Ad – lever!

Øvrigt

Indmad er en af de madvarer, som danskerne vrænger mest af, viser de nyeste undersøgelser. Men hvorfor er vi kræsne? Svaret ligger i stenalderhjernen.

Foto: Colourbox

Der skrives og menes meget om kræsenhed. På det seneste har flere undersøgelser vist, at børns afsmag for visse madvarer grundlægges meget tidligt – før 2 års alderen, så forældrene skal hive rosenkålene frem, inden det er for sent.

Netop rosenkål er en af de grøntsager, som danskerne har svært ved at guffe i sig. Det er der en god forklaring på, og vi skal meget langt tilbage i menneskets udvikling for at finde den.

Hjernens forsvarsberedskab

Vores hjerne er indrettet, så den reagerer med forsvar mod den bitre smag. For 30.000 år siden, da mennesket måtte kæmpe for at overleve, udviklede hjernen et forsvarsberedskab mod dårlige madvarer – kød og andet i forrådnelse.

Bitterhed er en af de smagsvarianter, der advarer hjernen om fare – i værste fald kunne stenaldermanden dø af forgiftning, så det var værd at tage alvorligt.

Man dør som bekendt ikke af rosenkål, men nogle moderne mennesker føler det næsten sådan, og det skyldes reptil-hjernens advarsler om bitterhed. Hvis man ikke er vænnet til rosenkål helt fra barndommen, er det svært at blive glad for grøntsagen.

Fisk og ost

Fisk og ost har de samme 'grimme egenskaber' for næsen og smagsløgene. For nogle kan det være svært for ikke at sige umuligt at klemme de madvarer ned.

Coop lavede for for et par år siden en større undersøgelse af danskerne kræsenhed. Mere end 1000 personer svarede på, hvad de ikke kan døje, og resultaterne viste – udover det, som allerede er nævnt – at vi har det svært med mad, som blævrer. Ja, undskyld udtrykket, men konsistens er noget helt essentielt i denne sammenhæng. Og derfor må indmad stå for skud. Danskerne, faktisk en femtedel, hader lever og andre kødvarer i samme gruppe.

Herunder kan du se fordelingen af de madvarer, vi hader mest. At vi heller ikke er glade for blodpølse, er nok ikke en hemmelighed. Men hvad med dig? Skal du have fisk og kogt rosenkål i aften?

10 madvarer, som danskerne hader

  • Indmad 20,1 procent
  • Fisk 12,3 procent
  • Ost 10,3 procent
  • Rosenkål 3,9 procent
  • Gule ærter 3,8 procent
  • Blodpølse 3,3 procent
  • Selleri 2,7 procent
  • Tomat 2,5 procent
  • Grød 2,3 procent
  • Flæsk 2,2 procent

Kilde: FDB Analyse

10. november 2015
Mere om Øvrigt

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Øvrigt Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi viste af 6 ud af 34 testede bolde indeholdt hormonforstyrrende kemi. Se her hvor de giftige bolde er solgt.

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Øvrigt Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...

Kræmmermarkeder i Danmark – se den helt store guide

Øvrigt Er du på udkig efter skjulte skatte, og elsker du at gøre et godt kup? Så er idényts store guide til Danmarks hyggeligste og bedste kræmmerm...

Se dit hjem fra en helt ny vinkel med nye skråfotos

Øvrigt Nu kan du se dit hjem fra en helt ny vinkel! I sidste uge gjorde Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet nemlig 1,3 millioner skråfotos over hele Danmark frit tilgængelige for alle.

Er det farligt at bade lige efter jeg har spist?

Øvrigt Du skal vente en halv time med at bade efter du har spist. Den myte har de fleste af os fået at vide som barn, og siger det videre til...

Tørken ødelægger badevandet

Øvrigt Selvom vi nyder fantastisk sommervejr, så har det flere steder i landet kedelige konsekvenser for badevandet. Det er derfor ikke sikkert,...

Video: Kend forskel på dine nøgler med dette geniale trick

Øvrigt Er du træt af ikke at kunne kende forskel på dine nøgler? Vi har et simpelt – men genialt – tip, du ikke vil gå glip af!

Sådan får du dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent

Øvrigt Arbejde, indkøb, tøjvask, rengøring af køkken og badeværelse, støvsugning, madlavning og så videre. Det kan være svært at nå det hele og...

4 grunde til at du ALDRIG bør springe morgenmaden over

Øvrigt Hvis du har tendens til at springe morgenmaden over, kan det være en god ide at læse med. Undersøgelser viser nemlig, at det kan være direkt...

5 sundhedsmæssige fordele ved at tage kolde bade

Øvrigt Bliv fascineret over disse 5 fantastiske sundhedsmæssige fordele ved at udsætte din krop for iskoldt vand!

Simpelt trick kan hjælpe dig med at falde i søvn

Øvrigt Det kan være rigtig frustrerende at ligge lysvågen en sen aften – især hvis du skal tidligt op næste morgen. Men heldigvis er hjælpen nær!...

Sådan undgår du at blive ramt af influenza

Øvrigt Dit immunforsvar er din krops bedste og eneste værn mod bakterier og vira. idényt har derfor samlet 6 gode tips til, hvordan du giver dit...

Disse 7 ting vidste du ikke, du kunne bruge kartofler til

Øvrigt Kartofler er en populær og billige spise, som de fleste af os altid har i køleskabet. Derudover er de super brugbare - også til flere ting end du nok lige vidste. 

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Sådan får du mere tid i hverdagen

Øvrigt Føler du, at hverdagen er et langt maratonløb? Se, hvordan du bruger mindre tid på huset og får mere tid til alt det sjove.

Derfor bør du ALDRIG spise på helt tom mave

Øvrigt Forsøger du at leve sundt? Eller forsøger du måske endda at tabe dig? Så bør du virkelig undgå at spise på helt tom mave. Læs med og find...