Foto: iStock

Derfor skal du bruge bilens aircondition hele året rundt

Mange slukker for airconditionen om vinteren, men det skal du lade være med, siger ekspert. 

Af: Sarah Lyster Nielsen, 7. december 2016

Brug aircondition hele året

Om sommeren kører airconditionen gerne, men om vinteren slukker mange for den og lader blot klimaanlægget køre.

Det kan dog imidlertid være en dårlig idé at slukke for airconditionen i de kolde måneder, hvis du gerne vil bevare et godt indeklima i bilen samt holde systemet ved lige.

“Et airconditionanlæg, der står meget stille, har større risiko for lækage, end hvis det bliver brugt ofte. Airconsystemer mister altid en lille smule af deres kølervæske, men tabet er større, hvis systemet eksempelvis ikke bliver brugt en hel vinter,” siger Jørgen Jørgensen, seniortekniker hos FDM.

Utætte pakninger

Tabet af kølervæske skyldes, at systemet ikke bliver holdt i gang; i airconditionanlægget sidder der forskellige tætninger og pakninger, og hvis væslen står stille i systemet, kan pakningerne blive utætte, fordi de ikke bliver “masseret” og derfor tørrer ud. 

Ifølge Jørgen Jørgensen er det dog ikke noget, der sker lige med det samme: 

“Væsketabet sker ikke, hvis man ikke benytter systemet i en enkelt uge, men det kan ske, hvis man ikke benytter systemet hele vintersæsonen for eksempel. Nogle vil måske spare benzin og slukker derfor for systemet, men det kan typisk ikke betale sig,” siger Jørgen Jørgensen.

Fjern fugt med aircondition

Ud over at undgå lækager er der faktisk endnu en fordel ved at lade airconditionen køre om vinteren: Det fjerner duggen på ruderne. 

“Fugt på ruderne kender vi allesammen, men fordi der er en kondensor i klimaanlægget, bliver fugten kondenseret til vand i systemet i stedet for på ruderne,” siger Jørgen Jørgensen.

“På den måde får man hurtigere en dugfri bil om vinteren også, og dermed er der ikke rigtig nogle gode grunde til at lade være med at bruge anlægget i de kolde måneder,« lyder den afsluttende bemærkning.

Kilde: Søndagsavisen

7. december 2016 Sarah Lyster Nielsen
Mere om Bilen

Pas på! Denne vinterfejl kan koste dig kørekortet

De iskolde morgener er kommet og nattefrosten sætter sit præg på vores bilruder. Det kan hurtigt blive lidt af en tidsrøver på de travle morgener, når man igen skal skrabe ruderne fri. Dog kan det koste dig kørekortet, hvis du sløser med det.

Pas på! Fra i dag kan du få klip i kørekortet for dette!

Fra den 10 september 2019 bliver straffen for at bruge mobil og gps ulovligt i bilen skærpet. Se, hvad du skal gøre for at undgå klip i...

Din bils aircondition kan gør dig syg

Har du haft din aircondition slukket hele vinteren? Så kan den faktisk gøre mere skade end gavn hvis du tænder den nu, hvor graderne begynde...

3 ting du skal tjekke på din bil før foråret

Vinteren er på retræte og dermed er det tid til at gøre bilen klar til foråret. Se hvilke tre ting du skal huske at tjekke, inden det bliver rigtig forår.

3 tegn på at kulden er ved at tage livet af dit bilbatteri

Det kolde vejr kan være meget hårdt for din bils batteri, og nogle batterier ender simpelthen med at bukke under for kulden. Vi viser dig...

Så let fjerner du vejsalts-pletter fra måtterne i din bil

Har vinteren også sat sine spor på dine bilmåtter? Så se her hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne de grimme saltpletter med en enkelt...

Bank: Det er billigere end nogensinde før at blive bilejer

En beregning foretaget af Spar Nord sammen med Bilbasen viser, at det aldrig har været billigere at være bilejer end i dag.

FDM bekymrede over ny parkeringsregel

1. januar 2018 trådte en ny parkeringsregel i kraft, og den er dårligt nyt for uheldige bilister.

3 fejl du ALDRIG må lave, når du bygger carport til din bil

Der er mange ting at tage højde for, hvis du selv skal bygge en carport. Her er tre ting der er vigtige at huske, før du går i gang med...

Nye bøder kan ramme bilejere

Klip i kørekortet og dyre dagsbøder... Fra 2019 træder flere nye love og regler for bilister i kraft - og der er især to nye love, der kan have stor betydning for dig som almindelig bilejer. 

Frosten aflader bilbatteriet: Sådan får du let gang i din bil

Vinterens kolde dage kan for nogle mennesker betyde, at bilen ikke vil starte. Men frygt ej! Prøv dette nemme trick til at få gang i din...

Politiet advarer: Din bil kan selvantænde i varmen

Den lange periode med tørke gør, at der er høj risiko for brand i det danske land. Det betyder også, at politiet nu advarer mod hvor du...

Sådan undgår du “garage-buler” når du parkerer din bil

Din garage skal beskytte din bil, men oftest er det faktisk stedet hvor din bil får flest buler og skrammer. Se her hvilke to ting du skal bruge for at "bule-sikre" din garage.

Geniale tricks: Sådan får du bilen sikkert gennem sne og frost

Is på ruderne, frosne døre og en bil der ikke vil starte… Frostvejr og bilproblemer følges ofte ad, men der er heldigvis mange måder at...

Sådan forbereder du dig på dit næste bilkøb

Gør du dig umage, FØR du går ud og forelsker dig i en bil, bliver resten af processen billigere og bilglæden større.