Din bil bruger mere strøm end normalt på at tænde og holde din bil kørende, når det er koldt udenfor.
Din bil bruger mere strøm end normalt på at tænde og holde din bil kørende, når det er koldt udenfor. Foto: iStock

3 tegn på at kulden er ved at tage livet af dit bilbatteri

Det kolde vejr kan være meget hårdt for din bils batteri, og nogle batterier ender simpelthen med at bukke under for kulden. Vi viser dig her 3 tegn på, at dit bilbatteri er ved at sige stop!

Af: Ditte Krogh Fischer, AutoOffer , 9. marts 2018

Hvorfor har et bilbatteri problemer, når det bliver koldt?

Dit batteri kommer på overarbejde, når temperaturen begynder at falde, og én af de ting, der kan presse dit batteri ud over kanten, er motorolien. I takt med at temperaturen falder, jo tykkere bliver din motorolie, og jo tykkere din motorolie bliver, jo mere strøm skal dit batteri bruge på at tænde bilen.

Tip: For at mindske problemer med olien kan du med fordel skifte til en fuldsyntetisk olie, der er tyndere og dermed bedre egnet til kolde temperaturer.

Din bil bruger mere strøm end normalt på at tænde og holde din bil kørende, når det er koldt udenfor. Desuden er udstyr som radio, navigation, mobiloplader og andre gadgets med til at overbelaste dit batteri. Vi råder dig derfor til at begrænse brugen af disse, så dit batteri kan fokusere på det der er vigtigst – at holde din bil kørende!

Nedenfor kan du se, hvilke tre tegn, der indikerer at dit bilbatteri snart giver op.

1. Lyser dine billygterne svagere end normalt?

Hvis du kører om aftenen, ligegyldigt om du er på vej hjem fra arbejde eller på vej ud at handle, så er det vigtigt, at dine lygter lyser optimalt, så du kan se forhindringer på vejen. Men hvis dine lygter på det sidste er begyndt at lyse svagere end normalt, så er det måske ved at være på tide at få tjekket batteriet.

Når dit batteri bliver svagt, resulterer det nemlig i, at de bildele der kræver strøm, som f.eks. lygterne, også bliver svagere. Hvis dit batteri har problemer, vil dine lygter dermed ikke lyse som de plejer, da de simpelthen ikke får strøm nok.

2. Har du problemer med at tænde bilen om morgenen?

Du sætter nøglen i tændingen og drejer den, men der sker ikke noget. Du prøver igen og igen og først efter femte forsøg – og en masse motorbrok – formår du at få gang i bilen. En bil burde ikke have så store problemer med at starte om morgenen, og det er derfor typisk et tegn på, at dit batteri godt kunne trænge til en udskiftning – især hvis du har brug for at trykke lidt på gaspedalen for rigtig at få gang i den.

Mange mekanikere tilbyder at teste dit batteri gratis. Når du har fået gang i din bil efter tredje, femte eller syvende forsøg så kør ned til din lokale mekaniker og se, hvad testen siger. Måske er det ikke dit batteri den er gal med, men derimod din bils starter.

3. Lugter der af rådne æg i din bil?

Hvis du har oplevet, at der lugter af æg i din bil, og det ikke kommer fra din frokost, så kan det være et tegn på, at dit batteri er i problemer. Hvis du har et koldt batteri, og du i din iver efter at få gang i bilen ender med at overophede det, vil dit batteri udskille en ubehagelig lugt af rådne æg. 

Hvis du oplever dette, er det vigtigt, at du får tjekket dit batteri hurtigst muligt og evt. får det udskiftet. Ved overophedningen risikerer du nemlig, at der løber svovlsyre ud af det ødelagte batteri, som kan forårsage skade på andre dele af bilen som f.eks. din motor.

Problemer med dit bilbatteri – hvad gør du? 

Hvis du kan nikke genkende til et eller flere af tegnene ovenfor, så er det desværre ved at være tid til at få udskiftet eller tjekket dit batteri. Men inden du tager turen ned til mekanikeren eller ned for at købe et nyt, så råder vi dig til at tjekke dine batteriterminaler. 

Batteriterminaler ligner små klemmer og er skruet fast på batteriet. De sørger i alt sin enkelhed for at koble batteriet til hele bilens elektriske system. Et svagt batteri og et batteri med en løs terminalskrue udviser samme tegn, og sidder dine terminalskruer lidt løse, får din bil ikke fuld udnytte af batteriet. Prøv derfor at stramme skruerne - måske er du heldig, at det er nok til at løse problemet.

Find flere gode råd og bilguides på AutoOffer – Danmarks største online forhandler af nye biler.

9. marts 2018 Ditte Krogh Fischer, AutoOffer
Mere om Bilen

Pas på! Denne vinterfejl kan koste dig kørekortet

De iskolde morgener er kommet og nattefrosten sætter sit præg på vores bilruder. Det kan hurtigt blive lidt af en tidsrøver på de travle morgener, når man igen skal skrabe ruderne fri. Dog kan det koste dig kørekortet, hvis du sløser med det.

Pas på! Fra i dag kan du få klip i kørekortet for dette!

Fra den 10 september 2019 bliver straffen for at bruge mobil og gps ulovligt i bilen skærpet. Se, hvad du skal gøre for at undgå klip i...

Din bils aircondition kan gør dig syg

Har du haft din aircondition slukket hele vinteren? Så kan den faktisk gøre mere skade end gavn hvis du tænder den nu, hvor graderne begynde...

3 ting du skal tjekke på din bil før foråret

Vinteren er på retræte og dermed er det tid til at gøre bilen klar til foråret. Se hvilke tre ting du skal huske at tjekke, inden det bliver rigtig forår.

Så let fjerner du vejsalts-pletter fra måtterne i din bil

Har vinteren også sat sine spor på dine bilmåtter? Så se her hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne de grimme saltpletter med en enkelt...

Bank: Det er billigere end nogensinde før at blive bilejer

En beregning foretaget af Spar Nord sammen med Bilbasen viser, at det aldrig har været billigere at være bilejer end i dag.

FDM bekymrede over ny parkeringsregel

1. januar 2018 trådte en ny parkeringsregel i kraft, og den er dårligt nyt for uheldige bilister.

3 fejl du ALDRIG må lave, når du bygger carport til din bil

Der er mange ting at tage højde for, hvis du selv skal bygge en carport. Her er tre ting der er vigtige at huske, før du går i gang med...

Nye bøder kan ramme bilejere

Klip i kørekortet og dyre dagsbøder... Fra 2019 træder flere nye love og regler for bilister i kraft - og der er især to nye love, der kan...

Frosten aflader bilbatteriet: Sådan får du let gang i din bil

Vinterens kolde dage kan for nogle mennesker betyde, at bilen ikke vil starte. Men frygt ej! Prøv dette nemme trick til at få gang i din bil, inden du ringer efter hjælp. 

Politiet advarer: Din bil kan selvantænde i varmen

Den lange periode med tørke gør, at der er høj risiko for brand i det danske land. Det betyder også, at politiet nu advarer mod hvor du...

Sådan undgår du “garage-buler” når du parkerer din bil

Din garage skal beskytte din bil, men oftest er det faktisk stedet hvor din bil får flest buler og skrammer. Se her hvilke to ting du skal...

Geniale tricks: Sådan får du bilen sikkert gennem sne og frost

Is på ruderne, frosne døre og en bil der ikke vil starte… Frostvejr og bilproblemer følges ofte ad, men der er heldigvis mange måder at gøre vinterhalvåret lettere at komme igennem – både for dig og din bil. Derfor har vi lavet den ultimative guide med geniale bil-tricks til vinteren her.

Sådan forbereder du dig på dit næste bilkøb

Gør du dig umage, FØR du går ud og forelsker dig i en bil, bliver resten af processen billigere og bilglæden større.

Sådan gør du bilen vinterklar

Skal olien skiftes? Hvornår skal du gå over til vinterdæk, er det overhovedet nødvendigt, og hvordan er det nu med kølervæsken og sprinklerv...