7 tricks til at gøre udendørsmalingen smartere og lettere

Træværket har brug for en kærlig hånd. I hvert fald hvis det skal leve længe og flot. Men heldigvis findes der gode tricks, der letter arbejdet. Vi har samlet dem her, så dit udeliv kan blive lidt lettere.

Af: , 12. september 2014

Husk den vigtige klargøring

Først skal træværket gøres klar til maling – og det er her, de fleste viger udenom. Rigtig ærgerligt for dårligt forarbejde nedsætter kvaliteten af arbejdet, uanset hvor dygtig en maler du er. En gammel blød børste, sandpapir, sæbevand og grundrens er værktøjer til forarbejdet, og vil du være ekstra sikker på lang levetid skal træet også have en grundolie – specielt hvis du under klargøring er "kommet ned til" friskt, bart træ.

Rigtig afdækning – brug evt. afdækningsfilt

Den korrekte afdækning hører også til den perfekte forberedelse. Overvej, om du skal skrue hængsler, postkasser, husnumre eller andet af, så malearbejdet glider nemmere. Har du ikke en bunke gamle aviser til afdækning, kan vi anbefale indkøb af afdækningsfilt til formålet. Det er nemt at flytte på, lægger sig gerne i alle hulrum og folder og kan bruges igen og igen.

Brug penge på ordentligt værktøj

Også valg af pensel til den opgave, du skal løse, er afgørende. Ofte har supermarkedet et tilbud på tre pensler til en billig penge, men det kan sjældent betale sig at lade sig lokke. I sidste ende er prisforskellen måske en flad tier fra den billigste til en pensel i fornuftig kvalitet. De penge er sparet på den dårlige måde.

Penslen skal passe til malingen

Du skal vælge pensel efter den type af maling, du vil anvende. Penslens fibre skal  passe til malingen. Har du valgt oliemaling, er en pensel fremstillet af svinebørster det rigtige  valg, hvorimod en pensel af syntetiske fibre – som ofte er noget billigere – egner sig til vand-baseret maling.

Beskyt hænderne med handsker eller creme

Også dine hænder skal du være opmærksom på. I dag kan du købe tætsiddende havehandsker til en billig penge, der er behagelige at bære under arbejdet. Er du ikke til handsker, kan du nøjes med at smøre hænderne ind i en fed creme. Så er maling nemmere at fjerne efterfølgende. Og sæt så en kande saft eller vand i køleskabet, så du kan slukke tørsten undervejs.

Så længe temperaturen holder sig mellem 10 og 15° – er det forsvarligt at male ude. 

Olie eller vand, maling eller træbeskyttelse

Hvilken maling, eller træbeskyttelse, du skal  vælge, afhænger af, hvad du skal male. Her giver vi dig nogle tommelfingerregler, men spørg i farvehandlen, før du køber ind.  

  • Ved du ikke, hvilken maling objektet har fået, før du nu skal vedligeholde, bør du vælge vand.
  • Vandbaseret maling er godt, hvis dine vinduer er af nyere dato. 
  • Et plankeværk, som tidligere er malet med terpentinholdig maling, skal have samme maling eller renses helt ned, hvis du vil skifte malingstype. 

Smart til vinduerne

Foto: Malerullen er populær inden døre, men også udendørs kan den være et godt bekendtskab – specielt til større vandrette flader og vinduer.

Det er nok en smagssag, om man er fortaler for malerullen, du må prøve dig frem. Handler det om præcisionsarbejde på kanter og sider af fx gerigter og karme, er den fikse lille rulle fra Spekter netop kommet på markedet. Minirullen koster ca. 50 kr. for en pakke med to. Glattrimmeren koster ca. 75 kr.

 

 

12. september 2014
Mere om Maling - ude

Træbeskyttelse - sprøjtemaling eller pensel?

Vil du spare tid? Så er sprøjtemaling til træbeskyttelsen en god idé. Metoden egner sig til træbeskyttelse på terrassen, hegn, udhæng, skur og carport - ja, faktisk overalt. Men ofte er den gode, gamle pensel alligevel bedst - og hvornår er egentlig det?

Sådan plejer du træværk, så du undgår angreb af alger og skimmel

Hvis udendørs træværk ikke behandles efter alle træbeskyttelsens regler, så vil det tørre ud, krympe og slå revner. Samtidig vil alger og...

Hvornår er det bedst at male det udendørs træværk?

Skal du i gang med at male træværket udenfor? Så sørg for at gå i gang på det helt rigtige tidspunkt. På den måde undgår du, at dit arbejde...

Vælg rigtigt værktøj når du træbeskytter

Træbeskyttelse kan males på med pensel, rulles på med rulle eller sprøjtes på med malersprøjte. Det er mest et spørgsmål om temperamentog håndelag, hvad du vælger. 

Træbeskyttelse kræver forberedelse

Selvom vi normalt siger, at "nu skal vi ud og male", så er selve malearbejdet ret beset den mindste del af arbejdet. Den største og vigtigst...

Udendørs træværk kræver knofedt og træbeskyttelse

Udendørs træværk bliver konstant påvirket af sol, regn, fugt og temperatursvingninger. Det får træet til at revne, og så er der fri adgang...

Skal plankeværket sprøjtes eller stryge-males?

idényts chefredaktør står overfor et dilemma: skal plankeværket sprøjes eller stryge-males? Læs her om fordele og ulemper ved hver af metoderne. 

Gør dit træværk klar til klimaudfordringerne

Træ er et levende materiale, som kan ødelægges af råd, svamp og – især – fugt. Klimaændringer med mere regn, mere fugt og lange tørkeperiode...

Mal huset i mørke kulører

Træhuset kan blive sort som kul, lækkert chokoladebrunt eller sobert i grafikgrå. Og et match af nuancer kan løfte helheden. Det gælder om...

Træbeskyttelse med nye og bedre egenskaber

Træbeskyttelser med nye evner. Selvrensende, hurtigtørrende eller olie, der ikke drypper. Producenterne tænker hele tiden nyt. Se fem populære træbeskyttelser, og få nogle gode fif.

Træbeskyttelse sådan

6 gode tips til træbeskyttelse.

Skift farve på træværket

Træværket skal altid gås efter i løbet af forår eller sommer – og er overfladen slidt, revnet eller udtørret, er det en overvejelse værd,...

Gode råd til træværket

Læs her, hvordan du finder den perfekte farve til dit træværk.

Rigtig pleje gi'r sundt træ

Nu er det tid til at tjekke, om stakitter, udhæng, gavle og andet træ, der har fået træbeskyttelse, trænger til en ny beskyttende behandling...

Sundt træværk

Grib pensel og træbeskyttelse, så snart hegnet er sat op. Det forlænger træets levetid.