Pas på med at smide gamle arvestykker ud.
Pas på med at smide gamle arvestykker ud. Foto: iStock

6 arvestykker der er mange penge værd

Ligger arvestykkerne fra mormor og samler støv på loftet? Eller overvejer du at skille dig af med familiens gamle lænestol? Så bør du læse om disse 6 arvestykker, der måske er mange penge værd.

Du kan have mange penge liggende

Selvom du måske synes, at mange af de ting, du har arvet efter dine bedsteforældre, er gamle, grimme eller slidte at se på, så kan disse gamle ting faktisk være en formue værd.

Vent derfor med at smide gamle arvestykker ud til du har læst denne oversigt over 6 arvestykker, der kan være en formue værd. 

1. Specielle, gamle lamper

Der er ikke noget nyt i, at de gamle PH lamper og andre kendte arkitektlamper kan være mange penge værd. Men over de seneste år er andre specielle lamper fra 40'erne, 50'erne og 60'erne – især i teaktræ – steget i værdi.

Ifølge Peter Thorlstrup, der er ekspert i moderne møbler hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner, er lamperne endnu mere værd, hvis de ikke er blevet istandsat:

“Man må aldrig male de gamle lamper om. Så må man hellere bevare dem, med de skrammer de måtte have” siger Peter Thorlstrup i et interview til Århus Stiftstidende.

Har du gamle lamper liggende, du gerne vil af med, kan det derfor være en god ide at få en professionel vurdering, inden du skiller dig af med dem.

2. Gamle ure

Ifølge Preben Randløv, som står bag auktionssiden Ebuy.dk, er mandeure af ældre dato ofte mange penge værd. Her er blandt andet tale om gamle Omega-ure og kendte luksusmærker som Rolex.

Har du et gammelt dameur er uret formegentlig mindre værd, end hvis det var et herreur. Dette betyder dog ikke, at uret ikke kan være mange penge værd. 

3. Kobbergryder og pander

Andre arvestykker, der har fået et comeback, er kobbergryder. Her er der specielt tale om kobbergryder af Jens H. Quistgaard med stemplet JHQ, der er mellem 500-1000 kroner værd per styk.

Ligger du inde med kobbergryder og pander uden noget særligt mærke, kan disse stadig godt være mange penge værd. Få derfor altid et professionelt kig på kobbergryder og pander inden du skiller dig af med dem. 

4. Håndmalet Bjørn Wiinblad

Selvom det er muligt, at finde Bjørn Wiinblad stel, vaser og krukker til forholdsvis billige penge, så skal du ikke lade dig narre. Ifølge Peter Tholstrup er gamle, håndmalede ting fra Bjørn Wiinblad nemlig ved at stige i pris. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke gælder trykte ting fra Bjørn Wiinblad.

»Hvis der står Nymølle under dine ting fra Bjørn Wiinblad, er de ikke værdifulde. Det er en version, hvor man lavede dekorationerne som tryk,« fortæller Peter Tholstrup til Århus Stiftstidende.

5. Porcelænsfigurer af bestemte mærker

Hvad angår andre gamle porcelænsfigurer, er det bestemt heller ikke dumt at undersøge mærket. Mærker som Bing & Grøndahl og Kongeligt Porcelæn er nemlig i høj kurs – især når det kommer til gamle porcelænsfigurer af husdyr og vilde dyr.

Ligger du inde med en af disse gamle porcelænsfigurer, kan du være heldig at få flere tusinde kroner for den.

6. Dansk Design fra 40'erne og 50'erne

Sidst, men ikke mindst, er dansk design fra især 40'erne og 50'erne i rigtig høj kurs – også selvom du ikke med sikkerhed ved, hvem der har designet møblerne. Dette skyldes, at det i 40'erne og 50'erne ikke var udbredt at sætte arkitektens navn på møblerne, hvilket gør at mange eksperter den dag i dag må gætte sig til designeren.

Står der til gengæld initialer fra danske designere som Arne Jacobsen, Hans J. Wegner eller Finn Juhl i bunden af din spisebordsstol eller lænestol, kan du være sikker på at dine møbler er mange penge værd.

Derudover er helpolstrede møbler begyndt at stige i værdi – også både med og uden initialer fra kendte danske designere. 

Kilde: Århus Stiftstidende

27. marts 2018
Mere om Øvrigt

To designklassikere vender tilbage

Den originale blomstervandkande og ostehøvl af Peter Holmblad kommer tilbage på markedet.

Sådan forbereder du bilen til efteråret

En ny årstid er over os, og det betyder regn, blæst og glatte veje. Med ekspertens fire manøvrer sikrer du, at din bil har de optimale...

Derfor bliver dine fingre hvide af kulden

Mange har sikkert oplevet det. Som vinteren banker på, og det bliver koldere udenfor, får fingrene pludselig en anden farve i kulden. Men...

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi viste af 6 ud af 34 testede bolde indeholdt hormonforstyrrende kemi. Se her hvor de giftige bolde er solgt.

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...

Se dit hjem fra en helt ny vinkel med nye skråfotos

Nu kan du se dit hjem fra en helt ny vinkel! I sidste uge gjorde Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet nemlig 1,3 millioner skråfotos...

Er det farligt at bade lige efter jeg har spist?

Du skal vente en halv time med at bade efter du har spist. Den myte har de fleste af os fået at vide som barn, og siger det videre til vores egne børn. Men passer det? Læs med og find ud af svaret. 

Tørken ødelægger badevandet

Selvom vi nyder fantastisk sommervejr, så har det flere steder i landet kedelige konsekvenser for badevandet. Det er derfor ikke sikkert,...

Video: Kend forskel på dine nøgler med dette geniale trick

Er du træt af ikke at kunne kende forskel på dine nøgler? Vi har et simpelt – men genialt – tip, du ikke vil gå glip af!

Sådan får du dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent

Arbejde, indkøb, tøjvask, rengøring af køkken og badeværelse, støvsugning, madlavning og så videre. Det kan være svært at nå det hele og samtidig have tid til alt det sjove. Vi har derfor samlet 5 tips til, hvordan du narrer dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent.

4 grunde til at du ALDRIG bør springe morgenmaden over

Hvis du har tendens til at springe morgenmaden over, kan det være en god ide at læse med. Undersøgelser viser nemlig, at det kan være direkt...

5 sundhedsmæssige fordele ved at tage kolde bade

Bliv fascineret over disse 5 fantastiske sundhedsmæssige fordele ved at udsætte din krop for iskoldt vand!

Simpelt trick kan hjælpe dig med at falde i søvn

Det kan være rigtig frustrerende at ligge lysvågen en sen aften – især hvis du skal tidligt op næste morgen. Men heldigvis er hjælpen nær! Et nyt amerikansk studie har muligvis knækket koden til, hvordan du kan forbedre din nattesøvn. 

Disse 7 ting vidste du ikke, du kunne bruge kartofler til

Kartofler er en populær og billige spise, som de fleste af os altid har i køleskabet. Derudover er de super brugbare - også til flere ting...

Derfor bør du ALDRIG spise på helt tom mave

Forsøger du at leve sundt? Eller forsøger du måske endda at tabe dig? Så bør du virkelig undgå at spise på helt tom mave. Læs med og find...