Sådan indretter du buret til din undulat bedst

Øvrige kæledyr

Som undulatejer skal du være opmærksom på farer, når du indretter buret. Det er nemlig ikke altid det oplagte valg, der er bedst. 

Billig indretning af fugleburet er ofte det bedste valg for din undulat.
Billig indretning af fugleburet er ofte det bedste valg for din undulat. Foto: iStock

Fugleburets størrelse

Først og fremmest er det vigtigt, at buret er stort nok til, at undulaten kan flyve rundt – målene skal derfor mindst være 100 centimeter langt, 50 centimeter bredt og 50 centimeter højt. Husk at det er vigtigt, at det er aflangt og ikke højest i længden, da fugle ikke flyver lodret, men vandret.

Husk desuden at vaske nye trådbure grundigt af med vand. De kan indeholde tungmetaller, som kan være fatale for undulater.

Indretning af fuglebur

Når buret til din undulat skal indrettes, er der flere ting, du skal tage højde for. Følg denne guide og bliv klogere på det rette bur. 

Bundlag

Hvad angår bundlaget i buret, er der mange muligheder såsom: Sand, grus, ovntørret bøge-flis, spåner, hampstrøelse, træpiller, avispapir og sandpapir. Netop bundlaget er et debatteret emne mellem fugleholdere.

Særligt sand blev brugt meget før i tiden, men det har vist sig, at mange fugle spiser sandet, hvilket deres maver ikke kan tåle. I værste tilfælde kan det ophobe sig i undulatens krop og den vil dø. Sandpapir er også et typisk bunddække i buret, men heller ikke denne løsning er ideel. Sandpapiret sliber ikke kun deres klør, men hele foden. Det kan føles som at gå på glaskår for undulaten.

Avispapir er derimod en god løsning, da det er nemt at udskifte. Tryksværten i dag er ikke giftig som førhen. Vær dog opmærksom på, at din undulat ikke må spise avispapiret. I så fald bør du udskifte bundlaget med eksempelvis ovntørret bøge-flis.

Læs også:

10 alternative kæledyr

Se her en liste over 10 alternative kæledyr, folk holder rundt omkring i verden.

Siddepinde

Ofte følger der siddepinde af plastik eller rundstokkepinde med i burene, men disse er ikke velegnede for din undulat. Det første du bør gøre, er derfor at tage disse ud af buret. Ligeledes bør du ikke købe sandrørspinde til din undulat, selv om det kan lyde smart, at sandpapiret sliber klørene. Ligesom sandpapir sliber sandrørspindene hul i fuglenes fødder, hvilket kan give dem bylder og sår. 

Du bør i stedet for gå en tur i haven eller skoven og tage grene fra træsorterne: Bøg, ahorn, hassel, elm, birk, eg, gran, fyrre, æble- eller pæretræer. Ikke nok med at dette er den gratis løsning, så vil din undulat også elske at sidde og nippe i de grønne blade på grenen. Desuden er naturgrene spækket med mineraler, som er gode for undulaten.

Sæt gerne natur-siddepinde op i forskellige størrelser. Husk at det er vigtigt, at grenen er så tyk, at undulaten ikke kan nå rundt om.

Foderbeholdere og drikkebeholdere

Placeringen af foder- og vandbeholderen kræver også overvejelse. Sørg for at hverken foder- eller drikkebeholderen placeres under siddepindene, da der vil være risiko for, at undulaten vil klatte ned i beholderne. Dette kan gøre din undulat syg. 

Til undulater anbefales en lille drikkeflaske, som også anvendes til gnavere.

Legetøj

Det er altid en god ide at stimulere din undulat med legetøj. Men du bør sikre dig, at legetøjet ikke indeholder giftige stoffer såsom tungmetaller. Det anbefales derfor at indrette med klatretorv af reb, træ-gynger eller lignende, som kan underholde din undulat.

Husk at der altid skal være samme antal af hvert legetøj til antallet af fugle, da der ellers kan opstå slåskampe.

Læs også:

Hvilke kæledyr må du begrave i din have?

Ønsker du at begrave dit kæledyr i haven, er det muligvis tilladt. Det afhænger dog både af størrelsen og af typen af selskabsdyr. Se...

Fuglebad 

Undulater kan godt lide at bade, så glæd din undulat med et lille fuglebad. Sæt en skål med vand og lidt grønt i for at friste. 

13. december 2017
Mere om Øvrige kæledyr

2 ting du SKAL vide før du køber bur til din udekanin

Øvrige kæledyr Det kan være noget af en jungle at skulle anskaffe sig det første kaninbur. For hvad pokker skal man vælge? Og hvad skal man være opmærksom på?

4 kaninracer med de smukkeste pletter

Øvrige kæledyr Overvejer du at forøge familien med en sød, plettet kælekanin? Eller vil du måske bare gerne vide mere om plettede kaninracer? Se 4 smukke...

Alt hvad du bør vide om kaniner og vand

Øvrige kæledyr Det er vigtigt at din kanin får tilstrækkeligt med vand for at kunne optage sit foder optimalt.

Skal kaninen være ude eller inde til vinter?

Øvrige kæledyr Nu falder temperaturen, og spørgsmålet går på om kaninen skal være inde eller ude gennem vinteren. Læs her fordele og ulemper ved begge dele. 

Det skal du vide før du sætter kaninen sammen med din hund eller...

Øvrige kæledyr Kaniner kan let komme til skade, hvis de bliver sat sammen med hunde eller katte. Derfor er det vigtigt, at du tager dine forholdsregler.

Er du og din kanin klar til at kulden sætter ind?

Øvrige kæledyr Vi er nu nået ind i den tid, hvor temperaturen er begyndt at falde og risikoen for frost øges. Få her 4 gode råd, der gør jer vinterklar!

Dette skal du vide om foderskåle til din kanin

Øvrige kæledyr Hvor svært kan det være, tænker du måske. En foderskål er vel en foderskål? Men helt så enkelt er det ikke.

Pas på din kanins sarte mave

Øvrige kæledyr Problemer med fordøjelsen er en af de hyppigste dødsårsager hos kaniner, men med den rette kost kan du sikre dig glade og friske kaniner.

Tre nemme kæledyr for begyndere

Øvrige kæledyr Skal dit barn have sit første kæledyr eller leder du bare selv efter et, der ikke stiller alt for store krav, så læs med her om de tre...

Sundhedstjek din kanin inden det bliver koldt

Øvrige kæledyr En rask kanin, har ikke noget problem med at klare kulden vinteren igennem, men en syg kanin bukker let under for kulde. Derfor er det en god ide at tjekke kaninens helbred inden temperaturen falder.

Sådan fanger du kaninen i løbegården

Øvrige kæledyr En del oplever problemer med at fange kaninen, når den først er sat ind i løbegården. Se her, hvordan du nemmest fanger den igen.

14 interessante ting du sikkert ikke vidste om hamstere

Øvrige kæledyr Læs her 14 overraskende facts om det lille, pelsede kæledyr.

Slip kaninen løs i stuen

Øvrige kæledyr Hvorfor ikke lukke kaninburet op og lade kaninen hoppe frit rundt i stuen? Se her, hvad du skal være opmærksom på, hvis du slipper din kanin fri i stuen.

Ved du, hvor mange år du kan forvente at have glæde af dit kæledyr?

Øvrige kæledyr Tænker du også nogle gange over, hvor gammelt dit kæledyr egentlig kan blive? I så fald er du ikke den eneste! Vi har fundet svarene, og er...

Usædvanlige venskaber mellem dyr

Øvrige kæledyr Rigtige venskaber er betingelsesløse og livslange. Men venskaber mellem rovdyr og pattedyr kan være problematiske – men det ved disse dyreve...