Denne artikel er sponsoreret
Foto: Gori

Sæt flotte farver på dit udendørsliv

Naturen er smuk, men der kan godt sættes ekstra fokus på uderummet med kulørte farver. De tilfører kontrast til huset og de naturlige omgivelser.

Nu kommer de måneder, hvor danskerne søger udenfor. Efter den lange mørke tid skal livet nydes i smukke omgivelser - udenfor.

De senere år er vi blevet mere opmærksomme på vores uderum. Naturen er smuk, men der kan godt sættes ekstra fokus på uderummet med kulørte farver i haven, ved terrassen og på altanen. Flere farver skaber stemning, fordi de tilfører kontrast til huset og de naturlige omgivelser.

”Farver kan bruges på to måder i haven – enten til at fremhæve eller til at skjule,” siger farveekspert Annette Vraa, GORI.

”Hvis man har et skur eller et hegn, ønsker man oftest ikke at det træder tydeligt frem, så her vil det være naturligt at benytte de klassiske træbeskyttelsesfarver, som lægger sig op af naturens røde, brune og grønne farver. Omvendt vil man måske fremhæve en flot bænk, blomsterkasser eller fuglehuse. I de sidste par år blevet moderne at benytte lidt mere kraftige kulører. Det kan eksempelvis være flot at have blå fuglehuse hængende på æbletræet,” siger hun.

Små projekter kræver også holdbar maling

Udendørs farver stiller naturligvis krav til holdbarhed. Snavs, slid, sol og regn nedbryder træet. GORI træbeskyttelse er netop udviklet til de store og små kulørte udendørsprojekter og fås i praktiske spande helt ned i 0,75 L.

Frisk kulør på dit uderum

Der er flere muligheder, end du tror, for at give dit uderum mere kulør. Her er nogle forslag:

De mest oplagte farveprojekter er at male de små træting, der er i haven. Sæt flot kulør på eksempelvis fuglehuset, foderbrættet eller det lille stakit. Her er GORIs træbeskyttelse særlig praktisk, fordi den kan tones lige i den farve man har lyst til, også i helt små størrelser.

Men nye farver i haven skal også bruges med omhu.

”Ønsker man at bruge kraftige farver på selve huset eller hegnet, kan det være en god idé at tjekke lokalplanen inden man går i gang med malearbejdet, da nogle områder har restriktioner for, hvilke farver man må bruge på sit hus,” siger Annette Vraa.

Hun minder om, at farver i haven giver omgivelserne et kulørt pift hele året. Et flot foderbræt lyser også op i vintermånederne, hvor haven ellers står uden farver, blomster og blade.

Idé: Enkelt lounge-område

Du kan gøre meget selv, og har du lyst, kan der godt skrue op for ambitionerne. Hvad med at indrette et lounge område ved at stable nogle paller, male dem i flotte farver og lægge en madras på. Så har du en lækker havesofa.

Eller du kan gå efter den orientalske eller sydlandske stemning: Mal et lille bakkebord og en rumdeler i flotte varme lilla kulører. 

Byg en hyggekrog

Du kan også sagtens blive i de afdæmpede farver. Mange terrasser er omgivet af et læhegn, der skaber en ekstra hyggekrog i haven. Både terrasse og læghegn holdes ofte i en mere neutral farve.

Hvis du maler nogle trækasser, eventuelt med resterne fra den træbeskyttelse, som hegnet har fået, og hænge kasserne op som små hylder eller reoler. Placer en god lænestol ved hegnet – så har man et hyggeligt sted, hvor man kan nyde kaffen omgivet af fx stearinlys og små planter.

Blomsterkasser der lyser op

Dine blomsterkasser i haven og på altanen er et oplagt mål for friske farver.  Blomsterkasser i flotte kulører lyser op og giver farve til haven, også i de perioder hvor planterne ikke blomstrer.

Hvis selve huset har kulørte islæt, for eksempel på skodderne, ser det flot ud, hvis man finder nogle af de samme farver til blomsterkasserne, men i en lysere nuance.

Bryd de sorte flader

Mange helårs- og sommerhuse er i dag malet sort.  De huse vinder meget charme og personlighed, hvis de får lidt farver, som bryder den store sorte overflade, der ellers kan blive lidt ensformig. Giv til eksempel mere farve på de ting, som er placeret på terrassen eller en flot farve til skodderne på huset. 

Udendørsliv med køkken

For nogle havefolk betyder udendørsliv, at maden skal tilberedes i det fri, i et rigtigt udekøkken i haven. Dit udekøkken bliver noget helt særligt, hvis du indretter det, så det føles som et rigtigt køkken, og hvis du tilfører flere farver som skabe hygge og stemning. 

Få endnu mere inspiration til udendørsfarver på Gori.dk

 

 
8. maj 2017
Mere om Udendørs

Træbeskyttelse - sprøjtemaling eller pensel?

Vil du spare tid? Så er sprøjtemaling til træbeskyttelsen en god idé. Metoden egner sig til træbeskyttelse på terrassen, hegn, udhæng, skur og carport - ja, faktisk overalt. Men ofte er den gode, gamle pensel alligevel bedst - og hvornår er egentlig det?

Sådan plejer du træværk, så du undgår angreb af alger og skimmel

Hvis udendørs træværk ikke behandles efter alle træbeskyttelsens regler, så vil det tørre ud, krympe og slå revner. Samtidig vil alger og...

Hvornår er det bedst at male det udendørs træværk?

Skal du i gang med at male træværket udenfor? Så sørg for at gå i gang på det helt rigtige tidspunkt. På den måde undgår du, at dit arbejde...

Vælg rigtigt værktøj når du træbeskytter

Træbeskyttelse kan males på med pensel, rulles på med rulle eller sprøjtes på med malersprøjte. Det er mest et spørgsmål om temperamentog håndelag, hvad du vælger. 

Træbeskyttelse kræver forberedelse

Selvom vi normalt siger, at "nu skal vi ud og male", så er selve malearbejdet ret beset den mindste del af arbejdet. Den største og vigtigst...

Udendørs træværk kræver knofedt og træbeskyttelse

Udendørs træværk bliver konstant påvirket af sol, regn, fugt og temperatursvingninger. Det får træet til at revne, og så er der fri adgang...

Skal plankeværket sprøjtes eller stryge-males?

idényts chefredaktør står overfor et dilemma: skal plankeværket sprøjes eller stryge-males? Læs her om fordele og ulemper ved hver af metoderne. 

Gør dit træværk klar til klimaudfordringerne

Træ er et levende materiale, som kan ødelægges af råd, svamp og – især – fugt. Klimaændringer med mere regn, mere fugt og lange tørkeperiode...

Mal huset i mørke kulører

Træhuset kan blive sort som kul, lækkert chokoladebrunt eller sobert i grafikgrå. Og et match af nuancer kan løfte helheden. Det gælder om...

Træbeskyttelse med nye og bedre egenskaber

Træbeskyttelser med nye evner. Selvrensende, hurtigtørrende eller olie, der ikke drypper. Producenterne tænker hele tiden nyt. Se fem populære træbeskyttelser, og få nogle gode fif.

Træbeskyttelse sådan

6 gode tips til træbeskyttelse.

Skift farve på træværket

Træværket skal altid gås efter i løbet af forår eller sommer – og er overfladen slidt, revnet eller udtørret, er det en overvejelse værd,...

Gode råd til træværket

Læs her, hvordan du finder den perfekte farve til dit træværk.

Rigtig pleje gi'r sundt træ

Nu er det tid til at tjekke, om stakitter, udhæng, gavle og andet træ, der har fået træbeskyttelse, trænger til en ny beskyttende behandling...

Sundt træværk

Grib pensel og træbeskyttelse, så snart hegnet er sat op. Det forlænger træets levetid.