Gode råd til træværket

Læs her, hvordan du finder den perfekte farve til dit træværk.

Af: Lise Mortensen Høy, 23. maj 2007

 

Start med at vaske alger og begroninger af med svampe- og algefjerner. De fleste midler skal påføres og derefter sidde på i et par dage.
Når træet er gennemtørt, skal løstsiddende træbeskyttelse fjernes; her er værktøjet en hård børste (med let hånd, så den ikke ødelægger træet) og en spartel til flager.
Herefter skal bart træ behandles med grundingsolie – for nogle systemer gælder det, at træ­beskyttelsen også kan benyttes som grunder.
Nu skal store revner og sprækker fyldes med overmalbar fugemasse.
Og så til det sjove; nu skal hele fladen males over, normalt to eller tre gange. Antallet afhænger af din måde at male på, hvordan underlaget er, og hvor god dækkeevne træbeskyttelsen har.

Heldækkende
Kræver, at træet er af god kvalitet, så det ikke kryber og sprækker. Konstruktionen skal være korrekt udført, så der ikke er sprækker og vandfælder. Træværket skal grundigt renses og slibes, og revner kan fyldes ud med overmalbar fugemasse! Aldrig spartling af træ udendørs.

Er ikke egnet til flethegn, ringe træ-kvalitet, ukorrekte konstruktioner og vandrette overflader som fx terrassen.

Transparent
Kan påføres, selv om træets kvalitet ikke er i top – og der fx er lidt revner i konstruktionen. Eller hvis du ønsker at se træets struktur og åretegning. Træet behøver ikke så grundig forbehandling som heldækkende.


Kan påføres på vandrette flader fx terrassebrædderne.
Til gengæld skal du regne med, at træet skal efterbehandles hvert andet eller hvert tredje år.

Dyrup, tlf. 39 57 93 00Sådan dækker farverne:

  • Jordfarver dækker rigtig godt.
  • Lyse farver som fx lysegul dækker mindre godt og kan kræve en ekstra påføring.
  • Hvid: God dækkeevne.
  • Lysegrå: God dækkeevne.
  • Sort: Bedste dækkeevne
  • Svensk rød: Dækker rigtig godt


Der er mange farver, der dækker nok til farveskift
 

Find din farve

Tag hensyn til farverne i naturen omkring huset, farverne på nabohusene, lokale vedtægter osv.

 Bemærk, at farver, der bruges udendørs, virker lysere og "renere". Farveintensiteten øges med størrelsen på det område, der skal males. Farverne kan virke meget stærke på grund af lysets refleksioner. Vælg derfor en mere grålig og lidt mørkere farve, end først tænkt.

Vær opmærksom på dagslys, sollys og skyggevirkninger.

 

For at være endnu mere sikker på farvevalget kan du købe en farvetester. Påfør farvetesteren direkte på huset eller på en plade, som kan flyttes rundt, så du kan vurdere farven forskellige steder.

Flere af de store malingsfirmaer har hjemmesider, hvor du kan uploade et foto af dit hus og "male" det i forskellige farver.

23. maj 2007 Lise Mortensen Høy
Mere om Maling - ude

Træbeskyttelse - sprøjtemaling eller pensel?

Vil du spare tid? Så er sprøjtemaling til træbeskyttelsen en god idé. Metoden egner sig til træbeskyttelse på terrassen, hegn, udhæng, skur og carport - ja, faktisk overalt. Men ofte er den gode, gamle pensel alligevel bedst - og hvornår er egentlig det?

Sådan plejer du træværk, så du undgår angreb af alger og skimmel

Hvis udendørs træværk ikke behandles efter alle træbeskyttelsens regler, så vil det tørre ud, krympe og slå revner. Samtidig vil alger og...

Hvornår er det bedst at male det udendørs træværk?

Skal du i gang med at male træværket udenfor? Så sørg for at gå i gang på det helt rigtige tidspunkt. På den måde undgår du, at dit arbejde...

Vælg rigtigt værktøj når du træbeskytter

Træbeskyttelse kan males på med pensel, rulles på med rulle eller sprøjtes på med malersprøjte. Det er mest et spørgsmål om temperamentog håndelag, hvad du vælger. 

Træbeskyttelse kræver forberedelse

Selvom vi normalt siger, at "nu skal vi ud og male", så er selve malearbejdet ret beset den mindste del af arbejdet. Den største og vigtigst...

Udendørs træværk kræver knofedt og træbeskyttelse

Udendørs træværk bliver konstant påvirket af sol, regn, fugt og temperatursvingninger. Det får træet til at revne, og så er der fri adgang...

Skal plankeværket sprøjtes eller stryge-males?

idényts chefredaktør står overfor et dilemma: skal plankeværket sprøjes eller stryge-males? Læs her om fordele og ulemper ved hver af metoderne. 

Gør dit træværk klar til klimaudfordringerne

Træ er et levende materiale, som kan ødelægges af råd, svamp og – især – fugt. Klimaændringer med mere regn, mere fugt og lange tørkeperiode...

Mal huset i mørke kulører

Træhuset kan blive sort som kul, lækkert chokoladebrunt eller sobert i grafikgrå. Og et match af nuancer kan løfte helheden. Det gælder om...

Træbeskyttelse med nye og bedre egenskaber

Træbeskyttelser med nye evner. Selvrensende, hurtigtørrende eller olie, der ikke drypper. Producenterne tænker hele tiden nyt. Se fem populære træbeskyttelser, og få nogle gode fif.

Træbeskyttelse sådan

6 gode tips til træbeskyttelse.

Skift farve på træværket

Træværket skal altid gås efter i løbet af forår eller sommer – og er overfladen slidt, revnet eller udtørret, er det en overvejelse værd,...

Tjek træets imprægnering

Trykimprægneret træ er grønt. Men ikke alt grønt træ holder.

Rigtig pleje gi'r sundt træ

Nu er det tid til at tjekke, om stakitter, udhæng, gavle og andet træ, der har fået træbeskyttelse, trænger til en ny beskyttende behandling...

Sundt træværk

Grib pensel og træbeskyttelse, så snart hegnet er sat op. Det forlænger træets levetid.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.