Start med kroge og hjørner, når du træbeskytter – de store flader bliver automatisk sprøjtet.
Start med kroge og hjørner, når du træbeskytter – de store flader bliver automatisk sprøjtet. Foto: istockphoto

Træbeskyttelse - sprøjtemaling eller pensel?

Vil du spare tid? Så er sprøjtemaling til træbeskyttelsen en god idé. Metoden egner sig til træbeskyttelse på terrassen, hegn, udhæng, skur og carport - ja, faktisk overalt. Men ofte er den gode, gamle pensel alligevel bedst - og hvornår er egentlig det?

Af: Lise Mortensen Høy, 806, 26. august 2017

Inden du går i gang skal du fjerne algerne 

Start med algerne. Sprøjt dem med et algemiddel. Det skal sidde i 4-5 dage, indtil både alger og rødder er døde (når algerne skifter farve fra grøn til brun). Herefter skrubbes træet med grundrens, så alger, fedt og snavs er væk. Skyl med rent vand.

Når træet er tørt – beslut så, hvordan du vil male

Når træet er tørt, skal malerskaller og løs maling slibes bort eller skrubbes med en stålbørste. Før du går i gang, skal du beslutte hvilken metode, der egner sig bedst: Pensel og rulle eller sprøjtepistol.

Du skal bruge:

 • Træbeskyttelse
 • Filt til afdækning
 • Malertape og evt. kraftig tape til filten
 • Tørvejr

Hvis du vil bruge sprøjte, kræver det:

 • En malersprøjte og en pensel
 • Åndedrætsværn

Hvis du vil pensle/rulle:

 • Stor pensel til de store flader ca. 3-4 tommer
 • Mindre pensel til afsætning, fx 2 tommer
 • Lille ½ tomme pensel til de svære steder
 • Malerbakke
 • Plastikposer
 • En rulle med lidt “pels” giver et fornuftigt lag træbeskyttelse og en pæn overflade 

Hvis du vil sprøjtemale

Har du et hegn med masser af kringelkroge eller flettede lameller, er det tidsbesparende at sprøjte træbeskyttelsen på. Brug afdækningsfilt, gaffatape og malertape, og gå grundigt til værks.

Pas på husmuren

Grænser hegnet op til et hus, skal du afdække min. 1/2 m ind på husmuren. Hvis du har fliser op til hegnet, skal de afdækkes et par meter ud fra hegnet. Sørg også for at sprøjte på en vindstille dag.

Så er du klar til at male 

Når afdækningen er overstået, starter det sjove. Sprøjten rigges til efter anvisningerne. Det enkleste er at købe malersprøjte og træbeskyttelse, der passer sammen. Så er du sikker på, at det har den rette viskositet (hvor flydende beskyttelsen er), så det flyder godt i malersprøjten. 
  
Olie eller vand - vælg den rigtige træbskyttelse

Vælg en pumpesprøjte

Gå efter en sprøjte, der skal pumpes op ved håndkraft. Så er du fri for ledning, når du skal ned bagerst i haven. Tjek også, hvor meget maling, der kan være i sprøjten. Da det store arbejde ligger i at dække af, gøre klar og gøre sprøjten ren efter brug, er det smart at male alt dit træværk på én gang. Malersprøjten kan godt ligge et par timer uden at tørre ind.

Fordele ved sprøjtemaling:

 • Når først afdækningen er på plads, går det hurtigt. Jo længere “reelt” hegn, der er, jo mere tid sparer du.
 • Det er så nemt at give andet lag, at du ikke kommer til at “snyde” og nøjes med 1 lag!
 • Det er nemt at komme ind bagved tværbrædder, flet, i kroge osv.
 • Du undgår de værste dårlige arbejdsstillinger. Ulemper
 • Afdækningen tager tid og skal være omhyggelig. Det er vanskeligt at undgå lidt “malestøvregn”.
 • Rensning af malersprøjten tager tid.
 • Sprøjtens skyllevand skal afleveres som farligt affald.

Maling med pensel og rulle tager længere tid

Maler du med pensel og rulle, kommer du ind i alle sprækker – men det tager tid at komme hele vejen rundt. Afdækningen er til gengæld noget lettere. Du kan nøjes med at lægge afdækningsfilt ud på jorden

Brug mindre ruller til uhøvlede brædder

En rulle er god, når du skal male et stort, glat stykke væg. Og har du en stor, glat facade af høvlet træ, er rullen perfekt. Sværger du til en rulle også til uhøvlede brædder, så undgå de helt store ruller. Her er en mindre fx. 9 cm bred rulle god, fordi du så kan tage et bræt ad gangen og evt. gå efter med penslen. 

KPolyesterfibre

Specielt når træet er uhøvlet, har du brug for en slidstærk rulle, og her er polyesterfibre det mest velegnede. Mens du normalt vil bruge en mere "langhåret" rulle til at male en væg indendørs – her kan luven være op til 20 mm – vil en rulle med en fiberlængde på 10 til 12 mm være bedre egnet til træbeskyttelse. Længere fibre har tendens til at klaske sammen, når de bliver mættet af træbeskyttelse.

Læs også: Sådan bygger du selv en træterrasse

Mal første med rulle og derefter pensel

Om du vil dække “nabomuren” og beslag af med malertape, er et spørgsmål om temperament og håndelag. Hvis hegnet har egnede flader, er det hurtigst at starte med en rulle og tage alt, hvad rullen kan klare. Herefter maler du resten med pensler.

Fordele og ulemper ved at bruge rulle og pensel:

 • Det er nemt at “smøre tykt på” og duppe træbeskyttelse ind i revner og på det sarte endetræ.
 • Afdækningen går hurtigt.
 • Arbejdet tager tid og kræver en del af tiden dårlige arbejdsstillinger.
 • Der er ingen besparelse ved andet lag.
 • Det er vanskeligt og tidskrævende at få penslen ind i alle kroge/overlap. 
  Fotos: Lise Mortensen Høy
  Beskyt evt. metalbeslag med malertape.

Dæk beslagene til

De fleste forsøger at pakke metalbeslag ind i afdækningstape, før de maler. Men det er svært at få tapen til at beskytte alle kanter. Prøv i stedet at fugte beslaget med en våd klud, så suger det ikke træbeskyttelsen. Mal rundt om beslaget, du kan evt. komme ind under beslaget, hvis der er plads. Tør med det samme træbeskyttelsen af beslaget med en fugtig klud.

Skal du male igen næste dag

Skal du male igen inden for et par dage, behøver du ikke at vaske pensler og ruller. Læg dem i en plastikpose og tryk luften ud. Så tørrer de ikke. 

Pas på miljøet efter du har malet

Træbeskyttelse må aldrig skylles ud i kloakken. Det gælder også skyllevand, når pensler og sprøjte skylles. 
26. august 2017 Lise Mortensen Høy, 806
Mere om Maling - ude

Sådan plejer du træværk, så du undgår angreb af alger og skimmel

Hvis udendørs træværk ikke behandles efter alle træbeskyttelsens regler, så vil det tørre ud, krympe og slå revner. Samtidig vil alger og skimmel få de bedste vækstvilkår. Læs her, hvordan du bedst holder dit træværk ved lige. 

Hvornår er det bedst at male det udendørs træværk?

Skal du i gang med at male træværket udenfor? Så sørg for at gå i gang på det helt rigtige tidspunkt. På den måde undgår du, at dit arbejde...

Vælg rigtigt værktøj når du træbeskytter

Træbeskyttelse kan males på med pensel, rulles på med rulle eller sprøjtes på med malersprøjte. Det er mest et spørgsmål om temperamentog...

Træbeskyttelse kræver forberedelse

Selvom vi normalt siger, at "nu skal vi ud og male", så er selve malearbejdet ret beset den mindste del af arbejdet. Den største og vigtigste del er forberedelsen: At tjekke træværket, udbedre skader, give svampe- og algemiddel, skrabe, slibe og vaske. Vi har samlet eksperternes bedste tricks til både forberedelse og selve malearbejdet.

Udendørs træværk kræver knofedt og træbeskyttelse

Udendørs træværk bliver konstant påvirket af sol, regn, fugt og temperatursvingninger. Det får træet til at revne, og så er der fri adgang...

Skal plankeværket sprøjtes eller stryge-males?

idényts chefredaktør står overfor et dilemma: skal plankeværket sprøjes eller stryge-males? Læs her om fordele og ulemper ved hver af metode...

Gør dit træværk klar til klimaudfordringerne

Træ er et levende materiale, som kan ødelægges af råd, svamp og – især – fugt. Klimaændringer med mere regn, mere fugt og lange tørkeperioder stiller nye krav til træbeskyttelse.

Mal huset i mørke kulører

Træhuset kan blive sort som kul, lækkert chokoladebrunt eller sobert i grafikgrå. Og et match af nuancer kan løfte helheden. Det gælder om...

Træbeskyttelse med nye og bedre egenskaber

Træbeskyttelser med nye evner. Selvrensende, hurtigtørrende eller olie, der ikke drypper. Producenterne tænker hele tiden nyt. Se fem populæ...

Træbeskyttelse sådan

6 gode tips til træbeskyttelse.

Skift farve på træværket

Træværket skal altid gås efter i løbet af forår eller sommer – og er overfladen slidt, revnet eller udtørret, er det en overvejelse værd,...

Gode råd til træværket

Læs her, hvordan du finder den perfekte farve til dit træværk.

Tjek træets imprægnering

Trykimprægneret træ er grønt. Men ikke alt grønt træ holder.

Rigtig pleje gi'r sundt træ

Nu er det tid til at tjekke, om stakitter, udhæng, gavle og andet træ, der har fået træbeskyttelse, trænger til en ny beskyttende behandling...

Sundt træværk

Grib pensel og træbeskyttelse, så snart hegnet er sat op. Det forlænger træets levetid.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.