere i, at motoren bliver totaltskadet.  

Har du kun fejltanket en benzinbil med nogle få liter dieselolie, så kan du godt være heldig, at du kan køre det væk. Men det er ikke godt for bilen, og intet værksted eller bilforhandler vil anbefale det. Drejer det sig om en hel tank, der er blevet fyldt med dieselolie, så vil benzinbilen overhovedet ikke kunne starte, og det vil være nødvendigt at tømme hele tanken.

Det skal du gøre, når du fejltanker

Ligegyldigt om du hælder benzin i dielsebilen eller diesel i benzinmotoren, så er det første du skal gøre, når du opdager din fejltagelse: STOP BILEN eller START DEN IKKE!

Send bud efter Falck eller anden form for autohjælp og få professionel assistance til at tømme tanken, hvis du ikke selv kan gøre det.

Bilen vil som regel skulle fragtes væk, og det kan sammen med tømningen af tanken og rensningen af motoren nemt blive en bekostelig affære.

Vær desuden opmærksom på, at forsikringen ikke dækker skader, der er opstået på grund af fejltankning. 

Det bedste råd mod at hælde benzin i en dieselbil eller diesel i en benzinbil er derfor: LAD VÆRE!

25. juli 2017 Mikkel Hede
Mere om Bilen

Pas på! Denne vinterfejl kan koste dig kørekortet

De iskolde morgener er kommet og nattefrosten sætter sit præg på vores bilruder. Det kan hurtigt blive lidt af en tidsrøver på de travle morgener, når man igen skal skrabe ruderne fri. Dog kan det koste dig kørekortet, hvis du sløser med det.

Pas på! Fra i dag kan du få klip i kørekortet for dette!

Fra den 10 september 2019 bliver straffen for at bruge mobil og gps ulovligt i bilen skærpet. Se, hvad du skal gøre for at undgå klip i...

Din bils aircondition kan gør dig syg

Har du haft din aircondition slukket hele vinteren? Så kan den faktisk gøre mere skade end gavn hvis du tænder den nu, hvor graderne begynde...

3 ting du skal tjekke på din bil før foråret

Vinteren er på retræte og dermed er det tid til at gøre bilen klar til foråret. Se hvilke tre ting du skal huske at tjekke, inden det bliver rigtig forår.

3 tegn på at kulden er ved at tage livet af dit bilbatteri

Det kolde vejr kan være meget hårdt for din bils batteri, og nogle batterier ender simpelthen med at bukke under for kulden. Vi viser dig...

Så let fjerner du vejsalts-pletter fra måtterne i din bil

Har vinteren også sat sine spor på dine bilmåtter? Så se her hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne de grimme saltpletter med en enkelt...

Bank: Det er billigere end nogensinde før at blive bilejer

En beregning foretaget af Spar Nord sammen med Bilbasen viser, at det aldrig har været billigere at være bilejer end i dag.

FDM bekymrede over ny parkeringsregel

1. januar 2018 trådte en ny parkeringsregel i kraft, og den er dårligt nyt for uheldige bilister.

3 fejl du ALDRIG må lave, når du bygger carport til din bil

Der er mange ting at tage højde for, hvis du selv skal bygge en carport. Her er tre ting der er vigtige at huske, før du går i gang med...

Nye bøder kan ramme bilejere

Klip i kørekortet og dyre dagsbøder... Fra 2019 træder flere nye love og regler for bilister i kraft - og der er især to nye love, der kan have stor betydning for dig som almindelig bilejer. 

Frosten aflader bilbatteriet: Sådan får du let gang i din bil

Vinterens kolde dage kan for nogle mennesker betyde, at bilen ikke vil starte. Men frygt ej! Prøv dette nemme trick til at få gang i din...

Politiet advarer: Din bil kan selvantænde i varmen

Den lange periode med tørke gør, at der er høj risiko for brand i det danske land. Det betyder også, at politiet nu advarer mod hvor du...

Sådan undgår du “garage-buler” når du parkerer din bil

Din garage skal beskytte din bil, men oftest er det faktisk stedet hvor din bil får flest buler og skrammer. Se her hvilke to ting du skal bruge for at "bule-sikre" din garage.

Geniale tricks: Sådan får du bilen sikkert gennem sne og frost

Is på ruderne, frosne døre og en bil der ikke vil starte… Frostvejr og bilproblemer følges ofte ad, men der er heldigvis mange måder at...

Sådan forbereder du dig på dit næste bilkøb

Gør du dig umage, FØR du går ud og forelsker dig i en bil, bliver resten af processen billigere og bilglæden større.