Skal plankeværket sprøjtes eller stryge-males?

Udendørs

idényts chefredaktør står overfor et dilemma: skal plankeværket sprøjes eller stryge-males? Læs her om fordele og ulemper ved hver af metoderne. 

At male plankeværk med en pensel er en langsommelig proces. Til gengæld er resultatet uovertruffent.
At male plankeværk med en pensel er en langsommelig proces. Til gengæld er resultatet uovertruffent. Foto: istockphoto

Hegnet skal males

Vi har ventet på dage med tørvejr. Ikke for at nyde havestolenes behagelighed, men fordi der længe har stået "Maling af hegnet" på vores to do-liste. Og mens vi ventede faldt snakken på muligheden for at gribe opgaven lidt anderledes an end tidligere.

Jeg går klart ind for smarte (læs: hurtige) løsninger, mens min mand hælder til devisen: Hvorfor ændre på noget, der virker godt?

Det blev til et kompromis, og nu er vi blevet MEGET klogere, når det gælder, hvordan man hurtigst – og med det bedste resultat – maler sit havehegn eller plankeværk.

Læs også: Gør dit træværk klar til klimaudfordringerne

Den rigtige forberedelse

Kompromiset betød anvendelse af en sprøjtepistol til maleopgaven, hvor vi tidligere har malet med pensel og lange seje strygninger. Selvfølgelig måtte vi først liiige over det med en gang algefjerner. Og så var vi klar:

Det gik nemt med at montere sprøjtepistolen og fylde maling på, og efter et par nervøse "skud", lykkedes det også at ramme hegnet med stor træfsikkerhed.

Hegnet er klart af ældre dato, og skønt vi synes, vi har behandlet det godt, så var der en del mislyde: splinter og afskallet malingsrester. Med en pensel bliver sådanne automatisk fjernet og et par ekstra strøg sørger for, at resultatet bliver ens at se på.

Den geniale løsning

Det magtede sprøjtepistolen - selvfølgelig - ikke. Til gengæld gik det over stok og sten. På bare fem minutter malede vi, hvad der normalt tager 1 time.

Læs også: Mal huset i mørke kulører

Og så var det min mand fandt løsningen: Først et par pust med sprøjtepistolen – og derefter et par stryg med penslen på steder, der kræver særlig pleje. Genialt!

Nu står plankeværket og strutter af velvære i sit nye malings-skrud. Og vi fik et par timer til overs, så havestolene kunne nydes!

1. juni 2015
Mere om Udendørs

Træbeskyttelse - sprøjtemaling eller pensel?

Udendørs Vil du spare tid? Så er sprøjtemaling til træbeskyttelsen en god idé. Metoden egner sig til træbeskyttelse på terrassen, hegn, udhæng, skur og carport - ja, faktisk overalt. Men ofte er den gode, gamle pensel alligevel bedst - og hvornår er egentlig det?

Sådan plejer du træværk, så du undgår angreb af alger og skimmel

Udendørs Hvis udendørs træværk ikke behandles efter alle træbeskyttelsens regler, så vil det tørre ud, krympe og slå revner. Samtidig vil alger og...

Vælg rigtigt værktøj når du træbeskytter

Udendørs Træbeskyttelse kan males på med pensel, rulles på med rulle eller sprøjtes på med malersprøjte. Det er mest et spørgsmål om temperamentog...

Olie eller vand: Vælg den rigtige træbeskyttelse

Udendørs Oliebaseret eller vandbaseret træbeskyttelse - det er spørgsmålet. Det kommer an på flere ting – hvilken forfatning træet er i, og om det har fået træbeskyttelse før. Forlæng livet på dit udendørs træværk med vores guide til valg af træbeskyttelse. 

Din facade trænger til en omgang engang imellem, men det er vigtigt, du sætter dig ordentligt ind i, hvordan du gør.
Denne artikel er sponsoreret

3 trin der giver dig den flotteste facade

Udendørs Det gælder for alle maleprojekter, at forarbejdet er vigtigt for at opnå et flot og holdbart resultat. Vi giver dig 3 nemme trin til at få...

Med disse få tips kan dine træhavemøbler komme til at se nye ud.
Denne artikel er sponsoreret

Sådan vedligeholder du dine træhavemøbler

Udendørs Nu er det tid til at give dine træhavemøbler en ordentlig omgang, så de er klar til solsæsonen. Få 3 uundværlige tips, der gør dem så gode...

Udendørs træværk kræver knofedt og træbeskyttelse

Udendørs Udendørs træværk bliver konstant påvirket af sol, regn, fugt og temperatursvingninger. Det får træet til at revne, og så er der fri adgang for træets værste fjende: fugt. Algebehandling, slibning og grunding er grundlaget for træbeskyttelse, der holder.

Gør dit træværk klar til klimaudfordringerne

Udendørs Træ er et levende materiale, som kan ødelægges af råd, svamp og – især – fugt. Klimaændringer med mere regn, mere fugt og lange tørkeperiode...

Mal huset i mørke kulører

Udendørs Træhuset kan blive sort som kul, lækkert chokoladebrunt eller sobert i grafikgrå. Og et match af nuancer kan løfte helheden. Det gælder om...

Træbeskyttelse med nye og bedre egenskaber

Udendørs Træbeskyttelser med nye evner. Selvrensende, hurtigtørrende eller olie, der ikke drypper. Producenterne tænker hele tiden nyt. Se fem populære træbeskyttelser, og få nogle gode fif.

Træbeskyttelse sådan

Udendørs 6 gode tips til træbeskyttelse.

Skift farve på træværket

Udendørs Træværket skal altid gås efter i løbet af forår eller sommer – og er overfladen slidt, revnet eller udtørret, er det en overvejelse værd,...

Gode råd til træværket

Udendørs Læs her, hvordan du finder den perfekte farve til dit træværk.

Rigtig pleje gi'r sundt træ

Udendørs Nu er det tid til at tjekke, om stakitter, udhæng, gavle og andet træ, der har fået træbeskyttelse, trænger til en ny beskyttende behandling...

Sundt træværk

Udendørs Grib pensel og træbeskyttelse, så snart hegnet er sat op. Det forlænger træets levetid.