Det rette værktøj når du skal give træbeskyttelse

Når du giver træbeskyttelse, skal du så bruge pensel, rulle eller malersprøjte? Det kommer an på det område, du skal give træbeskyttelse – fx om det er stort eller lille, og du skal vurdere, om forberedelsen og oprydningen efter brug af malersprøjten kan betale sig. Få gode råd fra en fagmand.


Ordentligt værktøj og rigtig arbejdsmetode

Malerarbejde kræver for det første lidt knofedt og lidt håndelag. For det andet kræver det noget ordentligt værktøj og den rigtige arbejdsmetode. Vi har spurgt Lilian Bech, der er afdelingschef i faglig teknisk afdeling hos Danske Malermestre, om hendes bedste råd om værktøj og metode – når villaejerne går i gang med årets træbeskyttelse.

Vurdér det område, der skal behandles

– Det er klart, at du må starte med at bedømme det område, du vil give træbeskyttelse. Hvis det blot er et lille hegn, et mindre skur eller lignende, er det i de fleste tilfælde det nemmeste og hurtigste at rulle og pensle træbeskyttelsen på.

Det kræver det at sprøjtemale

Hvis du derimod skal i gang med en stor husfacade, en konstruktion med mange kanter – fx hegn, hvor brædderne sidder forskudt på stolperne, vil en malersprøjte i de fleste tilfælde være den hurtigste løsning, siger Lilian Bech.

Som udgangspunkt skal forberedelsen og oprydningen kunne betale sig. Der skal dækkes grundigt af i mindst en meters afstand. Bagefter skal afdækningen fjernes og køres på genbrugspladsen. Sprøjtepistolen skal renses grundigt – og vaskevandet skal behandles som maleraffald.

Prøv på et stykke pap først

– Vær opmærksom på, at der findes højtryks- og lavtryks- sprøjteanlæg. Jeg vil anbefale at anvende et lavtryksanlæg, som laver et minimum af sprøjtestøv i modsætning til højtryk. Da træbeskyttelsesmiddel findes i et væld af viskositeter (tyk/tynd), anbefaler jeg, at du prøvesprøjter på et stykke pap eller lignende for at finde ud af, om der skal tyndes yderligere for at få træbeskyttelsen ud af pistolen, forklarer Lilian Bech.

Vandfortyndbare emulsionsprodukter

– Anvend vandfortyndbare emulsionsprodukter, for selv om de kan fortyndes med vand, indeholder de helt op til 60 pct. olie. Olien er emulgeret (deraf navnet), så den kan fortyndes med vand, og værktøjet renses med vand evt. tilsat lidt sæbe.

Stryg efter med
pensel

Foto: Maja Høy
Penslen fordeler træbeskyttelsen godt og sørger for, at det kommer ind i eventuelle sprækker.
Foto: Maja Høy

– Men husk, både når du maler med rulle og med malersprøjte udendørs, skal du altid stryge efter med en god pensel, lyder rådet fra Lilian Bech:

– Rullen og sprøjten fordeler malingen, og derefter er det superhurtigt at gå efter med penslen. Det fordeler træbeskyttelsen bedre, tager eventuelle løbere, lægger fibrene ned – og arbejder træbeskyttelsen dybere ind i træet, så vedhæftningen bliver bedre.

Sikkerhed

Du må kun benytte vandopløselig træbeskyttelse til sprøjtepistolen. Husk at dække dig godt til, så du ikke får maling på hænder og i ansigt. Brug en støvmaske, så du ikke indånder partikler af maling fra luften. Følg i øvrigt sikkerhedsforskrifterne for produktet.

Sådan renser du sprøjtepistolen

Sprøjten køres igennem med vand/sæbe, indtil der ikke kommer mere farvestof gennem pistolen. Skru derefter dysen af, og læg den ned i koppen, som fyldes halvt med vand, så er den klar til brug igen, næste gang der skal træbeskyttes.

Afdækning og vaskevand køres på containerpladsen og håndteres her efter forskrifterne.

Mest læste artikler