Pas på træet med træbeskyttelse – så holder det i mange år

Det er tid til træbeskyttelse, og alle former for træværk har brug for beskyttelse, både det gamle, det nye, det trykimprægnerede og træterrassen. Hvis træværket er ramt af alger, kan du også gøre noget ved dem. Her får du de bedste tips både til arbejdet og til produkterne.


Bedste tips mod alger

Alger er grønne, fedtede og holder på fugten. Tag kampen op, lige så snart frosten er væk. Algebelægninger har ikke noget at gøre på træoverflader. Det fedtede lag holder på fugten – og er med til at danne grobund for råd i træet.

Skal du i gang med at give træbeskyttelse, skal træet også renses grundigt for alger, før de nye lag males på.

Brug et effektivt algemiddel

Husk, at hele området skal have algemiddel. For selv om der ikke er synlige alger, kan der alligevel være algesporer. Det er heller ikke nok at skrubbe de synlige alger væk, for der vil altid sidde noget tilbage, som ikke kan ses.

Til efteråret, når algerne er i fuld vækst, skal de sprøjtes igen.

Sådan går du frem

  • Du opnår den bedste effekt, når du behandler i lunt vejr, og når algebelægningen er fugtig.
  • Bland algemidlet efter anvisningerne på produktet.
  • Sprøjt hele området. Brug en havesprøjte eller evt. en pensel eller en malerkost.
  • Lad algemidlet virke – gerne et par uger (følg brugsanvisningen). Når algerne er blevet brune eller grå, er de døde, og så kan du skrubbe dem af. Ofte falder de selv af i løbet af et par uger.

Tjek det gamle træværk

Foto: Lise Mortensen Høy
Tjek træet med en skruetrækker.
Foto: Lise Mortensen Høy

Tjek, træet og træbeskyttelsen for slid, råd og revner. Ofte lover træbeskyttelse en holdbarhed på 5, 10 eller 15 år. Alligevel er det en god ide at tjekke det udendørs træ, for at se om al træbeskyttelsen holder – og sidder ordentligt fast. Husk, at kompasretningen betyder meget, fx bliver træbeskyttelsen på en sydgavl meget mere slidt end på nordgavlen.

Vask og slib før træbeskyttelsen kommer på

Hvis træbeskyttelsen ser slidt ud og er begyndt at skalle af, er det tid til at give træet ny træbeskyttelse. Men selve det at male træbeskyttelsen på, er (desværre) tit den mindste del af opgaven. For træet skal tjekkes, vaskes og slibes, før du overhovedet skal finde ruller, pensler og malerbøtter frem.

Sådan går du frem

  • Start med at tjekke træet fx med en skruetrækker. Er træet blødt, er der opstået råd . Træet bør skiftes.
  • Tjek for vandfælder – en dag efter regn. Bliver vandet stående på overfladen, skal det udbedres ved, at vandet ledes væk fra træet. Etabler drypnæser, lav fald på vandrette overflader eller sætte zinkhætte på.
  • Skimmel og belægninger skal behandles med et godkendt middel imod svamp og alger.
  • Når træværket er gennemgået, skal du fjerne løstsiddende maling og nedbrudte træfibre med et skrabejern, sandpapir eller en slibemaskine.
  • Herefter skal området vaskes med trævask.
  • Til sidst, når træet er tørt, slibes overfladen. Det er vigtigt, at du mat-sliber alle områder med gammel træbeskyttelse, så de nye lag kan hæfte.
  • Og så er det tid til ny træbeskyttelse.

Vælg træbeskyttelse, der matcher træets kvalitet

Træbeskyttelse findes med mange forskellige egenskaber og i mange forskellige prislejer. Så det er som udgangspunkt en god ide at købe træbeskyttelse, der matcher det træ, det skal males på. For træbeskyttelse kan kun ’beskytte’ – det kan (desværre) ikke forbedre træet!

Billig eller dyr træbeskyttelse?

Hvis dit gamle hegn synger på sidste vers, så køb noget billig træbeskyttelse, der bliver siddende træets levetid ud. Men har du lige bygget en splinterny carport; er det en god ide at følge alle anvisninger, grunde træet flere gange og bruge en træbeskyttelse med den helt lange holdbarhed – nogle producenter lover, at træbeskyttelsen passer på træet i op til 15 år.

’Teknisk holdbarhed’

Vær opmærksom på, at der, når træbeskyttelsen lover at ’holde’ i 8, 12 eller 15 år, er tale om ’teknisk holdbarhed’ – altså at træbeskyttelsen sidder fast, ikke skaller – og at den holder træet tørt. Se også efter garanti for glans og farveægthed; det er ofte lige så relevant.

Behandling af trykimprægneret træ

Foto: FluggerTryk- og vakuumimprægneret træ er ikke beskyttet mod UV-bestråling og skal derfor beskyttes ret hurtigt inden for en måned. Du kan sagtens male det med det samme. Der kan komme nogle grønlige gennemslag, men det kan kun ses, hvis du maler det lyst. Du kan bruge en spærregrunder, der effektivt spærrer for gennemslag.

Bedste tips til nyt træværk

Ubehandlet træ skal behandles hurtigst muligt – helst før du bygger af det.

Så snart ubehandlet træværk kommer udendørs, bliver det påvirket af sol, fugt og regn; og så starter nedbrydningen af træet. Overfladen bliver grå, træet suger fugt og får smårevner.

Giv straks træet en overfladebehandling

Derfor bør der ikke gå ret lang tid, før dit nye træ får en overfladebehandling. Hvis det er muligt, er det altid en god ide at give råt træ en overfladebehandling, allerede før du bygger af det.

Sådan går du frem

  • Som det allerførste er det vigtigt at vaske det ubehandlede træ med et middel, der slår skimmelsporer ihjel. Selv om træet ser sundt ud, vil der næsten altid være sporer i overfladen fra tiden på savværket og i byggemarkedet.
  • Harpiksudsvedninger og knaster skal skrabes af og området tørres med en klud med husholdningssprit.
  • Endelig skal træet rengøres for almindelig smuds og snavs med et trævaske-middel.
  • Vær opmærksom på, at selv om du lige har købt træet, er det ikke nødvendigvis nyt. Er træet gråt og trist, er det tegn på, at det ikke er nyt. Her kan det være nødvendigt at slibe det grå af træets overflade, til du er inde ved friskt træ.

Transparent eller dækkende træbeskyttelse

Træbeskyttelse kan dække træet eller være gennemsigtigt. Men der er flere forskelle end dem, du kan se. Start med at beslutte om træværket skal have en dækkende farve, eller om du foretrækker at kunne se træets struktur tydeligere.

Transparent træbeskyttelse

Det charmerende ved den transparente træbeskyttelse er netop, at træets struktur og årer kan ses gennem træbeskyttelsen. Transparent træbeskyttelse kan males på stort set alle kvaliteter af træ, fordi det trænger ind i træet og kun danner en meget tynd film. Det kan derfor males på, også selv om der er revner og sprækker, og hvis træets overflade er porøs eller står ru.

Heldækkende træbeskyttelse

Fordelen ved den dækkende træbeskyttelse er, at de mange farvepigmenter virker ligesom en solcreme med faktor – som sikrer en længerevarende beskyttelse mod solens UV-stråler. Desuden skjules mindre reparationer eller misfarvninger af træværket, og så er den dækkende træbeskyttelse ideel, hvis du ønsker at give træværket en ny farve.

Danner beskyttende lag uden på træværket

Heldækkende træbeskyttelse har mere karakter af maling og danner et beskyttende lag uden på træværket. Dermed får det træet til at tørre ud, og det kan krympe, hvis det er af (for) dårlig kvalitet.

Når træet krymper, bliver der revner; hvor vand kan trænge ind bag træbeskyttelsen, og det vil hurtigt udvikle svamp, råd eller afskalning. Helt farveløs behandling frarådes – den beskytter ikke godt nok.

Skift farve

Foto: PinotexNormalt vil et farveskifte kræve, at du bruger heldækkende træbeskyttelse til at dække den gamle farve. Er træværket oprindeligt behandlet med transparent træbeskyttelse, er der derfor grund til at tjekke træets kvalitet – og hvor godt overfladen er forbehandlet, før du investerer i bøtterne med heldækkende træbeskyttelse.

Sådan behandler du træterrassen

Træterrasser skal have olie – og skal behandles flere gange om året. Da en træterrasse er en vandret flade, er den meget udsat for slitage samt vand- og solpåvirkning. Derfor kræver den, at du giver den olie flere gange om året. Brug altid produkter, der er udviklet til træterrasser, og som trænger ned i træet uden at danne film og som samtidig giver beskyttelse mod vand og snavs og virker hæmmende imod skimmel og belægninger.

Giv terrassen en overfladebehandling

Træterrasser skal klargøres og grundes efter samme anvisninger som andre træoverflader. Det er en god ide at give terrassen en overfladebehandling. Hvis du med tiden vil skifte farve fra en mørk træfarve til en lys, fx hvidskuret, kræver det en gulvafhøvlingen.

Tips til træterrassen

Når du maler terrassen, kan et farvet produkt eventuelt blandes 1:1 med farveløs terrasseolie, så træet ikke bliver væsentligt mørkere. Farveløs maling bør ikke bruges som slutbehandling.

Hvis din terrasse er af lærketræ, skal du være særlig opmærksom på skimmel, belægninger og afskalninger – selv på nye terrasser. Her bør du altid behandle med et produkt imod skimmel og alger, før du giver træbeskyttelse.

Vand- eller oliebaseret grunder

Valget mellem vand- og oliebaseret grunder er ofte et spørgsmål om temperament. Som tommelfingerregel skal du vælge vandig grunder, hvis du efterfølgende træbeskytter med en akrylbaseret træbeskyttelse. Hvis du vil træbeskytte med en oliebaseret træbeskyttelse, bør du benytte en oliebaseret grunder. Spørg dig for, hvor du køber din træbeskyttelse.

Giv træværket mindst to gange

Uanset hvilket produkt du vælger, skal træværket have mindst to gange træbeskyttelse for at opnå et godt resultat. Endetræ skal ’duppes’, så det får lov til at suge, indtil det er helt mættet; og særligt udsatte overflader skal altid have et ekstra lag.

Mal ikke i direkte sol, da produktet vil tørre (for) hurtigt og resultatet vil blive stribet eller struktureret. Når du træbeskytter, må træfugtigheden ikke overstige 18 pct.

Mest læste artikler