Foto: iStock

7 overraskende ting, der kan give dig ondt i ryggen

Har du ofte ondt i ryggen? Måske skyldes det faktisk ting, du slet ikke er klar over, kunne forårsage rygsmerter. 

Ondt i ryggen

At have ondt i ryggen er efterhånden blevet en selvfølge frem for en sjælden affære. Det er heller ikke altid lige nemt at finde frem til den egentlige grund til smerten. Det kan ofte være ting, du slet ikke er klar over, kunne forårsage smerterne, der er grunden til smerten.

Vi har samlet syv forskellige, og ofte oversete eller ignorerede grunde til, at mennesker i dag ofte har ondt i ryggen på daglig basis.

1. Rygning kan medføre ondt i ryggen

Rygning har vist sig at være i stand til at mindske blodtilførslen til bruskskiverne i rygsøjlen, hvilket medfører til præmatur ældning af disse. Når bruskskiverne i rygsøjlen ældes for tidligt, kan det forårsage slemme rygsmerter i specielt den nederste del af ryggen.

Ikke nok med det, har en undersøgelse fra Northwestern University School of Medicine vist, at rygning ligeledes påvirker den måde, hjernen reagerer på rygsmerter og gør, at folk bliver mindre modstandsdygtige over for netop denne type smerter.

Rygning giver dig altså dårlig ryg, og mindsker din evne til at håndtere det.

2. Ondt i ryggen af at sidde ned

Ligesom ved rygning er der også her tale om overbelastning af bruskskiverne i rygsøjlen. Når du sidder ned for længe af gangen, danner der sig et naturligt pres på bruskskiverne i ryggen. Presset på skiverne nedsætter blodforsyningen og øger risikoen for permanente skader på skiverne.

Derfor bør du altid holde øje med, om du sidder for længe ned af gangen. Hvis du er en person, der har et stillesiddende arbejde, eksempelvis ved et skrivebord eller i en reception, bør du overveje at bruge en stående arbejdsposition, eventuelt ved hjælp af et hæve/sænke bord – eller tage en stående pause hver 30. minut i et par minutter.

Hvis du ikke har mulighed for at arbejde i en stående position, er det bedste råd at gå en tur og strække ben hver 30. minut. En lille gåtur sætter gang i systemet og skyller toksiner rundt i kroppen, der kan tilføre næring til bruskskiverne i ryggen.  

3. Stress er dårligt for din ryg

Når du er stresset sker der uendelig mange forandringer i din krop. Der sker psykiske såvel som fysiske ændringer, og i værste tilfælde kan det medføre permanente skader. Den nederste del af ryggen er et perfekt eksempel på sammenhængen mellem sind og krop.

Når du er stresset strammes musklerne i kroppen og i ryggen, og kan forårsage forstyrrelser i bruskskiverne i rygsøjlen. Når musklerne strammes, kan de skubbe skiverne ud af deres plads, hvilket kan føre til smerte i ryggen.

4. At flyve giver ofte ondt i ryggen

Når du har været ude at flyve, er du blevet udsat for et højt lufttryk i de høje luftlag. Trykluften i kabinen kan irritere skiverne i ryggen, og gøre dem modtagelige over for anstrengelsesskader. Skiverne kan hæve op og være udsatte i tiden efter en flyrejse.

Derfor kan det både være en risiko at rejse med for tung håndbagage, der skal løftes op og ned fra hattehylden eller en tung check-in bagage uden hjul. Du bør heller ikke dyrke sport eller andre former for bevægelser, der kan være anstrengende for ryggen efter du har været ude og flyve.

Det bedste råd efter en flyrejse, er at strække ud og langsomt gå en tur, så skiverne i ryggen får ro.

5. Spisevaner kan forårsage rygsmerter

En ting du skal være opmærksom på, når det kommer til din kost og dine spisevaner, er forarbejdede sukkerarter. Disse sukkertyper kan fremprovokere betændelse i kroppen og dermed forårsage rygsmerter.

Ligelede kan overvægt føre til svære rygproblemer. En undersøgelse fra Stanford University mener, at mennesker, der er ekstremt overvægtige, har fire gange større risiko for at få smerter i den nederste del af ryggen.

Undersøgelsen viste også, at kun 20 minutters motion om dagen ville kunne reducere risikoen for rygsmerter ved de overvægtige med hele 32 %.

6. Din seng kan være skyld i ondt i ryggen

Den forkerte type madras kan være en rigtig dårlig medspiller. Hvis du konstant vågner op med ondt i ryggen, kan det være en stor indikator på, at din madras simpelthen er for blød. Selvom den er dejlig at ligge på, når du skal sove, kan det være til mere skade end gavn.

En medium til fast madras er ideel til de fleste, medmindre der er nogle særlige årsager til, at du bliver rådet til en blødere madras. For de fleste vil en blød madras betyde ujævn vægt på ryggen, og dermed volde dig svære smerter efter en ellers god nats søvn.

7. Din mobiltelefon er dårlig for din ryg

Hvis du er en flittig bruger af din mobiltelefon, kan du også være i risikogruppen for smerter forvoldt af dårlige kropsholdninger. Vær opmærksom på, at du potentielt kan belaste din nakke ved gentagne gange at kigge ned i telefonen.

Hvis du taler meget i telefon, mens du laver andre ting, og derfor eksempelvis hviler telefonen mellem dit øre og din skulder, udsætter du også din hals, nakke og øverste del af ryggen for en uvant og anstrengende position. Det skaber et pres, der kan forårsage nakkesmerter og smerter i skulder, som hurtigt kan udvide sig til smerter i ryggen.

23. februar 2017
Mere om Øvrigt

Derfor bliver dine fingre hvide af kulden

Mange har sikkert oplevet det. Som vinteren banker på, og det bliver koldere udenfor, får fingrene pludselig en anden farve i kulden. Men hvorfor er det nu? Og er det farligt? Læs videre og find svaret.

Influenzaen er over os – sådan undgår du at blive smittet

Når vinteren kommer, plejer influenzaen at følge med. Men nu viser ny forskning, at du kan undgå at blive smittet med vinterens virusser på...

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi...

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne selv tager, og find ud af om det er nødvendigt for dig at tage kosttilskud. 

Se dit hjem fra en helt ny vinkel med nye skråfotos

Nu kan du se dit hjem fra en helt ny vinkel! I sidste uge gjorde Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet nemlig 1,3 millioner skråfotos...

Er det farligt at bade lige efter jeg har spist?

Du skal vente en halv time med at bade efter du har spist. Den myte har de fleste af os fået at vide som barn, og siger det videre til...

Tørken ødelægger badevandet

Selvom vi nyder fantastisk sommervejr, så har det flere steder i landet kedelige konsekvenser for badevandet. Det er derfor ikke sikkert, at din næste strandtur indebærer en dukkert. 

Video: Kend forskel på dine nøgler med dette geniale trick

Er du træt af ikke at kunne kende forskel på dine nøgler? Vi har et simpelt – men genialt – tip, du ikke vil gå glip af!

Sådan får du dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent

Arbejde, indkøb, tøjvask, rengøring af køkken og badeværelse, støvsugning, madlavning og så videre. Det kan være svært at nå det hele og...

4 grunde til at du ALDRIG bør springe morgenmaden over

Hvis du har tendens til at springe morgenmaden over, kan det være en god ide at læse med. Undersøgelser viser nemlig, at det kan være direkte usundt for dit helbred at starte dagen uden lidt mad i maven.

5 sundhedsmæssige fordele ved at tage kolde bade

Bliv fascineret over disse 5 fantastiske sundhedsmæssige fordele ved at udsætte din krop for iskoldt vand!

Simpelt trick kan hjælpe dig med at falde i søvn

Det kan være rigtig frustrerende at ligge lysvågen en sen aften – især hvis du skal tidligt op næste morgen. Men heldigvis er hjælpen nær!...

Sådan undgår du at blive ramt af influenza

Dit immunforsvar er din krops bedste og eneste værn mod bakterier og vira. idényt har derfor samlet 6 gode tips til, hvordan du giver dit immunforsvar, hvad det har brug for i kampen mod influenza og andre sygdomme.

Disse 7 ting vidste du ikke, du kunne bruge kartofler til

Kartofler er en populær og billige spise, som de fleste af os altid har i køleskabet. Derudover er de super brugbare - også til flere ting...

Derfor bør du ALDRIG spise på helt tom mave

Forsøger du at leve sundt? Eller forsøger du måske endda at tabe dig? Så bør du virkelig undgå at spise på helt tom mave. Læs med og find...