Hund og kat kan sagtens blive gode venner.
Hund og kat kan sagtens blive gode venner. Foto: Getty Images

Sådan får du hund og kat til at leve fredeligt sammen

Er du i tvivl om, hvorvidt du kan forene en hund og en kat under samme tag, eller har du opgivet at forene dine stridende kæledyr i venskab? Så bør du læse med her.

Af: C. Dahl, 17. august 2018

Kan hunde og katte leve sammen?

Det er et spørgsmål mange kæledyrsejere med god grund stiller sig selv, når de overvejer at øge familien med et nyt kæledyr. Og svaret er ja. Hund og kat kan sagtens leve fredeligt sammen – og endda blive gode venner.

Undersøgelse viser at hund og kat kan leve fredeligt sammen

I en engelsk undersøgelse bragt af Psychology Today, spurgte forskere fra Lincoln University, hvordan en række hunde- og katteejere oplevede de to arters forhold til hinanden.

Èn ting ejerne var helt enige om var, at hunde og katte sagtens kan leve fredeligt sammen. Ofte kræver det dog, at du som ejer gør en indsats og tager nogle gode beslutninger på vegne af dine kæledyr.

Sådan bliver din hund og kat gode venner

Hvis du vil opbygge et godt venskab mellem din hund og kat, er der en række gode retningslinjer du bør følge. Derudover afhænger kæledyrenes trivselspotentiale blandt andet af race og hvornår i kæledyrenes liv de to møder hinanden.

Her har vi samlet 3 gode råd til, hvordan du opbygger et godt forhold mellem din hund og kat. 

1. Jo tidligere i livet din hund og kat møder hinanden, jo bedre

Overvejer du at få en kat nogle år før en hund eller omvendt, bør du overveje at velkomme begge kæledyr i familien nogenlunde samtidigt. 

I undersøgelsen fra Lincoln University var alle kæledyrsejere nemlig enige om, at jo tidligere i kattens og hundens liv de møder hinanden, jo bedre trives de to. Dette skyldes blandt andet at begge dyr er mere nysgerrige i den tidlige alder.

2. Giv dine kæledyr mulighed for at søge væk

Har du allerede en voksen hund eller kat og overvejer at øge familien med enten en killing eller hvalp, er det vigtigt, at gøre dyrenes første møde – og de mange efterfølgende – så gode for dine kæledyr som muligt. 

Voksen hund og killing

En killing vil som regel hurtigt acceptere en hund, der er rolig og imødekommende. Sørg derfor for at have din hund i snor, hvis du er i tvivl om, hvorvidt hundens reaktion vil forskrække killingen. Sørg i derudover for at killingen let kan søge væk fra hunden. 

Omvendt bør en nysgerrig killing holdes fra at overrumple eller drille hunden over længere tid. Dette kan resultere i, at hunden til sidst siger fra ved at nappe ud efter killigen. Hunden skal derfor altid have mulighed for at søge væk, og killingens opmærksomhed kan du eventuelt aflede med noget legetøj. 

Voksen kat og hvalp

I undersøgelsen fra Lincoln University var kæledyrsejerne ligeledes enige om, at en voksen kat ofte virker mere dominerende og agressiv overfor hunden, end hunden er overfor katten. Dette skyldes formentlig at katten i højere grad føler sig truet af hunden end omvendt. 

I dette tilfælde er det endnu en gang vigtigt at give katten muligheden for at søge væk fra hvalpen. Hvalpen vil hurtigt lære kattens grænser at kende, men sørg alligevel for at hvalpen ikke overrumpler katten – selvom at det er i god mening. 

3. Lad forholdet bygge sig op over tid

Forener du en voksen kat og en voksen hund under samme tag, kan det tage lang tid for kæledyrene at vænne sig til hinandens tilstedeværelse. I dette tilfælde er det vigtigt at være tilmodig. Så længe begge kæledyr har hver deres område i huset vil de langsomt acceptere hinanden – og endda kunne blive gode venner. 

17. august 2018 C. Dahl
Mere om Kæledyr

Stor efterspørgsel på kæledyr under coronakrisen

Dyrenes Beskyttelse har oplevet en øget efterspørgsel på at adoptere kæledyr, siden landet lukkede ned. Dyrenes Beskyttelse opfordrer til at være meget opmærksom, når man køber især hvalpe på internettet.

Ny undersøgelse viser at din kat kan blive smittet med corona

Opsigtsvækkende forsøg viser, at visse kæledyr kan blive smittet med Corona, mens andre ikke kan. Læs om dit kæledyr er i risiko her.

Dyreværnet tilbyder nødhjælp til COVID-19-ramtes kæledyr

Dyreværnet, der er en af Danmarks ældste dyreværnsforeninger, har netop vedtaget, at der etableres et beredskab, som skal yde nødhjælp til...

Kan dit kæledyr blive smittet med coronavirus?

Er du bekymret over, om dit kæledyr kan blive smittet med coronavirus? Læs med og find ud af, hvordan du skal forholde dig overfor dit kæledyr, hvis du bliver syg, og om coronavirussen kan overføres fra mennesker til dyr.

Lille Rex er den nye, bløde kælekaninsrace

Skal familen være et medlem rigere i form af en kanin? Så bør du overveje at anskaffe dig en superblød Lille Rex. Det er en ganske velegnet...

Pas på! Disse olier kan dræbe din kat

De dufter godt og anbefales som midler mod tæger og myg - men de kan være fatale for dit kæledyr. Se listen over de farlige olier her.

Pas på! Julen kan være farlig for dit kæledyr

Julemåneden er kommet med alt hvad der følger af julepynt og julegodter. Men meget af det pynt vi stiller frem i december, er til fare for vores kæledyr. Se, hvordan du passer bedst på din hund og kat i julemåneden her. 

Husk kæledyrspasset: Sådan får du din hund og kat sikkert med på...

Der er meget, du skal have styr på, inden du rejser på ferie. Medbringer du også dit kæledyr, er der endnu flere ting du skal have på plads...

Sådan får du hunden og katten godt igennem nytåret

Fyrværkeri og høje lyde er en uundgåelig del af nytårsaften de fleste steder. For kæledyr som hunde og katte kan det være en barsk aften at...

Undgå, at din hund tager skade af vinterkulden

Forestil dig at sjoske rundt i snesjap og vejsalt i bare fødder ... Sådan kan vinter opleves for din hund. Bare fordi den har pels, er den ikke nødvendigvis bedre til at tackle livet udendørs, end du er.  

5 råd til hygiejnen som alle kæledyrsejere bør følge

Det kræver en høj standard i hygiejnen at have kæledyr. Her er 5 områder, hvor kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme, hvis de vil...

De 8 vigtigste ting på tjeklisten for nye ejere af kæledyr

Giv dit nye kæledyr en god start på samlivet med dig og din familie. Her er 8 ting, det er vigtigt at få styr på, inden dit nye kæledyr...

10 geniale måder at beskytte dit juletræ mod dine kæledyr

Vil du have et kæledyr eller et juletræ - det er nogle gange spørgsmålet. For katte, hunde og ræve ELSKER bare at gå til angreb på julepyntet. Her er 10 folk, der har fået nok, og som alle har fundet GENIALE måder at beskytte deres juletræ på.