Her er malermesterens bode tips og tricks.
Her er malermesterens bode tips og tricks. Foto: iStock

Male loft - tips fra professionelle til maling af loft

Når du skal male loft, er det vigtigt, at du har styr på teknikken og har udstyret I orden. Her er gode tips og tricks fra en malermester. 

Af: Sesselja Bigseth, 20. februar 2017

Sådan maler du loftet

At male et loft, kan være et anstrengende job, men med den rette teknik og med det rette udstyr er du allerede godt på vej. Den norske malermester Idar Sypriansen deler her ud af sine bedste tips og tricks.

Maling af loft i hvidt med rulle.

Forberedelser

Som med alle andre malerprojekter indendørs, begynder man med at tage sig af det, der ikke skal males.

- Når du skal male et loft, skal du starte med at tildække alle møbler med plastik. Når du maler loft, skal du også dække hele gulvet med plastik, ikke kun langs kanterne, siger Idar Sypriansen.

Når møbler og gulv er dækket med plastik, har du et godt fundament for at begynde malerarbejdet.

Malermester ruller loft over med hvid maling.

- "Når det kommer til at male loft, gælder de samme regler, som når man skal male vægge: se om der er revner eller huller i loftet, der skal lappes, inden du maler. Det er også smart at tænke over om der er nogle strømudtag til lamper, der skal flyttes."

Start med kanterne

Når du skal til at male loftet, er det vigtigt, at du starter med at male som du ville have gjort, hvis du skulle male vægge – start med kanterne. Husk at male listerne i samme farve som loftet.

Kanterne males med en vinkelpensel, som er godt mættet med maling.

-" Første gang du dypper din pensel i malingen, er det et godt råd at dubbe penslen i siden af malerspanden, så penslen bliver godt mættet med maling. Når penslen er godt mættet, kan du påbegynde malerarbejdet," fortæller Idar Sypriansen.

Efter kanterne er malet, kan du begynde på loftsfladen. Her er det specielt vigtigt at have udstyret i orden, især hvis du ikke vil ende op med et plettet og ujævnt resultat. 

- "Jo mere du går op i udstyret, jo bedre bliver dit slutresultat. En malerrulle til loft skal have en mindre børste end en malerulle til væg. Mindre børster giver nemlig mindre struktur – og glem ikke, godt med maling. En god mængde maling er lige så vigtig når du maler loft, som når du maler vægge, siger Idar Sypriansen. 

Maling med rulle på loft.

Den rette teknik: rul jævnt og mod rummets lysindfald    

Der findes faktisk en helt separat og særlig teknik til, hvordan du korrekt maler loft: rul jævnt og rul mod rummets lysindfald.

- "Når du maler loft skal du rulle din malerrulle mod lyset. Det vil sige, at du skal rulle mod eksempelvis et vindue. Når du maler loftet skal du male hele loftet på én gang. Hvis du holder pause midt i dit arbejde, risikerer du et ujævnt resultat," siger Idar Sypriansen. 

Når du har malet loftet første gang, skal du vente til det er helt tørt. Herefter er det tid til omgang nummer to. Loftet har brug for flere lag, ligesom vægge har. 

- "Den fejl mange begår når de maler loft er, at de bruger for lidt maling, hvilket ofte fører til et misfarvet loft. Derfor er det vigtigt at du har fokus på, at dit udstyr er i orden, at du maler korrekt, at du bruger nok maling og at du maler hele loftet minimum to gange", slutter Idar Sypriansen.

Udstyr du skal bruge når du skal male loft:

  • Malerrulle
  • Forlænger skæft
  • Spartelmasse
  • Skraber
  • Loftsmaling
  • Pap / plastik
  • Malertape
  • Stige
20. februar 2017 Sesselja Bigseth
Mere om Maling - inde

Gulvmaling: Er det muligt at male gulve af vinyl og linoleum?

Og hvordan når du frem til det bedste resultat? Få vores tips her.

Maling af laminat - kan det lade sig gøre?

En læser har et ældre køkken med låger af plastlaminat og vil gerne give den en ny farve. Vores ekspert svarer på, om det kan lade sig...

Fjern gammel maling

Rigtig vedligehold af dit træværk på kommoden, vinduet, lågen, dørkarmen, hegnet eller lignende forlænger levetiden, og når du griber opgave...

Giv dine møbler nyt liv

Brug malerester til at male din møbler - giv stolen nyt betræk eller sæt tapet i skabet. Her få du alle de gode tips til istandsættelse af dine gamle møbler. 

5 ting du aldrig skal gøre når du maler dit hjem

Læs med her og få 5 råd til, hvad du IKKE skal gøre, når du maler dit hjem.

Loftet blev sprøjtemalet på en weekend

Nymalede lofter giver boligen et pift, men det er besværligt med stiger og uhensigtsmæssige arbejdsstillinger. Derfor lød muligheden for at...

Sådan bruger du malertape mest hensigtsmæssigt

Malertape er uundværligt, hvis du vil male lige kanter. Det kræver dog, at du følger nogle enkle regler. Læs om reglerne her, og se også hvordan du pynter væggen fint med en skabelon. 

Brug farver til at skabe stemning i dit hjem

Det er utroligt, hvad farver kan gøre af forskel for et rum, hele boligen - eller dig selv. Farverne bestemmer stemningen, men lys og mørke...