Stærkt træ til al slags vejr

Udendørs

Træ bruges udvendigt til mange formål, både på selve huset og facaden, i haven til plankeværk og terrasse og til carporte og udhuse. Det udvendige træværk er udsat for voldsomme og skiftende påvirkninger fra vejr og vind.


Fugt er den værste fjende
Det er vand og fugt, der er træets værste fjende, og er det ikke ordentligt beskyttet, vil det være udsat for angreb af råd og svamp, der kan
ødelægge træet.

Mange vælger trykimprægnering
Trykimprægnering beskytter effektivt både fyrre- og grantræ, og er det, de fleste går efter, når de skal i byggemarkedet efter træ til udendørs brug. Men faktisk findes der alternative behandlinger, som afhængigt af hvor træet skal bruges kan konkurrere med det trykimprægnerede.

Bedre, men også dyrere
Alternativerne har desuden den fordel, at de ikke har den karakteristiske grønne farve, er bedre for miljøet, men også dyrere.

3 alternativer behandlinger til udebrug

Holdbart og naturfarvet
En nyudviklet højtryksteknologi imprægnerer nordisk gran helt ind til kernen uden brug af opløsningsmidler og tungmetaller. Metoden er miljøvenlig og gør, at træet kan bearbejdes, anvendes og bortskaffes som almindeligt træ. Man kan også skære det op, høvle og bore i det, uden at det mister modstandskraft.

Frejlev Træ, tlf. 96 37 87 00Imprægneret med olie
Royal-imprægne ret træ er en luksusudgave. Imprægneringen presses ind i træet under højtryk, så det når helt ind til ker netræet. Siden tilsættes varm olie under vakuum. Det får vandet til at fordampe og giver træet en beskyttende, vandafvisen de overflade. Det nøddebrune træ er lidt dyrere, men har 25 års garanti.

Træbranchens OplysningsrådDet almindelige grønne
I trykimprægneret træ af god kvalitet bliver de yderste lag gennemimprægneret, men den inderste kerne beskyttes ikke. Det trykimprægnere de træ er dog stadig bedst til konstruktioner, hvor træet er i permanent kontakt med jord eller vand. Trykimprægneret træ må ikke brændes og skal afleveres på genbrugsstationen.

Det grønne træ
Det grønne trykimprægnerede træ er meget udbredt. Den dybtgående imprægne ring består af en blanding af svampedræbende midler, der hovedsagelig er baseret på kobber.

Vurder om det er godt
imprægneret
Denne type træ er dog ikke altid af lige god kvalitet. Når et bræt eller en stolpe saves over, kan du som regel se på snittet, hvor langt det grønne er trukket ind og derved vurdere, om stykket er godt imprægneret.

NTRmærket træ
Vil du være sikker på god kvalitet, skal du gå efter NTRmærket træ (Nordisk Træbeskyttelses Råd). Her er du sikker på, at træet og imprægneringen er kontrolleret, og at de anvendte midler er godkendte.

Ikke sundt for miljøet
Selv om den grønne trykimprægnering bekytter træet, er det ikke altid det bedste, du kan vælge. Brugen af tungmetaller belaster miljøet under fremstillingen og kan give problemer i brug. Bl.a. er det godt at sikre sig med handsker og støvmaske, hvis man skal arbejde længe med træet.

På særligt udsatte steder
Til de steder, hvor træet er i konstant kontakt med jord eller fugt, er imprægneret træ det eneste, der dur. På særligt udsatte eller svært tilgængelige steder, som sternbrædder og bærende dele af en træterrasse, bør træet også være imprægneret.

Sørg for at beskytte ordentlig
På steder, hvor træet er nemt tilgængeligt, og i øvrigt har mulighed for at tørre, når det fx har regnet, kan du udmærket bruge almindeligt “råt” træ, bare du sørger for at beskytte det grundigt og med jævne mellemrum. Tilgængelige steder er fx beklædningen på huset, rækværket og terrassen.
9. marts 2007
Mere om Udendørs

Træbeskyttelse - sprøjtemaling eller pensel?

Udendørs Vil du spare tid? Så er sprøjtemaling til træbeskyttelsen en god idé. Metoden egner sig til træbeskyttelse på terrassen, hegn, udhæng, skur og carport - ja, faktisk overalt. Men ofte er den gode, gamle pensel alligevel bedst - og hvornår er egentlig det?

Sådan plejer du træværk, så du undgår angreb af alger og skimmel

Udendørs Hvis udendørs træværk ikke behandles efter alle træbeskyttelsens regler, så vil det tørre ud, krympe og slå revner. Samtidig vil alger og...

Olie eller vand: Vælg den rigtige træbeskyttelse

Udendørs Oliebaseret eller vandbaseret træbeskyttelse - det er spørgsmålet. Det kommer an på flere ting – hvilken forfatning træet er i, og om det...

Din facade trænger til en omgang engang imellem, men det er vigtigt, du sætter dig ordentligt ind i, hvordan du gør.
Denne artikel er sponsoreret

3 trin der giver dig den flotteste facade

Udendørs Det gælder for alle maleprojekter, at forarbejdet er vigtigt for at opnå et flot og holdbart resultat. Vi giver dig 3 nemme trin til at få en smuk facade

Med disse få tips kan dine træhavemøbler komme til at se nye ud.
Denne artikel er sponsoreret

Sådan vedligeholder du dine træhavemøbler

Udendørs Nu er det tid til at give dine træhavemøbler en ordentlig omgang, så de er klar til solsæsonen. Få 3 uundværlige tips, der gør dem så gode...

Udendørs træværk kræver knofedt og træbeskyttelse

Udendørs Udendørs træværk bliver konstant påvirket af sol, regn, fugt og temperatursvingninger. Det får træet til at revne, og så er der fri adgang...

Skal plankeværket sprøjtes eller stryge-males?

Udendørs idényts chefredaktør står overfor et dilemma: skal plankeværket sprøjes eller stryge-males? Læs her om fordele og ulemper ved hver af metoderne. 

Gør dit træværk klar til klimaudfordringerne

Udendørs Træ er et levende materiale, som kan ødelægges af råd, svamp og – især – fugt. Klimaændringer med mere regn, mere fugt og lange tørkeperiode...

Mal huset i mørke kulører

Udendørs Træhuset kan blive sort som kul, lækkert chokoladebrunt eller sobert i grafikgrå. Og et match af nuancer kan løfte helheden. Det gælder om...

Træbeskyttelse med nye og bedre egenskaber

Udendørs Træbeskyttelser med nye evner. Selvrensende, hurtigtørrende eller olie, der ikke drypper. Producenterne tænker hele tiden nyt. Se fem populære træbeskyttelser, og få nogle gode fif.

Træbeskyttelse sådan

Udendørs 6 gode tips til træbeskyttelse.

Skift farve på træværket

Udendørs Træværket skal altid gås efter i løbet af forår eller sommer – og er overfladen slidt, revnet eller udtørret, er det en overvejelse værd,...

Gode råd til træværket

Udendørs Læs her, hvordan du finder den perfekte farve til dit træværk.

Rigtig pleje gi'r sundt træ

Udendørs Nu er det tid til at tjekke, om stakitter, udhæng, gavle og andet træ, der har fået træbeskyttelse, trænger til en ny beskyttende behandling...

Sundt træværk

Udendørs Grib pensel og træbeskyttelse, så snart hegnet er sat op. Det forlænger træets levetid.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.