Foto: iStock

Undgå, at din hund tager skade af vinterkulden

Forestil dig at sjoske rundt i snesjap og vejsalt i bare fødder ... Sådan kan vinter opleves for din hund. Bare fordi den har pels, er den ikke nødvendigvis bedre til at tackle livet udendørs, end du er.  

Af: Mette Nexmand & Nanna Danborg-Aamand, 7. december 2018

Prøv selv at gå udenfor uden frakke og støvler

Det er en almindelig misforståelse blandt hundeejere, at pelsen klarer alle kuldeproblemer. Kun slædehunde og lignende arter har den helt rigige 'frakke' på fra fødslen.
Afprøv selv vejret udenfor, inden du går ud med hunden med dette enkle trick: Gå ud uden frakke, hue mv. - og fornem, hvordan det føles. En korthåret hund vil have samme oplevelse.

Frostbid i ørerne ...

Frostbid opstår, når dele af hundens krop afkøles så meget, at blodet strømmer til området for at kompensere for varmetabet. Det sker typisk ved ører, poter og halen, som er ekstra udsatte.

Hvis frosten for alvor har fået fat i hundens hale for eksempel, kan der ligefrem danne sig iskrystaller i kropsvævet, som gradvist nedbrydes. Det kan ikke ses med det samme, men hold øje med bleg og grå hud.
Når et frostbid varmes op, kan det gøre frygtelig ondt. I de værste tilfælde bliver huden sort, og vævet er dødt.

Hypotermi er meget farligt

Hypotermi er, når kropstemperaturen er faldet til et farligt lavt niveau. Det sker, hvis en hund bliver våd i frostgrader, eller hvis en hund med dårligt helbred udsættes for kulde.
I milde tilfælde ryster hunden, og dens ører og poter er kolde.

Hvis kropstemperaturen falder mere, bliver hunden sløv, svag, og åndedrættet er langsomt. Det sidste er en absolut livstruende tilstand.

Sådan passer du på din hund i kulden 

1. Køb overtøj til hunden

En frakke er nødvendig til korthårede hunde. Der fås masser af gode modeller til alle hunderacer, men det vigtigste er at dække ryg, mave og nakke.
Der fås også små sko, men de kan være upraktiske, og mange hunde bliver irriterede over dem.
Dog skal du altid huske, at frakken/vesten ikke dækker ører og hale, så de er stadig i risiko for at fryse.

2. Gå ture i solskin

Temperaturerne udenfor vil som regel være højest midt på dagen, så gå helst tur med hunden på disse tidspunkter.
Hvis solen skinner, er der mulighed for at lege lidt længere udenfor, og både du og din hund får et vigtigt skud D-vitamin.

3. Hunden skal sove lunt

Nøjagtigt som os mennesker skal hunden også have en ekstra varm seng om vinteren. Lad aldrig en hund sove på et koldt gulv eller i træk.

4. Undgå at overfodre

Din hund har måske brug for et ekstra lag om vinteren, men det skal ikke være fedt! Hunde har kun brug for ekstra kalorier i den kolde tid, hvis de lever aktivt udenfor. Det gør de færreste, og derfor er der nærmest aldrig brug for at ændre kostplanerne.

5. Poterne skal plejes ekstra godt

Hundes poter er meget sarte om vinteren – især overfor vejsalt, der kan give store gener. Forestil dig at sjoske rundt i snesjap og vejsalt i bare fødder!

Kilde: Dogs Naturally Magazine

7. december 2018 Mette Nexmand & Nanna Danborg-Aamand
Mere om Kæledyr

Stor efterspørgsel på kæledyr under coronakrisen

Dyrenes Beskyttelse har oplevet en øget efterspørgsel på at adoptere kæledyr, siden landet lukkede ned. Dyrenes Beskyttelse opfordrer til at være meget opmærksom, når man køber især hvalpe på internettet.

Ny undersøgelse viser at din kat kan blive smittet med corona

Opsigtsvækkende forsøg viser, at visse kæledyr kan blive smittet med Corona, mens andre ikke kan. Læs om dit kæledyr er i risiko her.

Dyreværnet tilbyder nødhjælp til COVID-19-ramtes kæledyr

Dyreværnet, der er en af Danmarks ældste dyreværnsforeninger, har netop vedtaget, at der etableres et beredskab, som skal yde nødhjælp til...

Kan dit kæledyr blive smittet med coronavirus?

Er du bekymret over, om dit kæledyr kan blive smittet med coronavirus? Læs med og find ud af, hvordan du skal forholde dig overfor dit kæledyr, hvis du bliver syg, og om coronavirussen kan overføres fra mennesker til dyr.

Lille Rex er den nye, bløde kælekaninsrace

Skal familen være et medlem rigere i form af en kanin? Så bør du overveje at anskaffe dig en superblød Lille Rex. Det er en ganske velegnet...

Pas på! Disse olier kan dræbe din kat

De dufter godt og anbefales som midler mod tæger og myg - men de kan være fatale for dit kæledyr. Se listen over de farlige olier her.

Pas på! Julen kan være farlig for dit kæledyr

Julemåneden er kommet med alt hvad der følger af julepynt og julegodter. Men meget af det pynt vi stiller frem i december, er til fare for vores kæledyr. Se, hvordan du passer bedst på din hund og kat i julemåneden her. 

Sådan får du hund og kat til at leve fredeligt sammen

Er du i tvivl om, hvorvidt du kan forene en hund og en kat under samme tag, eller har du opgivet at forene dine stridende kæledyr i venskab?...

Husk kæledyrspasset: Sådan får du din hund og kat sikkert med på...

Der er meget, du skal have styr på, inden du rejser på ferie. Medbringer du også dit kæledyr, er der endnu flere ting du skal have på plads...

Sådan får du hunden og katten godt igennem nytåret

Fyrværkeri og høje lyde er en uundgåelig del af nytårsaften de fleste steder. For kæledyr som hunde og katte kan det være en barsk aften at komme igennem, da de kan blive bange på grund af de larmende festligheder. Men du kan gøre dit til, at dyret ikke får en dårlig oplevelse.

5 råd til hygiejnen som alle kæledyrsejere bør følge

Det kræver en høj standard i hygiejnen at have kæledyr. Her er 5 områder, hvor kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme, hvis de vil...

De 8 vigtigste ting på tjeklisten for nye ejere af kæledyr

Giv dit nye kæledyr en god start på samlivet med dig og din familie. Her er 8 ting, det er vigtigt at få styr på, inden dit nye kæledyr...

10 geniale måder at beskytte dit juletræ mod dine kæledyr

Vil du have et kæledyr eller et juletræ - det er nogle gange spørgsmålet. For katte, hunde og ræve ELSKER bare at gå til angreb på julepyntet. Her er 10 folk, der har fået nok, og som alle har fundet GENIALE måder at beskytte deres juletræ på.