Gør det til en vane at stikke en mælkebøtte eller en anden godbid ind til kaninen, når du går forbi buret.
Gør det til en vane at stikke en mælkebøtte eller en anden godbid ind til kaninen, når du går forbi buret. Foto: GettyImages

Sådan stimulerer du let kaninens sanser med foder

Det er ikke kun fordi den er glad for det, at du bør give din kanin mælkebøtter, græs og urter. Du stimulerer faktisk også kæledyrets sanser ved at variere kosten. Se mere her. 

Af: Maria Gullestrup, 14. august 2019

Kigger man ind i kaninburet er det typisk hø og foderpiller, der ligger i madskålen. Men der faktisk en rigtig god grund til at give din kanin lidt grønne godter fra haven og køkkenet. Når du varierer kosten, stimulerer du nemlig det lille dyrs sanser.

Se, hvordan du giver din kanin det rette foder her. 

Ikke kun hø og piller

Kaniner skal have et godt grundfoder med de vitaminer og mineraler, de har brug for. Her er gode kaninpiller med de rette vitaminer og mineraler en god start. Kaninerne bør også have fri adgang til frisk hø, der hjælper med at holde maven i orden og at slide tænderne. Med dette foder kan kaninen overleve, men det bliver lidt kedeligt i længden.

Giv dem frisk grønt

Frisk grønt er altid godt at give kaninerne og noget, de som regel sætter pris på, men pas på med pludseligt at give dem store mængder af frisk grønt, hvis de ikke er vant til det. De kan få diarre af det. Start langsomt ud og sæt gradvis mængden op.

Gør det til en vane at stikke en mælkebøtte eller en anden godbid ind til kaninen, når du går forbi buret eller dens base. På den måde får du også en tam kanin, der gerne kommer hen til dig, når du nærmer dig den.

Det er særligt græsser, urter og grønne planter, der er naturlig kost for kaniner og i mindre grad frugt og grøntsager. 

Giv dem tørrede urter og grønt

Tørrede urter og grønt kan være et godt alternativ til friske, ikke mindst i vintermånederne, når der er mindre grønt i haven. Tør evt. noget selv. De tørrede urter kan du blande i pillerne, så de smager, lugter forskelligt og giver forskellige konsistens.

Du kan også give det i en skål for sig eller blande det i strøelsen, så de skal bruge tid på at finde godbidderne i strøelsen. Tørrede urter og grønt er bedre end friske urter og grønt at blande i strøelsen, fordi de ikke rådner så let som friske. Du lære kaninen tricks og give den en godbid som belønning. 

Gode planter og urter at give kaninerne

Eksempler på gode planter og urter at give kaninerne: Mælkebøtter, løvfod, cikorier, vejbred, skvalderkål. Kløver, græs, persille, oregano, morgenfruer, grangrene, æble-, pære-, hassel- og hindbærgrene. Du kan også give dem rosenblade, hibiscusblade, solsikkeblade, lavendel, katost og kornblomster.

Det er bare at komme i gang og finde kaninen favorit. Kaniner har nemlig hver deres præferencer. Det den ene elsker, synes den anden er aldeles uegnet som kaninføde.

14. august 2019 Maria Gullestrup
Mere om Øvrige kæledyr

Sådan transporterer du bedst din kanin

Når man anskaffer sig en kanin, melder spørgsmålet om, hvordan man skal transportere den sig hurtigt. Få svaret her. 

Skal du anskaffe dig en eller flere kaniner?

Er det bedst for kaniner at bo med artsfæller, eller skal de hellere gå alene? Se med her, hvor eksperten guider dig til, hvad du bør tænke...

Sådan giver du kaninen et godt liv, når børnene har mistet interess...

En kanin er et dejligt kæledyr for børn, men det sker, at de mister interessen. Her er et par gode råd til, hvordan du alligevel giver...

Sådan bygger du dit gamle legehus om til et kaninhus

Kaniner bor ofte i et bur i haven, et bur i huset eller som fritgående kanin i huset på linje med hund og kat. Men har du overvejet at lade kaninen få legehuset? Fordelene er mange.

4 kaninracer med de smukkeste pletter

Overvejer du at forøge familien med en sød, plettet kælekanin? Eller vil du måske bare gerne vide mere om plettede kaninracer? Se 4 smukke...

Alt hvad du bør vide om kaniner og vand

Det er vigtigt at din kanin får tilstrækkeligt med vand for at kunne optage sit foder optimalt.

Er det en god ide med en kanin til små børn?

Er du i tvivl om, hvorvidt en kanin er det rette kæledyr for dit barn? Eller er du i tvivl om, hvorvidt dit barn er gammel nok til at håndtere en kanin? Vores kanin-ekspert giver dig svaret.

Skal kaninen være ude eller inde til vinter?

Nu falder temperaturen, og spørgsmålet går på om kaninen skal være inde eller ude gennem vinteren. Læs her fordele og ulemper ved begge...

Derfor bør du aldrig bade din kanin

Du har måske set søde og sjove videoer af kaniner, der får et bad, og du tænker måske, at du selv vil glæde din kanin med lidt pjasketid,...

Pas på kaninen i sommervarmen

Skal din kanin med ud og køre i bilen på en varm sommerdag, så er der en række ting du bør sætte dig ind i først. 

Det skal du vide før du sætter kaninen sammen med din hund eller...

Kaniner kan let komme til skade, hvis de bliver sat sammen med hunde eller katte. Derfor er det vigtigt, at du tager dine forholdsregler.

2 ting du SKAL vide før du køber bur til din udekanin

Det kan være noget af en jungle at skulle anskaffe sig det første kaninbur. For hvad pokker skal man vælge? Og hvad skal man være opmærksom...

Pas på din kanins sarte mave

Problemer med fordøjelsen er en af de hyppigste dødsårsager hos kaniner, men med den rette kost kan du sikre dig glade og friske kaniner.

Dette skal du vide om foderskåle til din kanin

Hvor svært kan det være, tænker du måske. En foderskål er vel en foderskål? Men helt så enkelt er det ikke.

Sådan indretter du buret til din undulat bedst

Som undulatejer skal du være opmærksom på farer, når du indretter buret. Det er nemlig ikke altid det oplagte valg, der er bedst.