Foto: GettyImages

Skal du anskaffe dig en eller flere kaniner?

Er det bedst for kaniner at bo med artsfæller, eller skal de hellere gå alene? Se med her, hvor eksperten guider dig til, hvad du bør tænke over, før du anskaffer dig en eller flere kaniner. 

Af: Maria Gullestrup, Klaken Familie- og hobbydyr, 9. september 2019

Har man truffet beslutningen om at ville anskaffe sig en kanin, opstår spørgsmålet ofte, om man skal have en eller flere sammen. Søger man på nettet, er der ikke meget hjælp at hente, for på dette område er meningerne meget delte.

Man kan således både læse, at det er dyrplageri at holde kaniner sammen og at lade dem gå alene. Hvad skal man så mene og tro? Det er som en anden Facebookopdatering om civilstand ”kompliceret”.

De kan have godt at være sammen med en artsfælle

Nyere forskning viser, at kaniner har rigtigt godt af at være sammen med andre kaniner, hvis de kan enes. De tilbringer op til 20 procent af deres tid i umiddelbar nærhed af hinanden. De slikker og nusser hinanden, de ligger op ad hinanden, og de hjælper hinanden med at holde øje med ting, der kan være farlige.

Men ikke, hvis de kommer op at slås

Hvis de ikke kan enes, er det en ganske dårlig ide at holde flere kaniner sammen. Kaniner, der ikke kan enes, kan bide og skade hinanden alvorligt, og de kan stresse hinanden ved hele tiden at jagte rundt efter hinanden. 

Hold øje med dyrene

Det er derfor vigtigt, altid at være opmærksom på, om der kan opstå konflikter mellem kaninerne og at skille dem ad, hvis de ikke kan egnes. Tegn på at de ikke egnes:

  • De slås, og den ene eller begge har sår og skader.

  • Der ligger pelstotter rundt omkring i buret.

  • Halmen er spredt rundt til siderne i buret, fordi de løber rundt efter hinanden.

  • Den ene forsøger hele tiden at hoppe op på den anden.

  • Den ene eller begge kaniner knurrer, når du stikker hånden ind i buret til dem.

Du ved først om de kan egnes, når de er kønsmodne

Ofte kan kaniner gå sammen uden problemer, når de er unger og unge, men når de bliver kønsmodne, begynder de at slås. Det kan derfor være en god ide at købe to kønsmodne kaniner, der er vant til at gå sammen.

Dette øger chancen for at de kan egnes:

  • At give dem plads, så de kan komme væk fra hinanden.

  • At give dem kasser, rør og andet, der gør, at de kan komme ud af syne for hinanden.

  • At lade dem mødes på neutralt område første gang, de sættes sammen.

  • At neutraliser begge kaniner.     

Hvem er bedst at sætte sammen? 

Der er individuelle forskel på kaniner, derfor kan det være svært vide på forhånden, om de kan egnes. To hankaniner, der ikke er neutraliseret, vil som udgangspunkt ikke kunne gå sammen. Hanner, der er neutraliseret, vil have lettest ved at gå sammen med andre neutraliserede hanner eller hunner.

To hunner, der ikke er neutraliseret, vil nogle gange kunne gå sammen andre gange ikke. Der kan specielt opstå konflikter om foråret, når det er naturligt for dem at få unger, og de derfor gerne vil have et område for sig selv. To neutraliserede hunkaniner, har lettere ved at gå sammen end to, der ikke er.

9. september 2019 Maria Gullestrup, Klaken Familie- og hobbydyr
Mere om Øvrige kæledyr

Sådan transporterer du bedst din kanin

Når man anskaffer sig en kanin, melder spørgsmålet om, hvordan man skal transportere den sig hurtigt. Få svaret her. 

Sådan giver du kaninen et godt liv, når børnene har mistet interess...

En kanin er et dejligt kæledyr for børn, men det sker, at de mister interessen. Her er et par gode råd til, hvordan du alligevel giver...

Sådan bygger du dit gamle legehus om til et kaninhus

Kaniner bor ofte i et bur i haven, et bur i huset eller som fritgående kanin i huset på linje med hund og kat. Men har du overvejet at lade...

4 kaninracer med de smukkeste pletter

Overvejer du at forøge familien med en sød, plettet kælekanin? Eller vil du måske bare gerne vide mere om plettede kaninracer? Se 4 smukke kaninracer med pletter her.

Alt hvad du bør vide om kaniner og vand

Det er vigtigt at din kanin får tilstrækkeligt med vand for at kunne optage sit foder optimalt.

Er det en god ide med en kanin til små børn?

Er du i tvivl om, hvorvidt en kanin er det rette kæledyr for dit barn? Eller er du i tvivl om, hvorvidt dit barn er gammel nok til at håndte...

Skal kaninen være ude eller inde til vinter?

Nu falder temperaturen, og spørgsmålet går på om kaninen skal være inde eller ude gennem vinteren. Læs her fordele og ulemper ved begge dele. 

Derfor bør du aldrig bade din kanin

Du har måske set søde og sjove videoer af kaniner, der får et bad, og du tænker måske, at du selv vil glæde din kanin med lidt pjasketid,...

Pas på kaninen i sommervarmen

Skal din kanin med ud og køre i bilen på en varm sommerdag, så er der en række ting du bør sætte dig ind i først.

Sådan stimulerer du let kaninens sanser med foder

Det er ikke kun fordi den er glad for det, at du bør give din kanin mælkebøtter, græs og urter. Du stimulerer faktisk også kæledyrets sanser ved at variere kosten. Se mere her. 

Det skal du vide før du sætter kaninen sammen med din hund eller...

Kaniner kan let komme til skade, hvis de bliver sat sammen med hunde eller katte. Derfor er det vigtigt, at du tager dine forholdsregler.

2 ting du SKAL vide før du køber bur til din udekanin

Det kan være noget af en jungle at skulle anskaffe sig det første kaninbur. For hvad pokker skal man vælge? Og hvad skal man være opmærksom...

Pas på din kanins sarte mave

Problemer med fordøjelsen er en af de hyppigste dødsårsager hos kaniner, men med den rette kost kan du sikre dig glade og friske kaniner.

Dette skal du vide om foderskåle til din kanin

Hvor svært kan det være, tænker du måske. En foderskål er vel en foderskål? Men helt så enkelt er det ikke.

Sådan indretter du buret til din undulat bedst

Som undulatejer skal du være opmærksom på farer, når du indretter buret. Det er nemlig ikke altid det oplagte valg, der er bedst.