Foto: iStock

7 overraskende ting, der kan give dig ondt i ryggen

Har du ofte ondt i ryggen? Måske skyldes det faktisk ting, du slet ikke er klar over, kunne forårsage rygsmerter. 

Af: Amanda Vejle , 23. februar 2017

Ondt i ryggen

At have ondt i ryggen er efterhånden blevet en selvfølge frem for en sjælden affære. Det er heller ikke altid lige nemt at finde frem til den egentlige grund til smerten. Det kan ofte være ting, du slet ikke er klar over, kunne forårsage smerterne, der er grunden til smerten.

Vi har samlet syv forskellige, og ofte oversete eller ignorerede grunde til, at mennesker i dag ofte har ondt i ryggen på daglig basis.

1. Rygning kan medføre ondt i ryggen

Rygning har vist sig at være i stand til at mindske blodtilførslen til bruskskiverne i rygsøjlen, hvilket medfører til præmatur ældning af disse. Når bruskskiverne i rygsøjlen ældes for tidligt, kan det forårsage slemme rygsmerter i specielt den nederste del af ryggen.

Ikke nok med det, har en undersøgelse fra Northwestern University School of Medicine vist, at rygning ligeledes påvirker den måde, hjernen reagerer på rygsmerter og gør, at folk bliver mindre modstandsdygtige over for netop denne type smerter.

Rygning giver dig altså dårlig ryg, og mindsker din evne til at håndtere det.

2. Ondt i ryggen af at sidde ned

Ligesom ved rygning er der også her tale om overbelastning af bruskskiverne i rygsøjlen. Når du sidder ned for længe af gangen, danner der sig et naturligt pres på bruskskiverne i ryggen. Presset på skiverne nedsætter blodforsyningen og øger risikoen for permanente skader på skiverne.

Derfor bør du altid holde øje med, om du sidder for længe ned af gangen. Hvis du er en person, der har et stillesiddende arbejde, eksempelvis ved et skrivebord eller i en reception, bør du overveje at bruge en stående arbejdsposition, eventuelt ved hjælp af et hæve/sænke bord – eller tage en stående pause hver 30. minut i et par minutter.

Hvis du ikke har mulighed for at arbejde i en stående position, er det bedste råd at gå en tur og strække ben hver 30. minut. En lille gåtur sætter gang i systemet og skyller toksiner rundt i kroppen, der kan tilføre næring til bruskskiverne i ryggen.  

3. Stress er dårligt for din ryg

Når du er stresset sker der uendelig mange forandringer i din krop. Der sker psykiske såvel som fysiske ændringer, og i værste tilfælde kan det medføre permanente skader. Den nederste del af ryggen er et perfekt eksempel på sammenhængen mellem sind og krop.

Når du er stresset strammes musklerne i kroppen og i ryggen, og kan forårsage forstyrrelser i bruskskiverne i rygsøjlen. Når musklerne strammes, kan de skubbe skiverne ud af deres plads, hvilket kan føre til smerte i ryggen.

4. At flyve giver ofte ondt i ryggen

Når du har været ude at flyve, er du blevet udsat for et højt lufttryk i de høje luftlag. Trykluften i kabinen kan irritere skiverne i ryggen, og gøre dem modtagelige over for anstrengelsesskader. Skiverne kan hæve op og være udsatte i tiden efter en flyrejse.

Derfor kan det både være en risiko at rejse med for tung håndbagage, der skal løftes op og ned fra hattehylden eller en tung check-in bagage uden hjul. Du bør heller ikke dyrke sport eller andre former for bevægelser, der kan være anstrengende for ryggen efter du har været ude og flyve.

Det bedste råd efter en flyrejse, er at strække ud og langsomt gå en tur, så skiverne i ryggen får ro.

5. Spisevaner kan forårsage rygsmerter

En ting du skal være opmærksom på, når det kommer til din kost og dine spisevaner, er forarbejdede sukkerarter. Disse sukkertyper kan fremprovokere betændelse i kroppen og dermed forårsage rygsmerter.

Ligelede kan overvægt føre til svære rygproblemer. En undersøgelse fra Stanford University mener, at mennesker, der er ekstremt overvægtige, har fire gange større risiko for at få smerter i den nederste del af ryggen.

Undersøgelsen viste også, at kun 20 minutters motion om dagen ville kunne reducere risikoen for rygsmerter ved de overvægtige med hele 32 %.

6. Din seng kan være skyld i ondt i ryggen

Den forkerte type madras kan være en rigtig dårlig medspiller. Hvis du konstant vågner op med ondt i ryggen, kan det være en stor indikator på, at din madras simpelthen er for blød. Selvom den er dejlig at ligge på, når du skal sove, kan det være til mere skade end gavn.

En medium til fast madras er ideel til de fleste, medmindre der er nogle særlige årsager til, at du bliver rådet til en blødere madras. For de fleste vil en blød madras betyde ujævn vægt på ryggen, og dermed volde dig svære smerter efter en ellers god nats søvn.

7. Din mobiltelefon er dårlig for din ryg

Hvis du er en flittig bruger af din mobiltelefon, kan du også være i risikogruppen for smerter forvoldt af dårlige kropsholdninger. Vær opmærksom på, at du potentielt kan belaste din nakke ved gentagne gange at kigge ned i telefonen.

Hvis du taler meget i telefon, mens du laver andre ting, og derfor eksempelvis hviler telefonen mellem dit øre og din skulder, udsætter du også din hals, nakke og øverste del af ryggen for en uvant og anstrengende position. Det skaber et pres, der kan forårsage nakkesmerter og smerter i skulder, som hurtigt kan udvide sig til smerter i ryggen.

23. februar 2017 Amanda Vejle
Mere om Øvrigt

Derfor kommer der flere storke i år

2020 kan blive det bedste år i et kvart århundrede for den hvide stork i Danmark. En eksplosion i antallet af storkepar i Holland og Tyskland har sendt rekordstore antal mod nord til Danmark, hvor storkene leder efter egnede lokaliteter med føde til en hel sommer.

Dit aflagte affald dræber dyr

Hvert år dør dyr på grund af affald i naturen. Og selv om de fleste af os mener, at det er meget forkert at smide affald i naturen, ligger...

Pas på! Netbutikker sælger usikre beskyttelsesmasker

Stadig flere danskere efterspørger beskyttelsesmasker til at beskytte sig mod coronavirus, når de færdes i det offentlige rum. Men mange af...

Coronakrise: Flere henvender sig om dyr i nød

Dette forår har dyreunger givet ekstra travlhed i Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Coronakrisen har gjort, at flere danskere har været ude i naturen, og det kan ses i antallet af opkald til 1812.

Pas på: Disse hånddesinfektionsprodukter tilbagekaldes

Miljøstyrelsen tilbagekalder disse hånddesinfektionsprodukter, da virksomheden ikke har fremsendt dokumentation for, at produktet har en...

Corona: Sådan undgår du smitte i bilen

Vi har efterhånden vænnet os til at holde god håndhygiejne, når vi handler, færdes med offentlig transport eller befinder os på vores...

Allergisk? Nu kan du se, om du bliver syg 5 dage frem i tid

Nu bliver det lettere for danske pollenallergikere at planlægge deres hverdag og tilrettelægge deres behandling. En ny app kan nemlig præsentere en femdøgnprognose for pollen.

Populær dansk attraktion på randen af konkurs

Coronakrisen har lukket meget af Danmark ned - blandt andet forlystelsesparker og oplevelsessteder er i øjeblik lukket for at nedsætte...

Overraskende: Corona udrydder anden sygdom

Coronavirus har lukket det meste af danmark ned. Og selvom det har mange negative konsekvenser for samfundet og økonomien, så er der heldigv...

To designklassikere vender tilbage

Den originale blomstervandkande og ostehøvl af Peter Holmblad kommer tilbage på markedet.

Sådan forbereder du bilen til efteråret

En ny årstid er over os, og det betyder regn, blæst og glatte veje. Med ekspertens fire manøvrer sikrer du, at din bil har de optimale...

10 gaver til mors dag, som hun vil sætte pris på

Det er snart Mors Dag - Vis hende, at hun er værdsat, ved at give en personlig gave. Vi giver dig 10 ideer, som ikke koster noget, men som...

Derfor bliver dine fingre hvide af kulden

Mange har sikkert oplevet det. Som vinteren banker på, og det bliver koldere udenfor, får fingrene pludselig en anden farve i kulden. Men hvorfor er det nu? Og er det farligt? Læs videre og find svaret.

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi...

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...