Sprøjtemaling kræver rigtig god afdækning og en vindstille dag. De bittesmå forstøvede partikler kan  bæres langt af vinden. Flyt bilen (også naboens)!
Sprøjtemaling kræver rigtig god afdækning og en vindstille dag. De bittesmå forstøvede partikler kan bæres langt af vinden. Flyt bilen (også naboens)! Foto: GORI

Det rette værktøj når du skal give træbeskyttelse

Når du giver træbeskyttelse, skal du så bruge pensel, rulle eller malersprøjte? Det kommer an på det område, du skal give træbeskyttelse – fx om det er stort eller lille, og du skal vurdere, om forberedelsen og oprydningen efter brug af malersprøjten kan betale sig. Få gode råd fra en fagmand.

 

Ordentligt værktøj og rigtig arbejdsmetode

Malerarbejde kræver for det første lidt knofedt og lidt håndelag. For det andet kræver det noget ordentligt værktøj og den rigtige arbejdsmetode. Vi har spurgt Lilian Bech, der er afdelingschef i faglig teknisk afdeling hos Danske Malermestre, om hendes bedste råd om værktøj og metode – når villaejerne går i gang med årets træbeskyttelse.

Vurdér det område, der skal behandles

– Det er klart, at du må starte med at bedømme det område, du vil give træbeskyttelse. Hvis det blot er et lille hegn, et mindre skur eller lignende, er det i de fleste tilfælde det nemmeste og hurtigste at rulle og pensle træbeskyttelsen på.

Det kræver det at sprøjtemale

Hvis du derimod skal i gang med en stor husfacade, en konstruktion med mange kanter – fx hegn, hvor brædderne sidder forskudt på stolperne, vil en malersprøjte i de fleste tilfælde være den hurtigste løsning, siger Lilian Bech.

Som udgangspunkt skal forberedelsen og oprydningen kunne betale sig. Der skal dækkes grundigt af i mindst en meters afstand. Bagefter skal afdækningen fjernes og køres på genbrugspladsen. Sprøjtepistolen skal renses grundigt – og vaskevandet skal behandles som maleraffald.

Prøv på et stykke pap først

– Vær opmærksom på, at der findes højtryks- og lavtryks- sprøjteanlæg. Jeg vil anbefale at anvende et lavtryksanlæg, som laver et minimum af sprøjtestøv i modsætning til højtryk. Da træbeskyttelsesmiddel findes i et væld af viskositeter (tyk/tynd), anbefaler jeg, at du prøvesprøjter på et stykke pap eller lignende for at finde ud af, om der skal tyndes yderligere for at få træbeskyttelsen ud af pistolen, forklarer Lilian Bech.

Vandfortyndbare emulsionsprodukter

– Anvend vandfortyndbare emulsionsprodukter, for selv om de kan fortyndes med vand, indeholder de helt op til 60 pct. olie. Olien er emulgeret (deraf navnet), så den kan fortyndes med vand, og værktøjet renses med vand evt. tilsat lidt sæbe.

Stryg efter med
pensel

Foto: Maja Høy
Penslen fordeler træbeskyttelsen godt og sørger for, at det kommer ind i eventuelle sprækker.
Foto: Maja Høy

– Men husk, både når du maler med rulle og med malersprøjte udendørs, skal du altid stryge efter med en god pensel, lyder rådet fra Lilian Bech:

– Rullen og sprøjten fordeler malingen, og derefter er det superhurtigt at gå efter med penslen. Det fordeler træbeskyttelsen bedre, tager eventuelle løbere, lægger fibrene ned – og arbejder træbeskyttelsen dybere ind i træet, så vedhæftningen bliver bedre.

Sikkerhed

Du må kun benytte vandopløselig træbeskyttelse til sprøjtepistolen. Husk at dække dig godt til, så du ikke får maling på hænder og i ansigt. Brug en støvmaske, så du ikke indånder partikler af maling fra luften. Følg i øvrigt sikkerhedsforskrifterne for produktet.

Sådan renser du sprøjtepistolen

Sprøjten køres igennem med vand/sæbe, indtil der ikke kommer mere farvestof gennem pistolen. Skru derefter dysen af, og læg den ned i koppen, som fyldes halvt med vand, så er den klar til brug igen, næste gang der skal træbeskyttes.

Afdækning og vaskevand køres på containerpladsen og håndteres her efter forskrifterne.

17. maj 2013
Mere om Udendørs

Træbeskyttelse - sprøjtemaling eller pensel?

Vil du spare tid? Så er sprøjtemaling til træbeskyttelsen en god idé. Metoden egner sig til træbeskyttelse på terrassen, hegn, udhæng, skur og carport - ja, faktisk overalt. Men ofte er den gode, gamle pensel alligevel bedst - og hvornår er egentlig det?

Sådan plejer du træværk, så du undgår angreb af alger og skimmel

Hvis udendørs træværk ikke behandles efter alle træbeskyttelsens regler, så vil det tørre ud, krympe og slå revner. Samtidig vil alger og...

Hvornår er det bedst at male det udendørs træværk?

Skal du i gang med at male træværket udenfor? Så sørg for at gå i gang på det helt rigtige tidspunkt. På den måde undgår du, at dit arbejde...

Vælg rigtigt værktøj når du træbeskytter

Træbeskyttelse kan males på med pensel, rulles på med rulle eller sprøjtes på med malersprøjte. Det er mest et spørgsmål om temperamentog håndelag, hvad du vælger. 

Træbeskyttelse kræver forberedelse

Selvom vi normalt siger, at "nu skal vi ud og male", så er selve malearbejdet ret beset den mindste del af arbejdet. Den største og vigtigst...

Udendørs træværk kræver knofedt og træbeskyttelse

Udendørs træværk bliver konstant påvirket af sol, regn, fugt og temperatursvingninger. Det får træet til at revne, og så er der fri adgang...

Skal plankeværket sprøjtes eller stryge-males?

idényts chefredaktør står overfor et dilemma: skal plankeværket sprøjes eller stryge-males? Læs her om fordele og ulemper ved hver af metoderne. 

Gør dit træværk klar til klimaudfordringerne

Træ er et levende materiale, som kan ødelægges af råd, svamp og – især – fugt. Klimaændringer med mere regn, mere fugt og lange tørkeperiode...

Mal huset i mørke kulører

Træhuset kan blive sort som kul, lækkert chokoladebrunt eller sobert i grafikgrå. Og et match af nuancer kan løfte helheden. Det gælder om...

Træbeskyttelse med nye og bedre egenskaber

Træbeskyttelser med nye evner. Selvrensende, hurtigtørrende eller olie, der ikke drypper. Producenterne tænker hele tiden nyt. Se fem populære træbeskyttelser, og få nogle gode fif.

Træbeskyttelse sådan

6 gode tips til træbeskyttelse.

Skift farve på træværket

Træværket skal altid gås efter i løbet af forår eller sommer – og er overfladen slidt, revnet eller udtørret, er det en overvejelse værd,...

Gode råd til træværket

Læs her, hvordan du finder den perfekte farve til dit træværk.

Rigtig pleje gi'r sundt træ

Nu er det tid til at tjekke, om stakitter, udhæng, gavle og andet træ, der har fået træbeskyttelse, trænger til en ny beskyttende behandling...

Sundt træværk

Grib pensel og træbeskyttelse, så snart hegnet er sat op. Det forlænger træets levetid.