Foto: iStock

7 mærkelige ting, der sker med kroppen, som vi alle undrer os over

'Brain freeze', hikken og gåsehud - du undrer dig måske over, hvorfor disse ting opstår. Læs med her og få svaret.

Af: Mette Gottlieb Pedersen, 9. februar 2017

1. 'Brain freeze'

Brain freeze er ikke en særlig rar følelse, og det opstår simpelthen når nerverne inde i munden bliver for kolde. Derfor kommer brain freeze oftest, når du spiser is eller drikker en kold slush ice lidt for hurtigt.

2. Hvorfor har vi ørevoks?

Hvis du der en af dem, der renser dine ører hver aften med vatpinde, skal du straks stoppe. Smid dine vatpinde langt, langt væk. Vi mennesker har ørevoks af en bestemt årsag, og den er faktisk rigtig god. Ørevoksen beskytter dine ører fra forskellig snavs og smuds, og risikoen for infektion i øregangen bliver derfor betydeligt mindre. Hvis du derimod vælger at rense dine ører for ørevoks, er dine ører helt frit tilgængelige for snavs.

Ørevoksen sidder i det yderste af øret og skal helst ikke længere ind. Du kommer hurtigt til at presse ørevoksen ind i øret, hvis du bruger vatpinde. Øret renser sig selv, og ørevoksen ”renser” også sig selv. 

3. Gåsehud

Hvorfor får vi mennesker egentlig gåsehud? Gåsehud kan komme ud af det blå. Enten når du hører god musik, ser en god film eller noget helt tredje.

Men de væsentligste årsager er, at du er kold eller at du er blevet forskrækket. Gåsehuden skyldes meget små muskler, som er tilknyttet vores hår. Når musklen får en besked på, at den skal trække sig sammen, så er det her, at håret rejser sig og fænomenet gåsehud opstår.

4. Er gulerødder gode for øjnene?

Ja. Gulerødder indeholder nemlig A vitamin, som er godt for øjnene. A vitamin hjælper nethindens nerveceller med at forblive normale og dermed bevare et normalt syn. Gulerødder, mangoer og grønkål, som også indeholder vitamin A, er derfor kun godt for dine øjne.

Personer med vitamin A mangel, kan have svært ved at se i mørket, da kroppen ikke hjælper nethindens nerveceller lige så godt, når vitamin A er udeladt.

5. Hvorfor bliver læber tyndere, når du bliver ældre?

Når du bliver ældre, producerer du mindre kollagen, som er det stof der er med til at give læberne fylde. Af den simple grund, ser man ofte, at læberne hos ældre personer et blevet smallere.

Derudover kan solen også gøre, at du producerer mindre kollagen, derfor er et godt tip, at beskytte dine læber med en læbepomade med solfaktor i.

6. Hvorfor falder teenagere sent i søvn?

Kroppen indeholder hormonet melatonin, som er årsagen til vores døgnrytme - hvornår vi falder i søvn og hvornår vi vågner.

Hos teenagere i puberteten rammer hormonet melatonin senere på dagen, og dermed bliver teenagerens døgnrytme ændret. Derfor falder teenagere senere i søvn, og har ofte brug for at sove længere.

7. Hvorfor får vi hikke?

Hvis dine nerver bliver overstimuleret enten af glæde, alkohol, stress eller for meget mad, så kan hikken opstå. Din strube lukker sig nemlig sammen, og selvom hikken for det meste kun varer i et par minutter, så kan det være virkelig irriterende at der ingen kur findes mod den vedvarende hoppen i halsen.

Nogle holder vejret for at få hikken til at stoppe, hvor andre drikker en masse vand. 

Kilde: Foxnews

9. februar 2017 Mette Gottlieb Pedersen
Mere om Øvrigt

Derfor kommer der flere storke i år

2020 kan blive det bedste år i et kvart århundrede for den hvide stork i Danmark. En eksplosion i antallet af storkepar i Holland og Tyskland har sendt rekordstore antal mod nord til Danmark, hvor storkene leder efter egnede lokaliteter med føde til en hel sommer.

Dit aflagte affald dræber dyr

Hvert år dør dyr på grund af affald i naturen. Og selv om de fleste af os mener, at det er meget forkert at smide affald i naturen, ligger...

Pas på! Netbutikker sælger usikre beskyttelsesmasker

Stadig flere danskere efterspørger beskyttelsesmasker til at beskytte sig mod coronavirus, når de færdes i det offentlige rum. Men mange af...

Coronakrise: Flere henvender sig om dyr i nød

Dette forår har dyreunger givet ekstra travlhed i Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Coronakrisen har gjort, at flere danskere har været ude i naturen, og det kan ses i antallet af opkald til 1812.

Pas på: Disse hånddesinfektionsprodukter tilbagekaldes

Miljøstyrelsen tilbagekalder disse hånddesinfektionsprodukter, da virksomheden ikke har fremsendt dokumentation for, at produktet har en...

Corona: Sådan undgår du smitte i bilen

Vi har efterhånden vænnet os til at holde god håndhygiejne, når vi handler, færdes med offentlig transport eller befinder os på vores...

Allergisk? Nu kan du se, om du bliver syg 5 dage frem i tid

Nu bliver det lettere for danske pollenallergikere at planlægge deres hverdag og tilrettelægge deres behandling. En ny app kan nemlig præsentere en femdøgnprognose for pollen.

Populær dansk attraktion på randen af konkurs

Coronakrisen har lukket meget af Danmark ned - blandt andet forlystelsesparker og oplevelsessteder er i øjeblik lukket for at nedsætte...

Overraskende: Corona udrydder anden sygdom

Coronavirus har lukket det meste af danmark ned. Og selvom det har mange negative konsekvenser for samfundet og økonomien, så er der heldigv...

To designklassikere vender tilbage

Den originale blomstervandkande og ostehøvl af Peter Holmblad kommer tilbage på markedet.

Sådan forbereder du bilen til efteråret

En ny årstid er over os, og det betyder regn, blæst og glatte veje. Med ekspertens fire manøvrer sikrer du, at din bil har de optimale...

10 gaver til mors dag, som hun vil sætte pris på

Det er snart Mors Dag - Vis hende, at hun er værdsat, ved at give en personlig gave. Vi giver dig 10 ideer, som ikke koster noget, men som...

Derfor bliver dine fingre hvide af kulden

Mange har sikkert oplevet det. Som vinteren banker på, og det bliver koldere udenfor, får fingrene pludselig en anden farve i kulden. Men hvorfor er det nu? Og er det farligt? Læs videre og find svaret.

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi...

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...