Foto: iStock

Undgå, at din hund tager skade af vinterkulden

Forestil dig at sjoske rundt i snesjap og vejsalt i bare fødder ... Sådan kan vinter opleves for din hund. Bare fordi den har pels, er den ikke nødvendigvis bedre til at tackle livet udendørs, end du er.  

Prøv selv at gå udenfor uden frakke og støvler

Det er en almindelig misforståelse blandt hundeejere, at pelsen klarer alle kuldeproblemer. Kun slædehunde og lignende arter har den helt rigige 'frakke' på fra fødslen.
Afprøv selv vejret udenfor, inden du går ud med hunden med dette enkle trick: Gå ud uden frakke, hue mv. - og fornem, hvordan det føles. En korthåret hund vil have samme oplevelse.

Frostbid i ørerne ...

Frostbid opstår, når dele af hundens krop afkøles så meget, at blodet strømmer til området for at kompensere for varmetabet. Det sker typisk ved ører, poter og halen, som er ekstra udsatte.

Hvis frosten for alvor har fået fat i hundens hale for eksempel, kan der ligefrem danne sig iskrystaller i kropsvævet, som gradvist nedbrydes. Det kan ikke ses med det samme, men hold øje med bleg og grå hud.
Når et frostbid varmes op, kan det gøre frygtelig ondt. I de værste tilfælde bliver huden sort, og vævet er dødt.

Hypotermi er meget farligt

Hypotermi er, når kropstemperaturen er faldet til et farligt lavt niveau. Det sker, hvis en hund bliver våd i frostgrader, eller hvis en hund med dårligt helbred udsættes for kulde.
I milde tilfælde ryster hunden, og dens ører og poter er kolde.

Hvis kropstemperaturen falder mere, bliver hunden sløv, svag, og åndedrættet er langsomt. Det sidste er en absolut livstruende tilstand.

Sådan passer du på din hund i kulden 

1. Køb overtøj til hunden

En frakke er nødvendig til korthårede hunde. Der fås masser af gode modeller til alle hunderacer, men det vigtigste er at dække ryg, mave og nakke.
Der fås også små sko, men de kan være upraktiske, og mange hunde bliver irriterede over dem.
Dog skal du altid huske, at frakken/vesten ikke dækker ører og hale, så de er stadig i risiko for at fryse.

2. Gå ture i solskin

Temperaturerne udenfor vil som regel være højest midt på dagen, så gå helst tur med hunden på disse tidspunkter.
Hvis solen skinner, er der mulighed for at lege lidt længere udenfor, og både du og din hund får et vigtigt skud D-vitamin.

3. Hunden skal sove lunt

Nøjagtigt som os mennesker skal hunden også have en ekstra varm seng om vinteren. Lad aldrig en hund sove på et koldt gulv eller i træk.

4. Undgå at overfodre

Din hund har måske brug for et ekstra lag om vinteren, men det skal ikke være fedt! Hunde har kun brug for ekstra kalorier i den kolde tid, hvis de lever aktivt udenfor. Det gør de færreste, og derfor er der nærmest aldrig brug for at ændre kostplanerne.

5. Poterne skal plejes ekstra godt

Hundes poter er meget sarte om vinteren – især overfor vejsalt, der kan give store gener. Forestil dig at sjoske rundt i snesjap og vejsalt i bare fødder!

Kilde: Dogs Naturally Magazine

7. december 2018
Mere om Kæledyr

Dyreværnet tilbyder nødhjælp til COVID-19-ramtes kæledyr

Dyreværnet, der er en af Danmarks ældste dyreværnsforeninger, har netop vedtaget, at der etableres et beredskab, som skal yde nødhjælp til COVID-19-ramte sårbare borgere samt sundhedsfagliges kæledyr. Nødhjælpen består i pasning af både hunde, katte og kaniner, og har man ikke mulighed for at aflevere sit dyr på et af Dyreværnets internater, vil der blive arrangeret afhentning af dyrene. Initiativet kommer på baggrund af de utallige henvendelser, foreningen har fået de seneste dage fra bekymrede kæledyrs-ejere.

Kan dit kæledyr blive smittet med coronavirus?

Er du bekymret over, om dit kæledyr kan blive smittet med coronavirus? Læs med og find ud af, hvordan du skal forholde dig overfor dit...

Lille Rex er den nye, bløde kælekaninsrace

Skal familen være et medlem rigere i form af en kanin? Så bør du overveje at anskaffe dig en superblød Lille Rex. Det er en ganske velegnet...

Pas på! Disse olier kan dræbe din kat

De dufter godt og anbefales som midler mod tæger og myg  - men de kan være fatale for dit kæledyr. Se listen over de farlige olier her.

Pas på! Julen kan være farlig for dit kæledyr

Julemåneden er kommet med alt hvad der følger af julepynt og julegodter. Men meget af det pynt vi stiller frem i december, er til fare for...

Sådan får du hund og kat til at leve fredeligt sammen

Er du i tvivl om, hvorvidt du kan forene en hund og en kat under samme tag, eller har du opgivet at forene dine stridende kæledyr i venskab?...

Husk kæledyrspasset: Sådan får du din hund og kat sikkert med på...

Der er meget, du skal have styr på, inden du rejser på ferie. Medbringer du også dit kæledyr, er der endnu flere ting du skal have på plads inden afrejse. Her får du et overblik over, hvordan du får dit kæledyr sikkert med på ferie – og hjem igen.

Sådan får du hunden og katten godt igennem nytåret

Fyrværkeri og høje lyde er en uundgåelig del af nytårsaften de fleste steder. For kæledyr som hunde og katte kan det være en barsk aften at...

5 råd til hygiejnen som alle kæledyrsejere bør følge

Det kræver en høj standard i hygiejnen at have kæledyr. Her er 5 områder, hvor kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme, hvis de vil...

De 8 vigtigste ting på tjeklisten for nye ejere af kæledyr

Giv dit nye kæledyr en god start på samlivet med dig og din familie. Her er 8 ting, det er vigtigt at få styr på, inden dit nye kæledyr flytter ind. 

10 geniale måder at beskytte dit juletræ mod dine kæledyr

Vil du have et kæledyr eller et juletræ - det er nogle gange spørgsmålet. For katte, hunde og ræve ELSKER bare at gå til angreb på julepynte...