Foto: Christian Mønster

Sådan hjælper du din udendørs kanin gennem vinterkulden

Er du usikker på, om udekaninen klarer frosten, og hvad du kan gøre for at hjælpe den gennem vinteren? Så er der hjælp at hente. Få her 5 gode råd. 

Maria Gullestrup

Maria Gullestrup er skribent på idenyt.dk. Hun har en master i dyrevelfærd fra Århus Universitet med speciale i kaniners adfærd, og giver her gode råd om kaniner. 

Hun avler kaniner i racerne Hermelin, Dværgvædder, Lille Rex og Løvehoveder og er en af landets bedste inden for avl af Lille Rex. Hun har omkring 100 kaniner i stalden og sælger kaniner til kæl, avl og udstilling. Man er velkommen til at komme forbi og se kaninerne og høre om deres pasning efter aftale.

Maria er sammen med sin mand indehaver af Klaken familie- og hobbydyr, der sælger foder og tilbehør til kæledyr med udgangspunkt i dyrenes behov og velfærd.

5 gode råd til at hjælpe kaniner gennem vinterkulden

Generelt har de fleste kaniner ikke problemer med at være ude i frostvejr. Selv 2 cifrede frostgrader klarer de fleste kaniner, der er vant til at være ude, fint. Faktisk tåler kaniner bedre kulde end varme. Men der er et par ting, du skal være opmærksom på for at hjælpe din udekanin gennem vinteren.

1. Pas på syge kaniner

Syge kaniner med et svækket immunforsvar kan have svært ved at holde varmen, når det er koldt og risikerer at bukke under i kulden. Tjek derefter om din kanin er rask. Den må ikke være for tynd, skal have en pæn og ren pels, den må ikke have dårlig mave, og den må ikke være forkølet.

Hvis du er i tvivl, kan det være en god ide at give kaninen et sundhedstjek hos dyrlægen inden frosten sætter ind.

2. Pas på unger

Kaninunger fødes blinde og nøgne. De første dage af deres liv holder de varmen i den rede, deres moder har foret med halm og pels og ved varmen fra deres søskende.

Unger, der kommer uden for reden, inden de har fået pels, dør lynhurtigt af kulde. De kan ofte ikke selv finde tilbage til reden, og deres moder hjælper dem ikke. Så har du nyfødte unger, så hold øje med, at de ligger lunt og godt i reden. Selv når det er plusgrader kan unger dø af kulde, hvis de kommer uden for reden.

3. Sørg for at kaninens bur står i læ

Sørg for at kaninens bur står i læ, så den ikke får træk og regn eller sne. Der bør være et rum eller en del af buret, der er lukket af og beskyttet mod vejret.

4. Strø buret godt

Sørg for at strøg buret godt med halm. Stil gerne en kasse med halm ind i buret, som kaninen kan søge ly i. Gør ofte rent i toilethjørnet eller strøg det over med halm. Urin kan fryse til is.

5. Giv en udendørs kanin mere mad og frostfrit vand

Kaniner, der skal holde varmen i koldt vejr, skal bruge mere energi end normalt. Derfor skal en udendørs kanin have mere mad, når det er koldt. Den må også gerne få noget, der feder lidt mere end normalt.

Vær opmærksom på, at vandet i drikkeflasker meget let fryser til is, så kaninen ikke får noget vand. Skift drikkeflasken ud med en skål i frostvejr. Skålen skal være tung eller sidde fast på buret. En plastskål fra køkkenet duer ikke, fordi kaninen smider rundt med den. Fryser vandet til is, så bank isen ud af skålen og giv den nyt vand.

6. januar 2017
Mere om Øvrige kæledyr

Sådan transporterer du bedst din kanin

Når man anskaffer sig en kanin, melder spørgsmålet om, hvordan man skal transportere den sig hurtigt. Få svaret her. 

Skal du anskaffe dig en eller flere kaniner?

Er det bedst for kaniner at bo med artsfæller, eller skal de hellere gå alene? Se med her, hvor eksperten guider dig til, hvad du bør tænke...

Sådan stimulerer du let kaninens sanser med foder

Det er ikke kun fordi den er glad for det, at du bør give din kanin mælkebøtter, græs og urter. Du stimulerer faktisk også kæledyrets sanser...

Sådan giver du kaninen et godt liv, når børnene har mistet interess...

En kanin er et dejligt kæledyr for børn, men det sker, at de mister interessen. Her er et par gode råd til, hvordan du alligevel giver kaninen et godt liv. 

Sådan bygger du dit gamle legehus om til et kaninhus

Kaniner bor ofte i et bur i haven, et bur i huset eller som fritgående kanin i huset på linje med hund og kat. Men har du overvejet at lade...

4 kaninracer med de smukkeste pletter

Overvejer du at forøge familien med en sød, plettet kælekanin? Eller vil du måske bare gerne vide mere om plettede kaninracer? Se 4 smukke...

Alt hvad du bør vide om kaniner og vand

Det er vigtigt at din kanin får tilstrækkeligt med vand for at kunne optage sit foder optimalt. 

Er det en god ide med en kanin til små børn?

Er du i tvivl om, hvorvidt en kanin er det rette kæledyr for dit barn? Eller er du i tvivl om, hvorvidt dit barn er gammel nok til at håndte...

Skal kaninen være ude eller inde til vinter?

Nu falder temperaturen, og spørgsmålet går på om kaninen skal være inde eller ude gennem vinteren. Læs her fordele og ulemper ved begge...

Derfor bør du aldrig bade din kanin

Du har måske set søde og sjove videoer af kaniner, der får et bad, og du tænker måske, at du selv vil glæde din kanin med lidt pjasketid, men lad for guds skyld være! Læs her hvorfor.

Pas på kaninen i sommervarmen

Skal din kanin med ud og køre i bilen på en varm sommerdag, så er der en række ting du bør sætte dig ind i først.

Det skal du vide før du sætter kaninen sammen med din hund eller...

Kaniner kan let komme til skade, hvis de bliver sat sammen med hunde eller katte. Derfor er det vigtigt, at du tager dine forholdsregler.

2 ting du SKAL vide før du køber bur til din udekanin

Det kan være noget af en jungle at skulle anskaffe sig det første kaninbur. For hvad pokker skal man vælge? Og hvad skal man være opmærksom på?

Pas på din kanins sarte mave

Problemer med fordøjelsen er en af de hyppigste dødsårsager hos kaniner, men med den rette kost kan du sikre dig glade og friske kaniner.

Dette skal du vide om foderskåle til din kanin

Hvor svært kan det være, tænker du måske. En foderskål er vel en foderskål? Men helt så enkelt er det ikke.