Både julepynt og julegodter kan være skadeligt for nysgerrige kæledyr.
Både julepynt og julegodter kan være skadeligt for nysgerrige kæledyr. Foto: Getty Images

Pas på! Julen kan være farlig for dit kæledyr

Julemåneden er kommet med alt hvad der følger af julepynt og julegodter. Men meget af det pynt vi stiller frem i december, er til fare for vores kæledyr. Se, hvordan du passer bedst på din hund og kat i julemåneden her. 

Af: Nanna Danborg-Aamand, 11. december 2018

December måned er i fuld gang, og mange hjem er allerede pyntet op til jul. Men det er ikke kun os mennesker, der er er glade for juletræer, julepynt og julegodter. Det er vores kæledyr også.

Farlig måned for kæledyr

Derfor er julemåneden typisk hård for vores kæledyr, der let kan komme til skade på julekugler, gavebånd og guldglimmer:

“Mange af de ting, vi mennesker er glade for at stille frem og pynte op med i december, er til fare for vores kæledyr. Man tænker måske ikke over, at disse traditionelle juleting udgør en risiko, men det gør de," fortæller Tine Antvortskov, der er direktør hos Agria Dyreforsikring, i en pressemeddelse. 

Se den store guide til årets julemarkeder 2018

Men heldigvis kan de fleste skader undgås. Det er nemlig ikke svært at passe på de firbenede familiemedlemmer i julen - det kræver bare, at vi er opmærksomme på julens faldgruber. 

Det er især disse fire ting, der kan være farlige for vores kæledyr i julemåneden:

1. Julegodter

Selvom julens søde sager frister både mennesker og dyr, er det vigtigt at holde igen med godter til hunden. Meget fed og salt mad kan nemlig give din hund ondt i maven, mens andre julesnacks som rosiner, nødder og chokolade er decideret livsfarligt for dit firbenede familiemedlem. 

Se, hvad du kan give dine kæledyr at spise, så de også føler at det er jul her.

2. Juletræspynt

Når juletræet er pyntet bedst, er det dækket med glaskugler, glitrende stjerner og kræmmerhuse fyldt med søde sager.

Mange hunde og katte bliver fristede af glimmer og dejlige dufte, og de kan finde på at springe op på juletræet for at nå fristelserne, når du ikke holder øje. Hvis træet vælter, kan dit kæledyr komme slemt til skade – både ved at blive ramt af det tunge træ og ved at blive ramt af glaskugler der splintres.

Det er også vigtigt at være opmærksom på om din hund eller kat får fat i lavthængende grene på juletræet. De kan nemlig godt finde på at sluge lavthængende julepynt, hvilket giver dem rigtig ondt i maven - og kan ende med et besøg hos dyrelægen. 

3. Juleblomster

Blomster som julestjerne, juleroser og amaryllis er ofte en del af julens smukke dekorationer. Men ligesom med juletræspynten kan hunde og katte finde på at springe efter blomsterne, som både dufter og ser spændende ud. Men blomsterne er giftige for både hunde og katte - så sørg for, at stille blomsterne et sted, hvor dit kæledyr ikke kan nå dem. 

Lær at forstå kattens kropssprog

4. Gavebånd

Hver december er der flere eksempler på kæledyr, der sluger mærkelige julegenstande. Et af de faste elementer, der ofte volder problemer for kæledyrene til jul, er gavebånd. De farverige bånd er sjove at lege med, men det kan have alvorlige følger, hvis dit kæledyr sluger et stykke. Gavebåndet kan nemlig snøre sig sammen og skære i tarmen, og hvis ikke dyret kommer til dyrelægen i god tid, kan det give alvorlige komplikationer. 

Generelt kommer slugt julepynt ikke ud af sig selv. Hvis dit kæledyr spiser af husets dekorationer, betyder det derfor ofte, at din hund eller kat skal opereres - og det er både hårdt for dyret og kosteligt for dig. 

Vi ønsker en god og sikker jul til dig og dit kæledyr! 

11. december 2018 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Kæledyr

Stor efterspørgsel på kæledyr under coronakrisen

Dyrenes Beskyttelse har oplevet en øget efterspørgsel på at adoptere kæledyr, siden landet lukkede ned. Dyrenes Beskyttelse opfordrer til at være meget opmærksom, når man køber især hvalpe på internettet.

Ny undersøgelse viser at din kat kan blive smittet med corona

Opsigtsvækkende forsøg viser, at visse kæledyr kan blive smittet med Corona, mens andre ikke kan. Læs om dit kæledyr er i risiko her.

Dyreværnet tilbyder nødhjælp til COVID-19-ramtes kæledyr

Dyreværnet, der er en af Danmarks ældste dyreværnsforeninger, har netop vedtaget, at der etableres et beredskab, som skal yde nødhjælp til...

Kan dit kæledyr blive smittet med coronavirus?

Er du bekymret over, om dit kæledyr kan blive smittet med coronavirus? Læs med og find ud af, hvordan du skal forholde dig overfor dit kæledyr, hvis du bliver syg, og om coronavirussen kan overføres fra mennesker til dyr.

Lille Rex er den nye, bløde kælekaninsrace

Skal familen være et medlem rigere i form af en kanin? Så bør du overveje at anskaffe dig en superblød Lille Rex. Det er en ganske velegnet...

Pas på! Disse olier kan dræbe din kat

De dufter godt og anbefales som midler mod tæger og myg - men de kan være fatale for dit kæledyr. Se listen over de farlige olier her.

Sådan får du hund og kat til at leve fredeligt sammen

Er du i tvivl om, hvorvidt du kan forene en hund og en kat under samme tag, eller har du opgivet at forene dine stridende kæledyr i venskab? Så bør du læse med her.

Husk kæledyrspasset: Sådan får du din hund og kat sikkert med på...

Der er meget, du skal have styr på, inden du rejser på ferie. Medbringer du også dit kæledyr, er der endnu flere ting du skal have på plads...

Sådan får du hunden og katten godt igennem nytåret

Fyrværkeri og høje lyde er en uundgåelig del af nytårsaften de fleste steder. For kæledyr som hunde og katte kan det være en barsk aften at...

Undgå, at din hund tager skade af vinterkulden

Forestil dig at sjoske rundt i snesjap og vejsalt i bare fødder ... Sådan kan vinter opleves for din hund. Bare fordi den har pels, er den ikke nødvendigvis bedre til at tackle livet udendørs, end du er.  

5 råd til hygiejnen som alle kæledyrsejere bør følge

Det kræver en høj standard i hygiejnen at have kæledyr. Her er 5 områder, hvor kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme, hvis de vil...

De 8 vigtigste ting på tjeklisten for nye ejere af kæledyr

Giv dit nye kæledyr en god start på samlivet med dig og din familie. Her er 8 ting, det er vigtigt at få styr på, inden dit nye kæledyr...

10 geniale måder at beskytte dit juletræ mod dine kæledyr

Vil du have et kæledyr eller et juletræ - det er nogle gange spørgsmålet. For katte, hunde og ræve ELSKER bare at gå til angreb på julepyntet. Her er 10 folk, der har fået nok, og som alle har fundet GENIALE måder at beskytte deres juletræ på.