Foto: istockphoto

Sundhedstjek din kanin inden det bliver koldt

En rask kanin, har ikke noget problem med at klare kulden vinteren igennem, men en syg kanin bukker let under for kulde. Derfor er det en god ide at tjekke kaninens helbred inden temperaturen falder.

Af: Maria Gullestrup, 17. oktober 2019

Er kaninen aktiv?

En sund og rask kanin skal være aktiv og nysgerrig. En kanin, der trykker sig i et hjørne kan være en syg kanin.

Spiser kaninen?

En rask kanin skal have en god appetit. Kaniner, der ikke spiser, er næsten altid syge og bør tjekkes hos en dyrlæge.

Er kaninen pæn og ren?

Kaniner er renlige dyr, der gerne skal have en pæn og ren pels. Snusket pels, kan være tegn på en syg kanin. Skæl i pelse, hvidt pus eller ”kaffegrums” i ørerne er typisk tegn på mider.

Afføring, der klumper sig fast i bagenden på kaninen er tegn på dårlig mave, og snot omkring næsen eller klistret pels på indersiden af kaninens forpoter kan være tegn på forkølelse.

Forkølelse skal tages alvorligt hos kaniner, de kommer sig ikke så let som mennesker over en forkølelse, så få den forkølede kanin tjekket hos dyrlægen.

Er kaninen tynd?

En tynd kanin er ofte en syg kanin. Mærk efter om ribbenene er tydelige og særligt om ryggen er skarp, dvs. om rygraden tydelig mærkes, når du stryger hånden ned af ryggen på kaninen. Er det tilfældet så få den tjekket hos dyrlægen.

Har kaninen skæve tænder?

Kaniners tænder vokser livet igennem. Tjek om tænderne har vokset sig for lange eller skæve.

Skæve tænder kan vokse sig op i ganen på kaninen, forhindre kaninen i at spise og være ganske smertefuldt. Hold forsigtigt kaninens løber til side, så du kan se, om tænderne ser pæne ud.

De øverste skal være længere fremme end de underste. Du kan ikke selv tjekke, om kaninens bagerste tænder er for lange, men hvis kaninen har svært ved at spise eller den er fugtig på hagen kan det være tilfældet. 

Klaken familie- og hobbydyr

Følg med på Marias blog, og læs en masse om blandt andet kaniner, marsvin og fugle.

17. oktober 2019 Maria Gullestrup
Mere om Øvrige kæledyr

Sådan transporterer du bedst din kanin

Når man anskaffer sig en kanin, melder spørgsmålet om, hvordan man skal transportere den sig hurtigt. Få svaret her. 

Skal du anskaffe dig en eller flere kaniner?

Er det bedst for kaniner at bo med artsfæller, eller skal de hellere gå alene? Se med her, hvor eksperten guider dig til, hvad du bør tænke...

Sådan giver du kaninen et godt liv, når børnene har mistet interess...

En kanin er et dejligt kæledyr for børn, men det sker, at de mister interessen. Her er et par gode råd til, hvordan du alligevel giver...

Sådan bygger du dit gamle legehus om til et kaninhus

Kaniner bor ofte i et bur i haven, et bur i huset eller som fritgående kanin i huset på linje med hund og kat. Men har du overvejet at lade kaninen få legehuset? Fordelene er mange.

4 kaninracer med de smukkeste pletter

Overvejer du at forøge familien med en sød, plettet kælekanin? Eller vil du måske bare gerne vide mere om plettede kaninracer? Se 4 smukke...

Alt hvad du bør vide om kaniner og vand

Det er vigtigt at din kanin får tilstrækkeligt med vand for at kunne optage sit foder optimalt.

Er det en god ide med en kanin til små børn?

Er du i tvivl om, hvorvidt en kanin er det rette kæledyr for dit barn? Eller er du i tvivl om, hvorvidt dit barn er gammel nok til at håndtere en kanin? Vores kanin-ekspert giver dig svaret.

Skal kaninen være ude eller inde til vinter?

Nu falder temperaturen, og spørgsmålet går på om kaninen skal være inde eller ude gennem vinteren. Læs her fordele og ulemper ved begge...

Derfor bør du aldrig bade din kanin

Du har måske set søde og sjove videoer af kaniner, der får et bad, og du tænker måske, at du selv vil glæde din kanin med lidt pjasketid,...

Pas på kaninen i sommervarmen

Skal din kanin med ud og køre i bilen på en varm sommerdag, så er der en række ting du bør sætte dig ind i først. 

Sådan stimulerer du let kaninens sanser med foder

Det er ikke kun fordi den er glad for det, at du bør give din kanin mælkebøtter, græs og urter. Du stimulerer faktisk også kæledyrets sanser...

Det skal du vide før du sætter kaninen sammen med din hund eller...

Kaniner kan let komme til skade, hvis de bliver sat sammen med hunde eller katte. Derfor er det vigtigt, at du tager dine forholdsregler.

2 ting du SKAL vide før du køber bur til din udekanin

Det kan være noget af en jungle at skulle anskaffe sig det første kaninbur. For hvad pokker skal man vælge? Og hvad skal man være opmærksom på?

Pas på din kanins sarte mave

Problemer med fordøjelsen er en af de hyppigste dødsårsager hos kaniner, men med den rette kost kan du sikre dig glade og friske kaniner.

Dette skal du vide om foderskåle til din kanin

Hvor svært kan det være, tænker du måske. En foderskål er vel en foderskål? Men helt så enkelt er det ikke.