Denne artikel er sponsoreret

3 trin til at give dit træværk lang holdbarhed

Du skal huske at rengøre, grunde og oliere dit træværk for at give træværket de bedste betingelser for et holdbart resultat. Derfor får du her den fuldendte guide til træbeskyttelse med gode råd og anvisninger til forskellige trætyper. 

Vores carporte, hegn, huse m.v., som er lavet af træ, står ude i vind og vejr, og derfor er det vigtigt at passe godt på det. Det gør du ved fra starten af, at give træet en god behandling med træbeskyttelse. Så kan træet holde i mange år.

Inden du begynder at træbeskytte, er det vigtigt, at underlaget er i orden. Hvis du sørger for at forbehandle ordentligt, får du det lange holdbare resultat, som ønskes.

1) Klargøring

Nyt træværk

Nyt ubehandlet træværk bør ikke stå for længe uden behandling. Den naturlige nedbrydning af træet starter nemlig allerede den første dag, træet er udendørs.

Selv om du lige har købt træet, er det ikke nødvendigvis nyt. Træet kan have stået længe hos trælasten. Gråt og trist træ med løse fibre er tegn på, at træet ikke er nyt. Er dette tilfældet, kan det være nødvendigt at behandle træet på samme måde, som man behandler tidligere behandlet træ. Nyt træ kan være inficeret af skimmelsporer, som ikke kan ses med det blotte øje. Derfor kan du med fordel bruge GORI Fjern Belægninger til at forebygge eller hæmme skimmelangreb, der endnu ikke er synlige.

Tidligere behandlet træværk

Hvis træbeskyttelsen ser slidt ud og er begyndt at skalle af, så er det tid til at give træet ny træbeskyttelse.

Råddent træ skal udskiftes, vandfælder skal udbedres ved, at vand ledes væk fra træet. Skimmel og belægninger skal behandles med GORI Fjern Belægninger eller GORI Fjern Belægninger Extra.

Når træværket er gennemgået, og eventuelle fejl og mangler er udbedret, skal du fjerne løstsiddende maling/træbeskyttelse og nedbrudte træfibre med et skrabejern, sandpapir eller en slibemaskine.

Snavs og afsmittende lag rengøres med GORI Trævask. Når træet er tørt, slibes overfladen. Nu har du givet dit træværk de bedste betingelser for, at træbeskyttelsen kan binde på overfladen.

2) Grunding

Træet er klar til at blive grundet, når det er helt rent, tørt, fast og ikke smitter af. Grunderen trænger ind i træet og giver en effektiv beskyttelse mod råd og svamp samtidig med, at den giver en god vedhæftning for den efterfølgende slutbehandling.

Grundet træværk bør ikke stå længere end 14 dage før det slutbehandles.

Eksotiske træsorter er naturligt beskyttet mod råd og svamp og skal derfor ikke grundes.

Valget mellem vand- og oliebaseret grunder er ofte et spørgsmål om temperament. Som tommelfingerregel anbefaler vi, at du vælger en vandig grunder, hvis du efterfølgende træbeskytter med en acrylbaseret træbeskyttelse og en oliebaseret grunder, hvis du træbeskytter med en oliebaseret træbeskyttelse.

Nyt træværk

Nyt, ubehandlet træ skal altid grundes inden eller umiddelbart efter opsætning. Tryk- eller vakuumimprægneret træ behøver ikke grunding mod råd og svamp, medmindre træet har stået ubeskyttet i mere end seks måneder.

Tidligere behandlet træværk

Tidligere behandlede træoverflader skal kun grundes på områder, hvor træbeskyttelsen er helt slidt væk og træet fremstår bart. Når træværket er gennemgået og eventuelle fejl og mangler er udbedret, skal du fjerne løstsiddende maling/træbeskyttelse og grunde de bare områder.

Valg af træbeskyttelse

GORI har et bredt udvalg af træbeskyttelse. Hvert produkt har sine helt specielle egenskaber. På GORI.dk kan du se udvalget af heldækkende og transparente produkter og se, hvad de egner sig bedst til.

3) Sådan træbeskytter du

Lagtykkelse

Uanset hvilket produkt du vælger, skal træværket have mindst to gange træbeskyttelse for at opnå en god lagtykkelse. Endetræ og særligt udsatte overflader skal altid have et ekstra lag. Lagtykkelsen har betydning for, hvor godt træet er beskyttet, og hvor flot resultat bliver. Se her, præcis hvordan du træbeskytter bedst.

Sol

Mal ikke i direkte sol, da produktet vil tørre for hurtigt og resultatet vil blive stribet eller struktureret.

Rulle eller pensel

Transparent træbeskyttelse skal som hovedregel påføres med pensel for at få et ensartet resultat. Ved dækkende træbeskyttelse er der flere muligheder, som dog afhænger af det aktuelle projekt. På ru træværk kan både rulle og pensel anvendes. På glat træværk anbefales pensel eller kortluvet rulle.

Maksimal holdbarhed

Optimal holdbarhed opnås ved korrekt behandling og er afhængig af konstruktion, underlagets beskaffenhed og vejrpåvirkninger. Påføringsmængde skal være som angivet under rækkeevne. Jævnlig rengøring og vedligeholdelse af behandlede overflader er en forudsætning for optimal holdbarhed.

7. april 2016
Mere om Udendørs

Træbeskyttelse - sprøjtemaling eller pensel?

Vil du spare tid? Så er sprøjtemaling til træbeskyttelsen en god idé. Metoden egner sig til træbeskyttelse på terrassen, hegn, udhæng, skur og carport - ja, faktisk overalt. Men ofte er den gode, gamle pensel alligevel bedst - og hvornår er egentlig det?

Sådan plejer du træværk, så du undgår angreb af alger og skimmel

Hvis udendørs træværk ikke behandles efter alle træbeskyttelsens regler, så vil det tørre ud, krympe og slå revner. Samtidig vil alger og...

Hvornår er det bedst at male det udendørs træværk?

Skal du i gang med at male træværket udenfor? Så sørg for at gå i gang på det helt rigtige tidspunkt. På den måde undgår du, at dit arbejde...

Vælg rigtigt værktøj når du træbeskytter

Træbeskyttelse kan males på med pensel, rulles på med rulle eller sprøjtes på med malersprøjte. Det er mest et spørgsmål om temperamentog håndelag, hvad du vælger. 

Træbeskyttelse kræver forberedelse

Selvom vi normalt siger, at "nu skal vi ud og male", så er selve malearbejdet ret beset den mindste del af arbejdet. Den største og vigtigst...

Udendørs træværk kræver knofedt og træbeskyttelse

Udendørs træværk bliver konstant påvirket af sol, regn, fugt og temperatursvingninger. Det får træet til at revne, og så er der fri adgang...

Skal plankeværket sprøjtes eller stryge-males?

idényts chefredaktør står overfor et dilemma: skal plankeværket sprøjes eller stryge-males? Læs her om fordele og ulemper ved hver af metoderne. 

Gør dit træværk klar til klimaudfordringerne

Træ er et levende materiale, som kan ødelægges af råd, svamp og – især – fugt. Klimaændringer med mere regn, mere fugt og lange tørkeperiode...

Mal huset i mørke kulører

Træhuset kan blive sort som kul, lækkert chokoladebrunt eller sobert i grafikgrå. Og et match af nuancer kan løfte helheden. Det gælder om...

Træbeskyttelse med nye og bedre egenskaber

Træbeskyttelser med nye evner. Selvrensende, hurtigtørrende eller olie, der ikke drypper. Producenterne tænker hele tiden nyt. Se fem populære træbeskyttelser, og få nogle gode fif.

Træbeskyttelse sådan

6 gode tips til træbeskyttelse.

Skift farve på træværket

Træværket skal altid gås efter i løbet af forår eller sommer – og er overfladen slidt, revnet eller udtørret, er det en overvejelse værd,...

Gode råd til træværket

Læs her, hvordan du finder den perfekte farve til dit træværk.

Rigtig pleje gi'r sundt træ

Nu er det tid til at tjekke, om stakitter, udhæng, gavle og andet træ, der har fået træbeskyttelse, trænger til en ny beskyttende behandling...

Sundt træværk

Grib pensel og træbeskyttelse, så snart hegnet er sat op. Det forlænger træets levetid.