Foto: iStock

7 mærkelige ting, der sker med kroppen, som vi alle undrer os over

'Brain freeze', hikken og gåsehud - du undrer dig måske over, hvorfor disse ting opstår. Læs med her og få svaret.

1. 'Brain freeze'

Brain freeze er ikke en særlig rar følelse, og det opstår simpelthen når nerverne inde i munden bliver for kolde. Derfor kommer brain freeze oftest, når du spiser is eller drikker en kold slush ice lidt for hurtigt.

2. Hvorfor har vi ørevoks?

Hvis du der en af dem, der renser dine ører hver aften med vatpinde, skal du straks stoppe. Smid dine vatpinde langt, langt væk. Vi mennesker har ørevoks af en bestemt årsag, og den er faktisk rigtig god. Ørevoksen beskytter dine ører fra forskellig snavs og smuds, og risikoen for infektion i øregangen bliver derfor betydeligt mindre. Hvis du derimod vælger at rense dine ører for ørevoks, er dine ører helt frit tilgængelige for snavs.

Ørevoksen sidder i det yderste af øret og skal helst ikke længere ind. Du kommer hurtigt til at presse ørevoksen ind i øret, hvis du bruger vatpinde. Øret renser sig selv, og ørevoksen ”renser” også sig selv. 

3. Gåsehud

Hvorfor får vi mennesker egentlig gåsehud? Gåsehud kan komme ud af det blå. Enten når du hører god musik, ser en god film eller noget helt tredje.

Men de væsentligste årsager er, at du er kold eller at du er blevet forskrækket. Gåsehuden skyldes meget små muskler, som er tilknyttet vores hår. Når musklen får en besked på, at den skal trække sig sammen, så er det her, at håret rejser sig og fænomenet gåsehud opstår.

4. Er gulerødder gode for øjnene?

Ja. Gulerødder indeholder nemlig A vitamin, som er godt for øjnene. A vitamin hjælper nethindens nerveceller med at forblive normale og dermed bevare et normalt syn. Gulerødder, mangoer og grønkål, som også indeholder vitamin A, er derfor kun godt for dine øjne.

Personer med vitamin A mangel, kan have svært ved at se i mørket, da kroppen ikke hjælper nethindens nerveceller lige så godt, når vitamin A er udeladt.

5. Hvorfor bliver læber tyndere, når du bliver ældre?

Når du bliver ældre, producerer du mindre kollagen, som er det stof der er med til at give læberne fylde. Af den simple grund, ser man ofte, at læberne hos ældre personer et blevet smallere.

Derudover kan solen også gøre, at du producerer mindre kollagen, derfor er et godt tip, at beskytte dine læber med en læbepomade med solfaktor i.

6. Hvorfor falder teenagere sent i søvn?

Kroppen indeholder hormonet melatonin, som er årsagen til vores døgnrytme - hvornår vi falder i søvn og hvornår vi vågner.

Hos teenagere i puberteten rammer hormonet melatonin senere på dagen, og dermed bliver teenagerens døgnrytme ændret. Derfor falder teenagere senere i søvn, og har ofte brug for at sove længere.

7. Hvorfor får vi hikke?

Hvis dine nerver bliver overstimuleret enten af glæde, alkohol, stress eller for meget mad, så kan hikken opstå. Din strube lukker sig nemlig sammen, og selvom hikken for det meste kun varer i et par minutter, så kan det være virkelig irriterende at der ingen kur findes mod den vedvarende hoppen i halsen.

Nogle holder vejret for at få hikken til at stoppe, hvor andre drikker en masse vand. 

Kilde: Foxnews

9. februar 2017
Mere om Øvrigt

To designklassikere vender tilbage

Den originale blomstervandkande og ostehøvl af Peter Holmblad kommer tilbage på markedet.

Sådan forbereder du bilen til efteråret

En ny årstid er over os, og det betyder regn, blæst og glatte veje. Med ekspertens fire manøvrer sikrer du, at din bil har de optimale...

10 gaver til mors dag, som hun vil sætte pris på

Det er snart Mors Dag - Vis hende, at hun er værdsat, ved at give en personlig gave. Vi giver dig 10 ideer, som ikke koster noget, men som...

Derfor bliver dine fingre hvide af kulden

Mange har sikkert oplevet det. Som vinteren banker på, og det bliver koldere udenfor, får fingrene pludselig en anden farve i kulden. Men hvorfor er det nu? Og er det farligt? Læs videre og find svaret.

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi...

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...

Se dit hjem fra en helt ny vinkel med nye skråfotos

Nu kan du se dit hjem fra en helt ny vinkel! I sidste uge gjorde Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet nemlig 1,3 millioner skråfotos over hele Danmark frit tilgængelige for alle.

Er det farligt at bade lige efter jeg har spist?

Du skal vente en halv time med at bade efter du har spist. Den myte har de fleste af os fået at vide som barn, og siger det videre til...

Tørken ødelægger badevandet

Selvom vi nyder fantastisk sommervejr, så har det flere steder i landet kedelige konsekvenser for badevandet. Det er derfor ikke sikkert,...

Video: Kend forskel på dine nøgler med dette geniale trick

Er du træt af ikke at kunne kende forskel på dine nøgler? Vi har et simpelt – men genialt – tip, du ikke vil gå glip af!

Sådan får du dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent

Arbejde, indkøb, tøjvask, rengøring af køkken og badeværelse, støvsugning, madlavning og så videre. Det kan være svært at nå det hele og...

4 grunde til at du ALDRIG bør springe morgenmaden over

Hvis du har tendens til at springe morgenmaden over, kan det være en god ide at læse med. Undersøgelser viser nemlig, at det kan være direkt...

5 sundhedsmæssige fordele ved at tage kolde bade

Bliv fascineret over disse 5 fantastiske sundhedsmæssige fordele ved at udsætte din krop for iskoldt vand!

Simpelt trick kan hjælpe dig med at falde i søvn

Det kan være rigtig frustrerende at ligge lysvågen en sen aften – især hvis du skal tidligt op næste morgen. Men heldigvis er hjælpen nær!...

Disse 7 ting vidste du ikke, du kunne bruge kartofler til

Kartofler er en populær og billige spise, som de fleste af os altid har i køleskabet. Derudover er de super brugbare - også til flere ting...