Foto: Getty Images

Giv dine møbler nyt liv

Brug malerester til at male din møbler - giv stolen nyt betræk eller sæt tapet i skabet. Her få du alle de gode tips til istandsættelse af dine gamle møbler. 

Af: Karoline Faxe , 18. februar 2020

Mal møblerne i flotte farver

Ved hjælp af maling og et par fif kan de gamle træmøbler forvandles til et friskt indslag i boligen. Se de forskellige eksempler på hvordan du kan male møblerne og give dem nyt liv. Ofte får de gamle møbler bare en hvid klat maling, men det giver en helt anden og mere nutidig effekt, hvis du tør bruge lidt farver! 

Sådan kan du male et bord, i lækre striber

Du kan bruge hobbylak på terpentinbasis til at male overfladerne på møblerne. Hobbylakken kan købes i små bøtter, og den er rigtig god, når du skal bruge mange forskellige farver.
Hvis du vælger en hobbylak i høj glans, så bliver resultatet utrolig flot og skinnende. Du skal blot være opmærksom på, at det er svært at male møbler med højglansmaling og pensel. Alle ujævnheder ses let. Men hvis du har god til og er omhyggelig, skal du nok kunne klare det.

Effektfulde striber

Forarbejdet er vigtigt, når du skal male en overflade. Den skal være helt ren og glat, og en let slibning imellem hvert lag maling, er nødvendig. Overfladen skal først have en grundfarve - det kan eventuelt være hvid eller sort. Så kan du slå dig løs med striberne oven på, når grundfarven er tør. 
Striberne laves med malertape. Sæt tapen på overfladen, der hvor du vil have striben. Det ser særligt godt ud, hvis striberne har forskellige bredder. 

Bord og tape

Fjern først tapen, når malingen er helt tør

Når tapen er sat på, males grundfarven igen - denne gang oven på tapen, så der dannes en skarp kant. Malingen flyder ind under tapen, og lukker den helt til. Striberne males, når den grundmaling er helt tør. Tapen fjernes først, når alle striber er helt tørre.

Nyt betræk til stolen

Har du en stol, der er lidt kedelig, kan du nemt forvandle den med nyt betræk. 
Du skal bruge en kraftig hæfteklamme-pistol og noget spændende stof. Løsn sædet og montér betrækket oven på det gamle med hæfteklammer. Husk at strække stoffet godt, så det ligger helt glat.

Tapet i skabet

Du kan give en kærlig hånd til dine køkkenskabe ved at tapetsere bagbeklædningen i skabet våget tapetrest. Det giver skabet karakter.
 
Tapet i skab

I stedet for tapet kan du også klistre et par små wallstickers på bagbeklædningen eller på ruderne. Der findes også et kæmpe udvalg af spændende greb til lågerne, der pifter skabet op.

Flere malertips

 • Vær påpasselig med forarbejdet.
 • Hvis du maler med højglansmaling, så slib let imellem hvert lag.
 • Vælg typen af maling ud fra møblets beskaffenhed og det, du skal bruge det til. Spørg farvehandleren.
 • Jo højere glans du vælger, jo mere slidstærk er malingen.
 • Det flotteste resultat fås med en fin rulle. Du skal kun bruge en pensel de steder, du ikke kan komme til med en rulle, og hvis du skal male striber.
 • Hvis du ikke har stor erfaring i at ombetrække møbler, så undgå at vælge stribede tekstiler.

Effekter

 • Mal striber på bordet, kommoden eller stolen.
 • Skift betrækket på sto­len ud med noget mere farverigt.
 • Brug tapetrester til eksempelvis en bagbeklædning i et skab eller tapetsér det udvendige af lågen. Husk at give tapetet lak, hvis det skal kunne tåle kraftigt slid.
 • Brug wallstickers som en sød og sjov effekt på et malet møbel.
 • Der fås også små mønsterruller til maling, så du kan rulle et fint mønster hen over skænk, skab eller bord.
 • På skabe: Skift grebene ud.

18. februar 2020 Karoline Faxe
Mere om Maling - inde

Gulvmaling: Er det muligt at male gulve af vinyl og linoleum?

Og hvordan når du frem til det bedste resultat? Få vores tips her.

Maling af laminat - kan det lade sig gøre?

En læser har et ældre køkken med låger af plastlaminat og vil gerne give den en ny farve. Vores ekspert svarer på, om det kan lade sig...

Fjern gammel maling

Rigtig vedligehold af dit træværk på kommoden, vinduet, lågen, dørkarmen, hegnet eller lignende forlænger levetiden, og når du griber opgave...

Male loft - tips fra professionelle til maling af loft

Når du skal male loft, er det vigtigt, at du har styr på teknikken og har udstyret I orden. Her er gode tips og tricks fra en malermester. 

5 ting du aldrig skal gøre når du maler dit hjem

Læs med her og få 5 råd til, hvad du IKKE skal gøre, når du maler dit hjem.

Loftet blev sprøjtemalet på en weekend

Nymalede lofter giver boligen et pift, men det er besværligt med stiger og uhensigtsmæssige arbejdsstillinger. Derfor lød muligheden for at...

Sådan bruger du malertape mest hensigtsmæssigt

Malertape er uundværligt, hvis du vil male lige kanter. Det kræver dog, at du følger nogle enkle regler. Læs om reglerne her, og se også hvordan du pynter væggen fint med en skabelon. 

Brug farver til at skabe stemning i dit hjem

Det er utroligt, hvad farver kan gøre af forskel for et rum, hele boligen - eller dig selv. Farverne bestemmer stemningen, men lys og mørke...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.