Sundhedstjek din kanin inden det bliver koldt

Øvrige kæledyr

En rask kanin, har ikke noget problem med at klare kulden vinteren igennem, men en syg kanin bukker let under for kulde. Derfor er det en god ide at tjekke kaninens helbred inden temperaturen falder.

Foto: istockphoto

Er kaninen aktiv?

En sund og rask kanin skal være aktiv og nysgerrig. En kanin, der trykker sig i et hjørne kan være en syg kanin.

Spiser kaninen?

En rask kanin skal have en god appetit. Kaniner, der ikke spiser, er næsten altid syge og bør tjekkes hos en dyrlæge.

Er kaninen pæn og ren?

Kaniner er renlige dyr, der gerne skal have en pæn og ren pels. Snusket pels, kan være tegn på en syg kanin. Skæl i pelse, hvidt pus eller ”kaffegrums” i ørerne er typisk tegn på mider.

Afføring, der klumper sig fast i bagenden på kaninen er tegn på dårlig mave, og snot omkring næsen eller klistret pels på indersiden af kaninens forpoter kan være tegn på forkølelse.

Forkølelse skal tages alvorligt hos kaniner, de kommer sig ikke så let som mennesker over en forkølelse, så få den forkølede kanin tjekket hos dyrlægen.

Er kaninen tynd?

En tynd kanin er ofte en syg kanin. Mærk efter om ribbenene er tydelige og særligt om ryggen er skarp, dvs. om rygraden tydelig mærkes, når du stryger hånden ned af ryggen på kaninen. Er det tilfældet så få den tjekket hos dyrlægen.

Har kaninen skæve tænder?

Kaniners tænder vokser livet igennem. Tjek om tænderne har vokset sig for lange eller skæve.

Skæve tænder kan vokse sig op i ganen på kaninen, forhindre kaninen i at spise og være ganske smertefuldt. Hold forsigtigt kaninens løber til side, så du kan se, om tænderne ser pæne ud.

De øverste skal være længere fremme end de underste. Du kan ikke selv tjekke, om kaninens bagerste tænder er for lange, men hvis kaninen har svært ved at spise eller den er fugtig på hagen kan det være tilfældet. 

Klaken familie- og hobbydyr

Følg med på Marias blog, og læs en masse om blandt andet kaniner, marsvin og fugle.

27. november 2017
Mere om Øvrige kæledyr

Sådan giver du kaninen et godt liv, når børnene har mistet interess...

Øvrige kæledyr En kanin er et dejligt kæledyr for børn, men det sker, at de mister interessen. Her er et par gode råd til, hvordan du alligevel giver kaninen et godt liv. 

Sådan bygger du dit gamle legehus om til et kaninhus

Øvrige kæledyr Kaniner bor ofte i et bur i haven, et bur i huset eller som fritgående kanin i huset på linje med hund og kat. Men har du overvejet at lade...

4 kaninracer med de smukkeste pletter

Øvrige kæledyr Overvejer du at forøge familien med en sød, plettet kælekanin? Eller vil du måske bare gerne vide mere om plettede kaninracer? Se 4 smukke...

Alt hvad du bør vide om kaniner og vand

Øvrige kæledyr Det er vigtigt at din kanin får tilstrækkeligt med vand for at kunne optage sit foder optimalt. 

Er det en god ide med en kanin til små børn?

Øvrige kæledyr Er du i tvivl om, hvorvidt en kanin er det rette kæledyr for dit barn? Eller er du i tvivl om, hvorvidt dit barn er gammel nok til at håndte...

Skal kaninen være ude eller inde til vinter?

Øvrige kæledyr Nu falder temperaturen, og spørgsmålet går på om kaninen skal være inde eller ude gennem vinteren. Læs her fordele og ulemper ved begge...

Derfor bør du aldrig bade din kanin

Øvrige kæledyr Du har måske set søde og sjove videoer af kaniner, der får et bad, og du tænker måske, at du selv vil glæde din kanin med lidt pjasketid, men lad for guds skyld være! Læs her hvorfor.

Pas på kaninen i sommervarmen

Øvrige kæledyr Skal din kanin med ud og køre i bilen på en varm sommerdag, så er der en række ting du bør sætte dig ind i først.

Det skal du vide før du sætter kaninen sammen med din hund eller...

Øvrige kæledyr Kaniner kan let komme til skade, hvis de bliver sat sammen med hunde eller katte. Derfor er det vigtigt, at du tager dine forholdsregler.

Er du og din kanin klar til at kulden sætter ind?

Øvrige kæledyr Vi er nu nået ind i den tid, hvor temperaturen er begyndt at falde og risikoen for frost øges. Få her 4 gode råd, der gør jer vinterklar!

2 ting du SKAL vide før du køber bur til din udekanin

Øvrige kæledyr Det kan være noget af en jungle at skulle anskaffe sig det første kaninbur. For hvad pokker skal man vælge? Og hvad skal man være opmærksom...

Pas på din kanins sarte mave

Øvrige kæledyr Problemer med fordøjelsen er en af de hyppigste dødsårsager hos kaniner, men med den rette kost kan du sikre dig glade og friske kaniner.

Dette skal du vide om foderskåle til din kanin

Øvrige kæledyr Hvor svært kan det være, tænker du måske. En foderskål er vel en foderskål? Men helt så enkelt er det ikke.

Tre nemme kæledyr for begyndere

Øvrige kæledyr Skal dit barn have sit første kæledyr eller leder du bare selv efter et, der ikke stiller alt for store krav, så læs med her om de tre...

Sådan indretter du buret til din undulat bedst

Øvrige kæledyr Som undulatejer skal du være opmærksom på farer, når du indretter buret. Det er nemlig ikke altid det oplagte valg, der er bedst.