Denne artikel er sponsoreret
Dyrups gulvlak er en vandbaseret, lugtsvag og hurtigtørrende lak til indendørs brug. Lakken er nem at påføre og giver en meget slidstærk overflade, som ikke gulner.
Dyrups gulvlak er en vandbaseret, lugtsvag og hurtigtørrende lak til indendørs brug. Lakken er nem at påføre og giver en meget slidstærk overflade, som ikke gulner.

Sådan lakerer du bedst dine gulve

Få lækre, slidstærke gulve på ingen tid. Her er den ultimative guide til gulvlakering, der holder

Flotte nylakerede gulve er med til at sætte prikken over i’et i en flot indretning.

DYRUP Gulvlak findes i tre forskellige glansgrader, så du kan vælge om du vil have et mat gulv, et meget glansfuldt gulv eller lige midt imellem. Gulvlakken findes nemlig i glans 10 Mat, 25 Halvmat og 85 Blank.

De fleste vælger den helt klare lak, men det er også muligt at få den tonet i en transparent farve, hvis du fx ønsker en mørkere glød på dit gulv – eller hvis du ønsker en mere modig farve som fx grøn eller blå.

Sådan gør du:

(Download guiden i en nem pdf her)

Tidligere lakerede gulve

Gulvet skal altid være helt rent, tørt og fri for voks, polish, fernis og sæberester.

Ved gennemslidninger på lakken, til det bare træ, skal al lak maskinafslibes til ren og ensartet træoverflade.

Møntprøve

På tidligere lakerede gulve kan der laves et prøvefelt med to lag lak på et ikke synligt sted, fx bag en dør. Lad lakken tørre til næste dag og skrab med kanten af en mønt hen over lakken. Der må ikke være blærer eller bobler, og lakken skal sidde fast uden at krakelere, når du skraber med mønten. Hvis vedhæftningen er god og overfladen er pæn, kan hele overfladen lakeres.

Forbehandling

Gulvet støvsuges og afvaskes for snavs med DYRUP Grundrens. På ældre gulve skal kalk og sæberester fjernes med en blanding af eddikesyre fortyndet med vand i forholdet 1:3. Der afsluttes med aftørring med rent vand. Når gulvet er tørt skal overfladen slibes mat med sandpapir korn 120-180 i træets længderetning for at opnå en god vedhæftning og et ensartet resultat.

Se præcis, hvordan du gør i videoen her

Slutbehandling

Ønskes der en mat eller halvmat overflade, er det en fordel at behandle gulvet med den blanke lak i første lag. Det giver den flotteste og mest gennemsigtige overflade.

Påfør 2 til 3 lag DYRUP Gulvlak. Lakken påføres i træets længderetning.

Hvis der bruges en tonet, altså farvet, gulvlak opnås det flotteste resultat ved at tone i den blanke lak, da det giver de klareste farver.

Alt efter hvor kraftig farven ønskes kan der påføres et eller to lag tonet lak. Hvis der påføres et lag tonet lag lak, påføres der to lag klar lak på toppen. Hvis der påføres to lag tonet lak, påføres der et til to lag klar lak på toppen.

Lakkerne kan påføres med både pensel og rulle, men ved påføring af tonet lak skal der anvendes pensel for at opnå et flot resultat. Den tonede lak påføres vådt i vådt i længde­retningen på få brædder af gangen. 

Ubehandlede/afslebne gulve

Det anbefales at lakere gulvet 3 gange med DYRUP Gulvlak. Når det første lag lak er tørt, mellemslibes der med sandpapir (korn 150-180) i træets længderetning. Slibestøv fjernes ved støvsugning og efterfølgende med en hårdt opvredet klud. Derefter påføres 2 lag lak i træets længderetning.

Tørretider

Tid før slibning 8 timer

Berøringstør ca. 1 time

Overmalbar ca. 4 timer

Klar til brug ca. 16 timer

Fuldt hærdet ca. 4 døgn

Vedligeholdelse

Almindelig rengøring udføres jævnligt med DYRUP Grundrens eller et andet universal-rengøringsmiddel. Brug så lidt vand som muligt. Der aftørres efterfølgende med en ren fugtet klud.

Er der kommet småskader eller ridser i lakken, skal disse repareres hurtigst muligt. Rengør overfladen og slib på skaden inden der sluttes af med 2 lag DYRUP Gulvlak.

Tips:

  • HUSK at omrøre før og under brug.
  • En ren, tør, fast og bæredygtig bund er forudsætningen for et holdbart resultat.
  • Brug eventuelt et forlængerskaft til rulle for at lette arbejdet.
  • Brug altid så lidt vand som muligt ved gulvvask.
  • Filtdupper under møbelben beskytter gulvets overflade mod ridser.

DYRUP Gulvlak

  • Til lakering af indendørs trægulve, trapper, døre, møbler m.m.
  • Slidstærk og ridsefast
  • Vandbaseret
  • Kan tones
6. juni 2016
Mere om Indendørs

Gulvmaling: Er det muligt at male gulvet?

Og hvordan når du frem til det bedste resultat? Få vores tips her.

Maling af laminat - kan det lade sig gøre?

En læser har et ældre køkken med låger af plastlimanat og vil gerne give den en ny farve? Vores ekspert svarer på, om det kan lade sig...

Male loft - tips fra professionelle til maling af loft

Når du skal male loft, er det vigtigt, at du har styr på teknikken og har udstyret I orden. Her er gode tips og tricks fra en malermester.

5 ting du aldrig skal gøre når du maler dit hjem

Læs med her og få 5 råd til, hvad du IKKE skal gøre, når du maler dit hjem.

Fjern gammel maling

Rigtig vedligehold af dit træværk på kommoden, vinduet, lågen, dørkarmen, hegnet eller lignende forlænger levetiden, og når du griber opgave...

Loftet blev sprøjtemalet på en weekend

Nymalede lofter giver boligen et pift, men det er besværligt med stiger og uhensigtsmæssige arbejdsstillinger. Derfor lød muligheden for at...

Sådan bruger du malertape mest hensigtsmæssigt

Malertape er uundværligt, hvis du vil male lige kanter. Det kræver dog, at du følger nogle enkle regler. Læs om reglerne her, og se også hvordan du pynter væggen fint med en skabelon. 

Brug farver til at skabe stemning i dit hjem

Det er utroligt, hvad farver kan gøre af forskel for et rum, hele boligen - eller dig selv. Farverne bestemmer stemningen, men lys og mørke...

Sådan maler du dine møbler

Malerester i stærke farver kan bruges til at male din møbler - giv stolen nyt betræk eller sæt tapet i skabet - få alle de gode tips til...