Pas på med at smide gamle arvestykker ud.
Pas på med at smide gamle arvestykker ud. Foto: iStock

6 arvestykker der er mange penge værd

Ligger arvestykkerne fra mormor og samler støv på loftet? Eller overvejer du at skille dig af med familiens gamle lænestol? Så bør du læse om disse 6 arvestykker, der måske er mange penge værd.

Af: C. Dahl, 27. marts 2018

Du kan have mange penge liggende

Selvom du måske synes, at mange af de ting, du har arvet efter dine bedsteforældre, er gamle, grimme eller slidte at se på, så kan disse gamle ting faktisk være en formue værd.

Vent derfor med at smide gamle arvestykker ud til du har læst denne oversigt over 6 arvestykker, der kan være en formue værd. 

1. Specielle, gamle lamper

Der er ikke noget nyt i, at de gamle PH lamper og andre kendte arkitektlamper kan være mange penge værd. Men over de seneste år er andre specielle lamper fra 40'erne, 50'erne og 60'erne – især i teaktræ – steget i værdi.

Ifølge Peter Thorlstrup, der er ekspert i moderne møbler hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner, er lamperne endnu mere værd, hvis de ikke er blevet istandsat:

“Man må aldrig male de gamle lamper om. Så må man hellere bevare dem, med de skrammer de måtte have” siger Peter Thorlstrup i et interview til Århus Stiftstidende.

Har du gamle lamper liggende, du gerne vil af med, kan det derfor være en god ide at få en professionel vurdering, inden du skiller dig af med dem.

2. Gamle ure

Ifølge Preben Randløv, som står bag auktionssiden Ebuy.dk, er mandeure af ældre dato ofte mange penge værd. Her er blandt andet tale om gamle Omega-ure og kendte luksusmærker som Rolex.

Har du et gammelt dameur er uret formegentlig mindre værd, end hvis det var et herreur. Dette betyder dog ikke, at uret ikke kan være mange penge værd. 

3. Kobbergryder og pander

Andre arvestykker, der har fået et comeback, er kobbergryder. Her er der specielt tale om kobbergryder af Jens H. Quistgaard med stemplet JHQ, der er mellem 500-1000 kroner værd per styk.

Ligger du inde med kobbergryder og pander uden noget særligt mærke, kan disse stadig godt være mange penge værd. Få derfor altid et professionelt kig på kobbergryder og pander inden du skiller dig af med dem. 

4. Håndmalet Bjørn Wiinblad

Selvom det er muligt, at finde Bjørn Wiinblad stel, vaser og krukker til forholdsvis billige penge, så skal du ikke lade dig narre. Ifølge Peter Tholstrup er gamle, håndmalede ting fra Bjørn Wiinblad nemlig ved at stige i pris. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke gælder trykte ting fra Bjørn Wiinblad.

»Hvis der står Nymølle under dine ting fra Bjørn Wiinblad, er de ikke værdifulde. Det er en version, hvor man lavede dekorationerne som tryk,« fortæller Peter Tholstrup til Århus Stiftstidende.

5. Porcelænsfigurer af bestemte mærker

Hvad angår andre gamle porcelænsfigurer, er det bestemt heller ikke dumt at undersøge mærket. Mærker som Bing & Grøndahl og Kongeligt Porcelæn er nemlig i høj kurs – især når det kommer til gamle porcelænsfigurer af husdyr og vilde dyr.

Ligger du inde med en af disse gamle porcelænsfigurer, kan du være heldig at få flere tusinde kroner for den.

6. Dansk Design fra 40'erne og 50'erne

Sidst, men ikke mindst, er dansk design fra især 40'erne og 50'erne i rigtig høj kurs – også selvom du ikke med sikkerhed ved, hvem der har designet møblerne. Dette skyldes, at det i 40'erne og 50'erne ikke var udbredt at sætte arkitektens navn på møblerne, hvilket gør at mange eksperter den dag i dag må gætte sig til designeren.

Står der til gengæld initialer fra danske designere som Arne Jacobsen, Hans J. Wegner eller Finn Juhl i bunden af din spisebordsstol eller lænestol, kan du være sikker på at dine møbler er mange penge værd.

Derudover er helpolstrede møbler begyndt at stige i værdi – også både med og uden initialer fra kendte danske designere. 

Kilde: Århus Stiftstidende

27. marts 2018 C. Dahl
Mere om Øvrigt

Derfor kommer der flere storke i år

2020 kan blive det bedste år i et kvart århundrede for den hvide stork i Danmark. En eksplosion i antallet af storkepar i Holland og Tyskland har sendt rekordstore antal mod nord til Danmark, hvor storkene leder efter egnede lokaliteter med føde til en hel sommer.

Dit aflagte affald dræber dyr

Hvert år dør dyr på grund af affald i naturen. Og selv om de fleste af os mener, at det er meget forkert at smide affald i naturen, ligger...

Pas på! Netbutikker sælger usikre beskyttelsesmasker

Stadig flere danskere efterspørger beskyttelsesmasker til at beskytte sig mod coronavirus, når de færdes i det offentlige rum. Men mange af...

Coronakrise: Flere henvender sig om dyr i nød

Dette forår har dyreunger givet ekstra travlhed i Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Coronakrisen har gjort, at flere danskere har været ude i naturen, og det kan ses i antallet af opkald til 1812.

Pas på: Disse hånddesinfektionsprodukter tilbagekaldes

Miljøstyrelsen tilbagekalder disse hånddesinfektionsprodukter, da virksomheden ikke har fremsendt dokumentation for, at produktet har en...

Corona: Sådan undgår du smitte i bilen

Vi har efterhånden vænnet os til at holde god håndhygiejne, når vi handler, færdes med offentlig transport eller befinder os på vores...

Allergisk? Nu kan du se, om du bliver syg 5 dage frem i tid

Nu bliver det lettere for danske pollenallergikere at planlægge deres hverdag og tilrettelægge deres behandling. En ny app kan nemlig præsentere en femdøgnprognose for pollen.

Populær dansk attraktion på randen af konkurs

Coronakrisen har lukket meget af Danmark ned - blandt andet forlystelsesparker og oplevelsessteder er i øjeblik lukket for at nedsætte...

Overraskende: Corona udrydder anden sygdom

Coronavirus har lukket det meste af danmark ned. Og selvom det har mange negative konsekvenser for samfundet og økonomien, så er der heldigv...

To designklassikere vender tilbage

Den originale blomstervandkande og ostehøvl af Peter Holmblad kommer tilbage på markedet.

Sådan forbereder du bilen til efteråret

En ny årstid er over os, og det betyder regn, blæst og glatte veje. Med ekspertens fire manøvrer sikrer du, at din bil har de optimale...

10 gaver til mors dag, som hun vil sætte pris på

Det er snart Mors Dag - Vis hende, at hun er værdsat, ved at give en personlig gave. Vi giver dig 10 ideer, som ikke koster noget, men som...

Derfor bliver dine fingre hvide af kulden

Mange har sikkert oplevet det. Som vinteren banker på, og det bliver koldere udenfor, får fingrene pludselig en anden farve i kulden. Men hvorfor er det nu? Og er det farligt? Læs videre og find svaret.

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi...

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...