7 mærkelige ting, der sker med kroppen, som vi alle undrer os over

Øvrigt

'Brain freeze', hikken og gåsehud - du undrer dig måske over, hvorfor disse ting opstår. Læs med her og få svaret.

Foto: iStock

1. 'Brain freeze'

Brain freeze er ikke en særlig rar følelse, og det opstår simpelthen når nerverne inde i munden bliver for kolde. Derfor kommer brain freeze oftest, når du spiser is eller drikker en kold slush ice lidt for hurtigt.

2. Hvorfor har vi ørevoks?

Hvis du der en af dem, der renser dine ører hver aften med vatpinde, skal du straks stoppe. Smid dine vatpinde langt, langt væk. Vi mennesker har ørevoks af en bestemt årsag, og den er faktisk rigtig god. Ørevoksen beskytter dine ører fra forskellig snavs og smuds, og risikoen for infektion i øregangen bliver derfor betydeligt mindre. Hvis du derimod vælger at rense dine ører for ørevoks, er dine ører helt frit tilgængelige for snavs.

Ørevoksen sidder i det yderste af øret og skal helst ikke længere ind. Du kommer hurtigt til at presse ørevoksen ind i øret, hvis du bruger vatpinde. Øret renser sig selv, og ørevoksen ”renser” også sig selv. 

3. Gåsehud

Hvorfor får vi mennesker egentlig gåsehud? Gåsehud kan komme ud af det blå. Enten når du hører god musik, ser en god film eller noget helt tredje.

Men de væsentligste årsager er, at du er kold eller at du er blevet forskrækket. Gåsehuden skyldes meget små muskler, som er tilknyttet vores hår. Når musklen får en besked på, at den skal trække sig sammen, så er det her, at håret rejser sig og fænomenet gåsehud opstår.

4. Er gulerødder gode for øjnene?

Ja. Gulerødder indeholder nemlig A vitamin, som er godt for øjnene. A vitamin hjælper nethindens nerveceller med at forblive normale og dermed bevare et normalt syn. Gulerødder, mangoer og grønkål, som også indeholder vitamin A, er derfor kun godt for dine øjne.

Personer med vitamin A mangel, kan have svært ved at se i mørket, da kroppen ikke hjælper nethindens nerveceller lige så godt, når vitamin A er udeladt.

5. Hvorfor bliver læber tyndere, når du bliver ældre?

Når du bliver ældre, producerer du mindre kollagen, som er det stof der er med til at give læberne fylde. Af den simple grund, ser man ofte, at læberne hos ældre personer et blevet smallere.

Derudover kan solen også gøre, at du producerer mindre kollagen, derfor er et godt tip, at beskytte dine læber med en læbepomade med solfaktor i.

6. Hvorfor falder teenagere sent i søvn?

Kroppen indeholder hormonet melatonin, som er årsagen til vores døgnrytme - hvornår vi falder i søvn og hvornår vi vågner.

Hos teenagere i puberteten rammer hormonet melatonin senere på dagen, og dermed bliver teenagerens døgnrytme ændret. Derfor falder teenagere senere i søvn, og har ofte brug for at sove længere.

7. Hvorfor får vi hikke?

Hvis dine nerver bliver overstimuleret enten af glæde, alkohol, stress eller for meget mad, så kan hikken opstå. Din strube lukker sig nemlig sammen, og selvom hikken for det meste kun varer i et par minutter, så kan det være virkelig irriterende at der ingen kur findes mod den vedvarende hoppen i halsen.

Nogle holder vejret for at få hikken til at stoppe, hvor andre drikker en masse vand. 

Kilde: Foxnews

9. februar 2017
Mere om Øvrigt

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Øvrigt Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi viste af 6 ud af 34 testede bolde indeholdt hormonforstyrrende kemi. Se her hvor de giftige bolde er solgt.

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Øvrigt Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...

Kræmmermarkeder i Danmark – se den helt store guide

Øvrigt Er du på udkig efter skjulte skatte, og elsker du at gøre et godt kup? Så er idényts store guide til Danmarks hyggeligste og bedste kræmmerm...

Se dit hjem fra en helt ny vinkel med nye skråfotos

Øvrigt Nu kan du se dit hjem fra en helt ny vinkel! I sidste uge gjorde Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet nemlig 1,3 millioner skråfotos over hele Danmark frit tilgængelige for alle.

Er det farligt at bade lige efter jeg har spist?

Øvrigt Du skal vente en halv time med at bade efter du har spist. Den myte har de fleste af os fået at vide som barn, og siger det videre til...

Tørken ødelægger badevandet

Øvrigt Selvom vi nyder fantastisk sommervejr, så har det flere steder i landet kedelige konsekvenser for badevandet. Det er derfor ikke sikkert,...

Video: Kend forskel på dine nøgler med dette geniale trick

Øvrigt Er du træt af ikke at kunne kende forskel på dine nøgler? Vi har et simpelt – men genialt – tip, du ikke vil gå glip af!

Sådan får du dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent

Øvrigt Arbejde, indkøb, tøjvask, rengøring af køkken og badeværelse, støvsugning, madlavning og så videre. Det kan være svært at nå det hele og...

4 grunde til at du ALDRIG bør springe morgenmaden over

Øvrigt Hvis du har tendens til at springe morgenmaden over, kan det være en god ide at læse med. Undersøgelser viser nemlig, at det kan være direkt...

5 sundhedsmæssige fordele ved at tage kolde bade

Øvrigt Bliv fascineret over disse 5 fantastiske sundhedsmæssige fordele ved at udsætte din krop for iskoldt vand!

Simpelt trick kan hjælpe dig med at falde i søvn

Øvrigt Det kan være rigtig frustrerende at ligge lysvågen en sen aften – især hvis du skal tidligt op næste morgen. Men heldigvis er hjælpen nær!...

Sådan undgår du at blive ramt af influenza

Øvrigt Dit immunforsvar er din krops bedste og eneste værn mod bakterier og vira. idényt har derfor samlet 6 gode tips til, hvordan du giver dit...

Disse 7 ting vidste du ikke, du kunne bruge kartofler til

Øvrigt Kartofler er en populær og billige spise, som de fleste af os altid har i køleskabet. Derudover er de super brugbare - også til flere ting end du nok lige vidste. 

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Sådan får du mere tid i hverdagen

Øvrigt Føler du, at hverdagen er et langt maratonløb? Se, hvordan du bruger mindre tid på huset og får mere tid til alt det sjove.

Derfor bør du ALDRIG spise på helt tom mave

Øvrigt Forsøger du at leve sundt? Eller forsøger du måske endda at tabe dig? Så bør du virkelig undgå at spise på helt tom mave. Læs med og find...