Denne artikel er sponsoreret

God forberedelse sikrer dig et flot maleresultat

Der er meget at vinde ved at forberede sig grundigt, før der skal males, og at tage praktiske hensyn undervejs, siger maleekspert Kim Clausen, Dyrup. Her får du hans bedste råd.

Det gode gamle ordsprog, ”Godt begyndt er halvt fuldendt”, holder vand i mange sammenhænge. Det gælder i særlig grad, når du skal i gang med at male. De forberedelser du gør, før du sætter pensel og rulle på emnet, har nemlig en stor indflydelse på, hvor vellykket resultatet bliver. Selv om du ”bare” selv maler derhjemme, kan det altså godt betale sig at lytte til de professionelle og erfarne fagfolk. 

”Mange års erfaring har lært mig, at der er meget at vinde ved at forberede sig grundig, før der skal males, og ved at tage de rette praktiske hensyn undervejs,” siger maleekspert Kim Clausen, Dyrup

Her får du hans seks bedste til tips til, hvordan han opnår de flotteste resultater med forskellige projekter. Du kan selv supplere med flere tips og idéer på Dyrups YouTube kanal

Gør dine forberedelser

  • Få en fnullerfri malerulle 

Nye malerruller kan godt afgive løst fnuller, som ødelægger de flotte nye flader, man maler. Det er en god idé at affnugge nye malerruller, inden man maler med dem. Det gøres nemt og hurtig ved at køre malerrullen op og ned af et langt stykke malertape. Samme princip, som når du fjerner fnug på en mørk jakke.

  • Spartling af småhuller 

Har du en væg med en struktureret overflade, som f.eks. savsmuldstape eller lignende, så anbefaler vi, at du laver en relativ tyk blanding af spartelmassen. Form en lille kugle, der svarer til hullets størrelse. Tryk/dup spartelmassen ind i hullet med en finger – på den måde undgår du glatte flader fra spartlen, der ødelægger strukturen på væggen. Slib evt. let, hvis nødvendigt, inden du maler. 

  • Sådan fuger du flot

Når du fornyer dine vægge, er det vigtig at huske samlingen mellem væg og fodpanel. Det er nemlig super flot, når panelet slutter helt tæt til væggen. Læg fugemassen mellem panelet og væggen og glat fugen ud med en finger. Brug evt. en fugtig klud. Det er en fordel at fuge panelerne før du maler - på den måde kan du trække malingen helt ned til panelet. Så er du klar til at male.

Så er du klar til at male 

  • Klargør ny pensel

Nye pensler er altid lækre, men inden du går i gang med at bruge en ny pensel, er det en god idé at gøre den våd og ryste vandet af igen. På den måde fjerner du evt. løse hår, og penslen er nu klar til at optage maling.

  • Undgå at svine for meget

Det kan godt være en tidsrøver, at få ryddet op efter man har malet. Man bruger ofte også en masse vand på at få rengjort alt værktøjet. Brug derfor en pose hen over malerspand eller malerbakken.

Husk at tape den fast med malertape, så den bliver hvor den skal, mens du arbejder med malerrullen.

Når du er færdig med at male hælder du evt. overskydende maling tilbage i spanden og smider posen ud – på den måde kan du nøjes med at vaske malerrullen og håndtaget.

  • Korrekt fordeling af maling

Når du maler større flader, er det vigtigt, at du udvælger et afgrænset område af gangen – f.eks. gulv til loft (1 m x 2-3 m) Mæt rullen godt med maling og fordel den i et jævnt lag. Træk så rullen i lige baner, oppefra og ned. På den måde opnår du det mest jævne og ensartede resultat.

8. juni 2017
Mere om Malertips

Guide: Derfor SKAL du huske åndedrætsværn

En helt ny undersøgelse viser, at du gør klogt i at tage et åndedrætsværn på, når du arbejder med visse typer af kemiske gør-det-selv-produkter. Her kan læse alt du bør vide om åndedrætsværn.

Sådan skaffer du dig af med overskydende maling

Er du i tvivl om, hvad du bør stille op med maling-rester? Vi giver dig en oversigt over, hvordan du bedst skaffer dig af med overskydende...