At male plankeværk med en pensel er en langsommelig proces. Til gengæld er resultatet uovertruffent.
At male plankeværk med en pensel er en langsommelig proces. Til gengæld er resultatet uovertruffent. Foto: istockphoto

Skal plankeværket sprøjtes eller stryge-males?

idényts chefredaktør står overfor et dilemma: skal plankeværket sprøjes eller stryge-males? Læs her om fordele og ulemper ved hver af metoderne. 

Af: A. Aaen, 1. juni 2015

Hegnet skal males

Vi har ventet på dage med tørvejr. Ikke for at nyde havestolenes behagelighed, men fordi der længe har stået "Maling af hegnet" på vores to do-liste. Og mens vi ventede faldt snakken på muligheden for at gribe opgaven lidt anderledes an end tidligere.

Jeg går klart ind for smarte (læs: hurtige) løsninger, mens min mand hælder til devisen: Hvorfor ændre på noget, der virker godt?

Det blev til et kompromis, og nu er vi blevet MEGET klogere, når det gælder, hvordan man hurtigst – og med det bedste resultat – maler sit havehegn eller plankeværk.

Læs også: Gør dit træværk klar til klimaudfordringerne

Den rigtige forberedelse

Kompromiset betød anvendelse af en sprøjtepistol til maleopgaven, hvor vi tidligere har malet med pensel og lange seje strygninger. Selvfølgelig måtte vi først liiige over det med en gang algefjerner. Og så var vi klar:

Det gik nemt med at montere sprøjtepistolen og fylde maling på, og efter et par nervøse "skud", lykkedes det også at ramme hegnet med stor træfsikkerhed.

Hegnet er klart af ældre dato, og skønt vi synes, vi har behandlet det godt, så var der en del mislyde: splinter og afskallet malingsrester. Med en pensel bliver sådanne automatisk fjernet og et par ekstra strøg sørger for, at resultatet bliver ens at se på.

Den geniale løsning

Det magtede sprøjtepistolen - selvfølgelig - ikke. Til gengæld gik det over stok og sten. På bare fem minutter malede vi, hvad der normalt tager 1 time.

Læs også: Mal huset i mørke kulører

Og så var det min mand fandt løsningen: Først et par pust med sprøjtepistolen – og derefter et par stryg med penslen på steder, der kræver særlig pleje. Genialt!

Nu står plankeværket og strutter af velvære i sit nye malings-skrud. Og vi fik et par timer til overs, så havestolene kunne nydes!

1. juni 2015 A. Aaen
Mere om Maling - ude

Træbeskyttelse - sprøjtemaling eller pensel?

Vil du spare tid? Så er sprøjtemaling til træbeskyttelsen en god idé. Metoden egner sig til træbeskyttelse på terrassen, hegn, udhæng, skur og carport - ja, faktisk overalt. Men ofte er den gode, gamle pensel alligevel bedst - og hvornår er egentlig det?

Sådan plejer du træværk, så du undgår angreb af alger og skimmel

Hvis udendørs træværk ikke behandles efter alle træbeskyttelsens regler, så vil det tørre ud, krympe og slå revner. Samtidig vil alger og...

Hvornår er det bedst at male det udendørs træværk?

Skal du i gang med at male træværket udenfor? Så sørg for at gå i gang på det helt rigtige tidspunkt. På den måde undgår du, at dit arbejde...

Vælg rigtigt værktøj når du træbeskytter

Træbeskyttelse kan males på med pensel, rulles på med rulle eller sprøjtes på med malersprøjte. Det er mest et spørgsmål om temperamentog håndelag, hvad du vælger. 

Træbeskyttelse kræver forberedelse

Selvom vi normalt siger, at "nu skal vi ud og male", så er selve malearbejdet ret beset den mindste del af arbejdet. Den største og vigtigst...

Udendørs træværk kræver knofedt og træbeskyttelse

Udendørs træværk bliver konstant påvirket af sol, regn, fugt og temperatursvingninger. Det får træet til at revne, og så er der fri adgang...

Gør dit træværk klar til klimaudfordringerne

Træ er et levende materiale, som kan ødelægges af råd, svamp og – især – fugt. Klimaændringer med mere regn, mere fugt og lange tørkeperioder stiller nye krav til træbeskyttelse.

Mal huset i mørke kulører

Træhuset kan blive sort som kul, lækkert chokoladebrunt eller sobert i grafikgrå. Og et match af nuancer kan løfte helheden. Det gælder om...

Træbeskyttelse med nye og bedre egenskaber

Træbeskyttelser med nye evner. Selvrensende, hurtigtørrende eller olie, der ikke drypper. Producenterne tænker hele tiden nyt. Se fem populæ...

Træbeskyttelse sådan

6 gode tips til træbeskyttelse.

Skift farve på træværket

Træværket skal altid gås efter i løbet af forår eller sommer – og er overfladen slidt, revnet eller udtørret, er det en overvejelse værd,...

Gode råd til træværket

Læs her, hvordan du finder den perfekte farve til dit træværk.

Tjek træets imprægnering

Trykimprægneret træ er grønt. Men ikke alt grønt træ holder.

Rigtig pleje gi'r sundt træ

Nu er det tid til at tjekke, om stakitter, udhæng, gavle og andet træ, der har fået træbeskyttelse, trænger til en ny beskyttende behandling...

Sundt træværk

Grib pensel og træbeskyttelse, så snart hegnet er sat op. Det forlænger træets levetid.